JWG Afdeling Leiden en Omstreken (LEO)

Update Corona Virus

Het gaat er met de corona er anders aan toe gaan dan we bij Leiden gewend zijn. We zullen elkaar niet op de Leidse Sterrenwacht ontmoeten maar online. Het verdere programma wordt op de speciaal daarvoor gemaakte pagina bekend gemaakt. Bijeenkomsten op de Leidse Sterrenwacht kunnen helaas voorlopig niet plaatsvinden.

Let op! De online bijeenkomsten vinden plaats via Zoom, een online video bel- en conferencing platform. We sturen voor de bijeenkomst een link naar je e-mailadres. Daarom is het in tegenstelling tot onze gebruikelijke bijeenkomsten wel nodig om je voor de online bijeenkomsten aan te melden, wat kan via dit formulier.

We kijken er erg naar uit om jullie weer te zien.

Met vriendelijke groet,
Het bestuur van JWG Afdeling Leiden

Oud Corona nieuws

Introductie afdeling Leiden

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu een dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd? Kijk dan eens naar deze foto impressie van afdeling Leiden.

Voor vragen kunt je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data komende bijeenkomsten

2020

 • Vrijdag 12 juni 2020 [afgelast]
 • Juli - Vakantie
 • Augustus - Vakantie
 • Vrijdag 11 september 2020 [afgelast]
 • Vrijdag 09 oktober 2020 [afgelast]
 • Vrijdag 13 november 2020 [afgelast]
 • Zaterdag 12 december 2020 [afgelast]

2021

 • Vrijdag 08 januari 2021 [afgelast]
 • Vrijdag 12 februari 2021 [afgelast]
 • Vrijdag 12 maart 2021 [afgelast]
 • Vrijdag 09 april 2021 [afgelast]
 • Vrijdag 14 mei 2021 [afgelast]
 • Vrijdag 11 juni 2021 [afgelast]

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de sterrenwachtlaan.

Programma

uitgesteld - Het ontstaan van leven op de aarde

Spreker: Thijs Desain

De aarde is best een gave plek om op rond te hangen. Niet te koud, niet te warm, ook niet onbelangrijk, zuurstof. Essentiële dingen voor ons mensen, dieren en planten. We hebben inmiddels een hoop andere planeten ontdekt in het zonnestelsel en in het universum. Maar vooralsnog geen leven.

Hierdoor krijg je de vraag; Waarom nou precies deze planeet? Thijs neemt ons tijdens dit praatje mee in de geschiedenis van de Aarde. Hoe is deze, blijkbaar ideale planeet, ontstaan? En in dezelfde lijn, hoe zijn de mensen ontstaan en de rest van het leven. Als we naar onze eigen geschiedenis kijken, kunnen we onderzoeken wat er nodig is voor leven op andere planeten. Laten we met de zoektocht beginnen.

Archief

12 juni 2020 - Het ontstaan van leven op de aarde

Afgeslast wegens Corona

08 Mei 2020 - Speciale bijeenkomst

Afgeslast wegens Corona

17 april 2020 - Nevels en gaswolken

Image Credits: Bray Falls

Spreker: Paul Perdijk

Gasnevels zijn misschien wel de allermooiste objecten in het universum. Kijk bijvoorbeeld deze foto van de hartnevel gemaakt door Bray Falls. Werkelijk prachtig! Er zijn heel veel verschillende soorten nevels. Emissie nevels, stofnevels, interstellaire nevels, planetaire nevels, moleculaire nevels, donkere nevels, protoplanetaire nevels …. de lijst is nog langer.

Deze bijeenkomst gaan we een reis langs als deze verschillende nevels, hun functie, oorsprong en aard. Waar krijgen ze al die kleuren vandaan. Waarom zien we sommige nevels wel en andere niet. Hoeveel gas is er wel niet in onze sterrenstelsel. Nevels zijn gaaf, maar vooral mooi. Dit wordt een leuke bijeenkomst.


13 maart 2020

Afdeling JWG Leiden en Omstreken (LEO) heeft besloten om de bijeenkomst van aanstaande vrijdag 13-03-2020 niet door te laten gaan.

Het RIVM en de overheid heeft verdere aanvullende maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. In de geest van die maatregelen hebben we besloten de bijeenkomst niet door te laten gaan en sociale contact te minimaliseren.

14 februari 2020 - Speciale bijeenkomst

By Gregory H. Revera - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11901243

Spreker: Merlijn en Wessel

Deze avond wordt onze avond georganiseerd door Wessel en Merlijn. Is het sterrenkundig?… Zeker! Wordt het leuk? Natuurlijk! Wat kunnen we verwachten?

Het thema dit keer gaat over de maan.
10 januari 2020 - De Zon

 Spreker: Peter Perdijk

De zon wordt door verschillende satellieten in de gaten gehouden en een daarvan is SDO. Zo heeft NASA dit onderstaande filmpje vrijgegeven van waarnemingen aan de Zon: 30 min. - The Sun In Ultra-HD

Deze bijeenkomst zal hij dieper ingaan op de opbouw en werking van de Zon. De Zon is namelijk niet een onveranderlijke ster die aan de hemel staat maar dynamisch en zeer veranderlijk. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je allemaal ziet wanneer je door een zonnetelescoop kijkt.

