JWG Afdeling Leiden en Omstreken (LEO)

Update Corona Virus

[07-12-2021]
Beste sterrenkunde liefhebbers.

De persconferentie van het kabinet op 18-12-2021 bracht ons vervelend nieuws. Net nu we weer fysieke bijeenkomsten konden houden is ons gehele land in lock-down gegaan. Dit betekent voor de JWG dat we geen bijeenkomsten mogen houden in de Leidse Sterrenwacht.

De bijeenkomst van vrijdag 14 januari 2022 gaat in elk geval zeker niet door.

Treur niet. Hoewel de januari bijeenkomst niet doorgaat, kun je altijd nog naar Cyberspace, de online bijeenkomsten van de JWG. Schijf je in via het online inschrijfformulier. Aanmelden kan tot een 1 dag voor de bijeenkomst.

De overheid doet er alles aan om weer snel open te mogen. We wachten ook de volgende persconferentie af om te kijken wanneer we elkaar weer mogen zien.

Met vriendelijke groet, Het Bestuur van Afdeling Leiden

Oud Corona nieuws

Introductie afdeling Leiden

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu een dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd? Kijk dan eens naar deze foto impressie van afdeling Leiden.

Voor vragen kunt je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data komende bijeenkomsten

2022

 • Vrijdag 14 januari 2022 [afgelast]
 • Vrijdag 11 februari 2022
 • Vrijdag 11 maart 2022
 • Vrijdag 08 april 2022
 • Vrijdag 13 mei 2022
 • Vrijdag 10 juni 2022
 • Juli - Vakantie
 • Augustus - Vakantie
 • Vrijdag 09 september 2022
 • Vrijdag 14 oktober 2022
 • Vrijdag 11 november 2022
 • Zaterdag 10 december 2022

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de sterrenwachtlaan.

Programma

14 januari 2022 - Rare Radio bliepjes

De bijeenkomst is afgelast vanwege de corona maatregelen. Verplaatst naar april.

11 februari 2022 - Gas Reuzen

CopyRight: Matt Williams, CC BY-SA https://www.universetoday.com/33506/gas-giants/

CopyRight: Matt Williams, CC BY-SA https://www.universetoday.com/33506/gas-giants/

Spreker: Victor

Niks spreekt zo tot de verbeelding dan de grote gas reuzen uit ons zonnestelsel. Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Maar dat zijn niet de enigste gas reuzen die er te vinden zijn in ons Universum. Er zijn inmiddels vele planeten ontdekt die veel lijken op de gas reuzen uit ons zonnestelsel.

Wat zit er verstopt onder het oppervlakte van deze gas reuzen? Hoe zijn ze ontstaan? Wat moeten astronauten weten voordat ze landen op een gasreus? Wat zou het zijn om op een gasreus te leven? Tijdens die praatje duiken we de wolken door om dichtbij om deze titanen der planeten van dichtbij te zien.

11 maart 2021- Het ontstaan van leven op de aarde

Spreker: Thijs Desain

De aarde is best een gave plek om op rond te hangen. Niet te koud, niet te warm, ook niet onbelangrijk, zuurstof. Essentiële dingen voor ons mensen, dieren en planten. We hebben inmiddels een hoop andere planeten ontdekt in het zonnestelsel en in het universum. Maar vooralsnog geen leven.

Hierdoor krijg je de vraag; Waarom nou precies deze planeet? Thijs neemt ons tijdens dit praatje mee in de geschiedenis van de Aarde. Hoe is deze, blijkbaar ideale planeet, ontstaan? En in dezelfde lijn, hoe zijn de mensen ontstaan en de rest van het leven. Als we naar onze eigen geschiedenis kijken, kunnen we onderzoeken wat er nodig is voor leven op andere planeten. Laten we met de zoektocht beginnen.

08 april 2022 - Rare Radio bliepjes

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Pulsar_2.jpg

CopyRight: Matt Williams, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Spreker: Leon Oostrum

Heb je het wel eens, dat wanneer je naar de hemel kijkt een nieuwe ster of planeet ontdekt? Nou dat hebben sterrenkundige wel meer. De ene keer nieuwe sterren, de andere keer….. rare radio bliepjes. Bliepjes uit het heelal waarvoor geen verklaring is….. Dan begint de wetenschappelijke zoektocht. Leon Oostrum heeft met de radiotelescopen in Dwingeloo onderzoek gedaan naar deze mysterieuze radio signalen uit het heelal. Hij zal vertellen over zijn PhD onderzoek waar probeert een antwoord te geven op deze rare signalen. Wat het mogelijk zijn? Waar ze vandaan komen? Hoe wetenschappers onderzoek doen? Hoe het is met de grootste radiotelescopen van Nederland te mogen werken? Je gaat het allemaal horen.

Archief

Zaterdag 11 december 2021 - Megabijeenkomst - Raketten en Robots

De MEGABIJEENKOMST 2021 staat weer voor de deur. We sluiten het jaar af met een extra lange bijeenkomst op zaterdag 11 december. We beginnen om 13:30 en eindigen om 17:00. Als het helder weer is, kunnen we vanaf 17:00 misschien zelfs waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht!

Het programma staat in het teken van raketten en robots. Floris van Mourik, een van de bouwers, komt ons alles vertellen over het maan robot project Lunar Zebro, een door de Nederlandse TU-Delft gemaakte robot die over de maand gaat wandelen. Hij gaat vertellen over de geweldige technieken die in de robot zit en wat er bij komt kijken of een robot naar de maan te krijgen. Een robot zoals Zebro moet vele testen ondergaan in de meest onherbergzame gebieden. Maar Floris kijkt verder: Hij neemt ons mee in de toekomst waarbij kleine robots, zoals Zebro, in een zwerm gaat samenwerken en de maan verkennen. Velen handen maken licht werk.

12 november - Reis langs de planeten

Beinahegut, CC0, via Wikimedia Commons
Copyright: Beinahegut, CC0, via Wikimedia Commons

Door de corona hebben we langs thuis moeten zitten. We zijn helemaal blij dat we er weer op uit mogen. Vrienden en familie bezoeken. Ook kunnen we weer naar de sterrenwacht. Maar wat we al helemaal een lange tijd niet meer hebben gedaan is met z'n alle langs de planeten reizen! Vanaf de aarde gezien blijven het natuurlijk je buren.

Op deze avond gaan we met ons ruimteschip langs de planeten van ons zonnestelsel. Jupiter en Saturnus slaan we niet over. Wat weten we allemaal van onze buren? Hoe zien ze eruit? Hoe anders is het daar?

08 oktober - Ontstaan en evolutie van sterrenstelsels

Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: Ontstaan en evolutie van sterrenstelsels.

Het heelal is immens groot en daarin zitten immens veel sterrenstelsels. Sterrenstelsels zijn groepen sterren. Enkele hiervan is zelfs met het blote oog zichtbaar. Het ontstaan van sterrenstelsels wordt in gang gezet door de eerste „super” sterren met kleine proto-sterrenstelsel. Deze mini sterrenstelsels smelten samen tot de sterrenstelsel die we kennen vandaag de dag. Hoe en waarom? Dat zul je horen tijdens onze eerste bijeenkomst na lange tijd. Vigro Cluster