JWG Afdeling Leiden en Omstreken (LEO)

Update Corona Virus

[04-09-2021]
Beste sterrenkunde liefhebbers. Goed nieuws! ^_^

We hebben geweldig nieuws te delen. De verenigingen van de Leidse Sterrewacht hebben weer toestemming gekregen om weer bijeenkomsten te mogen organiseren op de sterrenwacht.

Dat betekent dat we weer eindelijk nieuwe en leuke bijeenkomsten, praatjes en activeren kunnen organiseren. De nieuwe data van de bijeenkomsten zijn bekend en in de loop zullen interessante praatjes zeker volgen.

We nodigen jullie dan ook allemaal weer uit op de nieuwe bijeenkomsten!

Wij zijn wel genoodzaakt om een aantal basis regels in acht te nemen op instructie van de Universiteit.

 • Mondkapjes in het pand en de koepels zijn verplicht.
 • 1,5 meter afstand houden is gewenst maar niet verplicht.
 • Hou waar mogelijk aan de looproutes.
 • Heb je klachten die lijken op Corona, blijf dan thuis.

Wij stellen het op prijs als je een thuistest doet. Maar dat is vooral voor jezelf.
Afhankelijk van de situatie kunnen de regels aangepast worden.

We zien jullie allemaal graag weer bij een van onze bijeenkomsten.

Met vriendelijk e groet, Het Bestuur van Afdeling Leiden

Oud Corona nieuws

Introductie afdeling Leiden

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu een dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd? Kijk dan eens naar deze foto impressie van afdeling Leiden.

Voor vragen kunt je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data komende bijeenkomsten

2021

 • Vrijdag 08 oktober 2021
 • Vrijdag 12 november 2021
 • Zaterdag 11 december 2021

2022

 • Vrijdag 14 januari 2022
 • Vrijdag 11 februari 2022
 • Vrijdag 11 maart 2022
 • Vrijdag 08 april 2022
 • Vrijdag 13 mei 2022
 • Vrijdag 10 juni 2022
 • Juli - Vakantie
 • Augustus - Vakantie
 • Vrijdag 09 september 2022
 • Vrijdag 14 oktober 2022
 • Vrijdag 11 november 2022
 • Zaterdag 10 december 2022

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de sterrenwachtlaan.

Programma

08 oktober - Ontstaan en evolutie van sterrenstelsels

Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: Ontstaan en evolutie van sterrenstelsels.

Het heelal is immens groot en daarin zitten immens veel sterrenstelsels. Sterrenstelsels zijn groepen sterren. Enkele hiervan is zelfs met het blote oog zichtbaar. Het ontstaan van sterrenstelsels wordt in gang gezet door de eerste „super” sterren met kleine proto-sterrenstelsel. Deze mini sterrenstelsels smelten samen tot de sterrenstelsel die we kennen vandaag de dag. Hoe en waarom? Dat zul je horen tijdens onze eerste bijeenkomst na lange tijd. Vigro Cluster

12 november - Reis langs de planeten

Beinahegut, CC0, via Wikimedia Commons
Copyright: Beinahegut, CC0, via Wikimedia Commons

Door de corona hebben we langs thuis moeten zitten. We zijn helemaal blij dat we er weer op uit mogen. Vrienden en familie bezoeken. Ook kunnen we weer naar de sterrenwacht. Maar wat we al helemaal een lange tijd niet meer hebben gedaan is met z'n alle langs de planeten reizen! Vanaf de aarde gezien blijven het natuurlijk je buren.

Op deze avond gaan we met ons ruimteschip langs de planeten van ons zonnestelsel. Jupiter en Saturnus slaan we niet over. Wat weten we allemaal van onze buren? Hoe zien ze eruit? Hoe anders is het daar?

Zaterdag 11 december 2021 - Megabijeenkomst

De MEGABIJEENKOMST 2021 staat weer voor de deur. We sluiten het jaar af met een extra lange bijeenkomst op zaterdag 11 december. We beginnen om 13:30 en eindigen om 17:00. Als het helder weer is, kunnen we vanaf 17:00 misschien zelfs waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht!

We hebben deze middag meerdere sprekers en activiteiten. Het programma wordt snel bekend gemaakt.

14 januari 2022 - Rare Radio bliepjes

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Pulsar_2.jpg

CopyRight: Elmi1966, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Spreker: Leon Oostrum

Heb je het wel eens, dat wanneer je naar de hemel kijkt een nieuwe ster of planeet ontdekt? Nou dat hebben sterrenkundige wel meer. De ene keer nieuwe sterren, de andere keer….. rare radio bliepjes. Bliepjes uit het heelal waarvoor geen verklaring is….. Dan begint de wetenschappelijke zoektocht. Leon Oostrum heeft met de radiotelescopen in Dwingeloo onderzoek gedaan naar deze mysterieuze radio signalen uit het heelal. Hij zal vertellen over zijn PhD onderzoek waar probeert een antwoord te geven op deze rare signalen. Wat het mogelijk zijn? Waar ze vandaan komen? Hoe wetenschappers onderzoek doen? Hoe het is met de grootste radiotelescopen van Nederland te mogen werken? Je gaat het allemaal horen.

uitgesteld - Het ontstaan van leven op de aarde

Spreker: Thijs Desain

De aarde is best een gave plek om op rond te hangen. Niet te koud, niet te warm, ook niet onbelangrijk, zuurstof. Essentiële dingen voor ons mensen, dieren en planten. We hebben inmiddels een hoop andere planeten ontdekt in het zonnestelsel en in het universum. Maar vooralsnog geen leven.

Hierdoor krijg je de vraag; Waarom nou precies deze planeet? Thijs neemt ons tijdens dit praatje mee in de geschiedenis van de Aarde. Hoe is deze, blijkbaar ideale planeet, ontstaan? En in dezelfde lijn, hoe zijn de mensen ontstaan en de rest van het leven. Als we naar onze eigen geschiedenis kijken, kunnen we onderzoeken wat er nodig is voor leven op andere planeten. Laten we met de zoektocht beginnen.

Archief