De zon bestaat uit allerlei onderdelen en lagen. Vaak zien we daar niks van omdat de zon zo lekker schijnt. Maar er gebeurt een heleboel. We gaan deze avond de verschillende laagjes van de zon ontpellen om te kijken wat er allemaal gebeurt op ons bijzondere gloeilamp aan de hemel.

14 december 2019 - De Megabijeenkomst - Quantum Mechanica

Image credits: PoorLeno (talk)

Tijd: 13:30-17:00
Spreker: Anneriet

Quantum Mechanica is misschien wel een van de meest bijzondere theorie uit de natuurkunde. Deze theorie, inmiddels gepokt en gemazeld, onder uitgebreide experimenten getest en een noodzakelijk onderdeel van de werking van moderne techniek en elektronica, kunnen we het niet meer weg denken uit onze moderne samenleving.

Zonder Quantum Mechanica waren satellieten en GPS nooit zo nauwkeurig. Maglev treinen waardoor treinen sneller kunnen. Flash en USB stikkies maken gebruik van quantum tunneling (als je wilt weten wat dat is, moet je komen). Computer chips zijn nooit zo snel zonder goed te begrijpen hoe het allerkleinste werkt. De toepassingen van Quantum Mechanica vind je overal.
Quantum Mechanica, kort samengevat, is de wetenschap van het aller kleinste. De theorie verklaar de werking van atomen, en sub-atomaire deeltjes, de interactie van materie op kleine schaal. Deze theorie, in het begin van de 19de eeuw ontwikkeld, heeft letterlijk onze wereld op de kop gezet.

Het is alleen niet de makkelijkste theorie om te begrijpen. Daarom hebben we de hulp ingeschakeld van Anneriet en andere sprekers om dit fantastische fenomeen uit te leggen en aan jullie te laten zien. We hebben speciaal de megabijeenkomst gekozen om hiervoor de tijd te nemen. Dus komt allen en we duiken in de bijzondere wereld van Quantum Tunneling, Quantum Field Theorie, virtuele deeltjes en Schrödinger's kat. (hahaha die laatste verwachtte je zeker niet.)

08 november 2019 - Telescopen op bergen over de wereld

Image credits: Frank Ravizza - Own work
Licence: CC BY-SA 4.0

Spreker: Martijn Wilhelm

Telescopen op bergen over de wereld. We hebben er al best veel. En vaak staan die telescopen op bergen. Het heeft zo ze voordelen en nadelen. Deze avond gaan we een rondje om de wereld doen. Allerlei plekken bezoeken om de mooiste en grootste telescopen ter wereld te zien. En wat er grappig is, vaak is er veel verandert. Oude telescopen worden gerenoveerd, nieuwe telescopen worden gebouwd. Vaak is zo berg best druk.

Hoe zijn die telescopen daar gekomen. Waarvoor worden ze gebruikt. Hoe komen ze daar terecht (ook geen onbelangrijke vraag)?

Martijn komt ons daar alles over vertellen. De telescopen die hij heeft bezocht en telescopen die gewoon het benoemen waard zijn.

11 oktober 2019 - Speciale bijeenkomst

Spreker: Merlijn en Wessel

Deze avond wordt onze avond georganiseerd door Wessel en Merlijn. Is het sterrenkundig?… Zeker! Wordt het leuk? Natuurlijk! Wat kunnen we verwachten? Geen idee.

Nadere info volgt.

13 september 2019 - Schaduw van een zwart gat

https://www.eso.org/public/images/eso1907a/ Image credit: ESO/EHT Collaboration

Spreker: Marcel Vonk

Op 10 april 2019 hebben we voor het eerst een direct foto gemaakt van een zwart gat. Geen computermodel maar een echte foto. Een enorme prestatie en uitdaging voor het EHT team die daar aan heeft gewerkt. De foto is inmiddels de hele wereld over gegaan. En daarom kunnen we niet anders dan er natuurlijk een avondje aan besteden bij de JWG. De foto is mooi. Uniek. Maar…. Wat zien we nou eigenlijk? Hoe is het gelukt om een zwart gat te fotograferen? Was het niet zo dat een zwart gat… nou eigelijk zwart is… en er geen licht kan ontsnappen? Hoe is het ze dan gelukt om een foto te maken? Waarom konden we dat niet eerder?

Dit zijn de type vragen die marcel ons helpt te beantwoorden. Deze foto biedt sterrenkundigen een heleboel om onderzoek naar te kunnen doen. De eigenschappen van een zwart gat zorgt er zelfs voor dat we meer kunnen zien dan als we geen zwart gat op de foto hadden gezet! Wat betekend deze eerste foto en wat mogen we verwachten. Kom op deze avond en leer er alles over.

14 juni 2019 - Kosmische straling

 Image Credits by 
Jason Corneveaux - https://www.flickr.com/photos/corneveaux/3169980682
We kennen straling. De onzichtbare doder die vrijkomt bij een atoom bom explosie. Het is de reden omdat het onverstandig om verreikt uranium als teddy beer voor bij het slapen te houden. Maar niet alleen een atoombom is een bron van straling. Een hoop straling komt ook uit het heelal.

De grote vraag die daar bij komt kijken is dan natuurlijk. Waar komt kosmische straling vandaan? Wat zijn bronnen van kosmische straling? Hoe slecht is die straling voor je? Dit en nog veel meer weetjes over straling gaan voorbij komen.

10 Mei 2019 - Europa

Spreker: Hans Huybrighs

Nee, we gaan het natuurlijk niet hebben over het continent Europa op aarde. Dat zou raar zijn. Deze avond staat helemaal in het teken van de maan Europa. De maan Europa bij de planeet Jupiter. Hoewel Europa de kleinste maan van Jupiter is die je makkelijk met een telescoop kan zien, is Europa een bijzonder interessante maan. Bijna even groot als onze eigen Maan, is Europa bijzonder omdat er een grote laag ijs over heen zit. Mogelijk met een vloeibare oceaan eronder. Hoe we dat weten?

Kom dan gezellig langs naar deze spectaculaire avond. Kom alles te weten over het idee van potentieel buitenaards leven in ons eigen zonnestelsel. Deze fascinerende dynamische maan. Astronomen willen heel graag een speciale missie naar Europa om deze reden. Hans verteld ons meer over de toekomstige missies en alles wat deze maan zo bijzonder maakt.

12 april 2018 - het ontstaan van de Aarde

Spreker: Wouter Poos

Een flauwe blauwe stip. Zo noemde Carl Sagan het nadat hij de foto's had gezien van onze planeet die waren gefotografeerd door de Voyager 1 op 14 februari 1990 die rond Saturnus dreef. Carl vroeg NASA specifiek om een foto te maken van de Aarde als onderdeel van een 'familie portret'. Het was een van de laatste foto's die de Voyager 1 heeft gemaakt omdat hij niet meer langs andere belangrijke objecten zou vliegen. Van de 640,000 pixel was 1 pixel de aarde die toen op z'n 6 miljard kilometer afstand.

Onze aarde. De plek waarop we geboren zijn, oud worden en zullen sterven. Onze flauwe blauwe stip in een zee van leegte. Maar hoe is de aarde geboren? Waar komt de aarde vandaan? Wat is de oorsprong van de aarde. Dat zijn de vragen die we vandaag proberen te beantwoorden. Het is de plek waarzonder wij niet zouden bestaan en daarom belangrijk om te weten hoe die is ontstaan.

08 maart 2019 - Wat Als 4 !!!!

Spreker: Peter van Velzen

Na een jaar hiatus komt Peter weer terug. Voor de vierde keer is hij er met meer 'wat als?' vragen te beantwoorden.

Wat als? Wat als? Wat als is een hele leuke vraag. Wat als je op een aarde leven waar de zwaartekracht 2x zo sterk is? Wat we al het water op de aarde naar mars verplaatsen? Hoe zou Mars er dan uitzien? Wat als je met een gewoon vliegtuig boven andere planeten vliegt?

Deze avond komt Peter van Velzen langs met nieuwe interessante scenario's te vertellen. Alle scenario's zijn natuurlijk sterrenkunde en natuurkundig gerelateerd. Dus komt langs om te horen welke bizarre vragen op een wetenschappelijk verantwoord worden beantwoord.

08 februari 2019 - Neutronen sterren en donkere materie

Spreker: Victor Reijnders

Wat zijn neutronen sterren?
Ze zijn klein: gemiddeld 12 kilometer in diameter.
Ze zijn zwaar: een lucifer doosje neutronen ster weegt even veel als 1 kubieke kilometer (een kubus van een kilometer in diameter) aards gesteente.
Ze draaien heel hard rondjes: vele honderden keren per seconde!

Maar wat zijn het dan? Sterren?

Deze avond schijnen we het licht op deze fantastische objecten. Victor komt ons te vertellen wat neutronen sterren nou precies zijn , waarom ze zo speciaal zijn en wat de relatie mogelijk kan zijn met Donkere materie. Na het praatje kom je erachter wat deze bizarre objecten zijn en dat wij in een heelal leven die ons maar blijft verbazen.

11 januari - Dwerg sterren

Spreker: Paul Perdijk

Onze eigen zon schitter in de hemel. Een lieve kleine stabiele doorsnee ster. Alleen niet alle sterren lijken op onze Zon. Sterren komen voor in alle soorten en mate. Op deze avond gaan we het hebben over een speciale categorie sterren die we dwerg sterren noemen. Ookwel bekend onder de namen:

 • Rode dwergsterren,
 • Oranje dwergsterren,
 • Bruine dwergsterren en,
 • Witte dwergsterren.

Dwergsterren komen verrassend veel voor in het universum, maar we horen er veel te weinig over. Wat er gebeurt op en in deze sterren is net zo verrassend. Paul komt hierover alles vertellen.