Afdeling Leiden

Picture Credit: Universiteit Leiden

Informatie voor OudersData komende bijeenkomstenProgramma

Algemene Informatie

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu en dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd?

Voor vragen kun je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data aankomende bijeenkomsten

In een van de telescoop koepels

2023

 • Augustus – Vakantie
 • Vrijdag 8 september 2023
 • Vrijdag 13 oktober 2023
 • Vrijdag 17 november 2023 (let op! afwijkende datum)
 • Vrijdag 8 december 2023
 • Vrijdag 12 januari 2024
 • Vrijdag 9 februari 2024
 • Vrijdag 8 maart 2024
 • Vrijdag 12 april 2024
 • Vrijdag 10 mei 2024
 • Zaterdag 15 juni 2024 – 13:30-17:00
 • Juli – Vakantie
 • Augustus – Vakantie

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de Sterrenwachtlaan.

Programma

 • Vrijdag 12 april 2024 – Op het oppervlakte van Mars

  CC: Kevin Gill from Los Angeles, CA, United States – Mars – August 30 2021 CC BY 2.0 via wikipedia.org

  Spreker: Emrys Karlas
  Onderwerp: De geologie van Mars

  Onze naaste buur? Mars is een planeet die druk bezocht is door de mensheid. Momenteel zijn er twee marsrovers op en acht ruimtesondes in een baan rond de planeet. Alle drukte komt grotendeels doordat Mars enorm veel op de aarde lijkt: het is ook een steenplaneet, al is ‘ie iets kleiner misschien. Door al die rovers en sondes zijn we dan ook een hoop te weten gekomen over Mars. Maar zoals je misschien wel ziet op het bovenste plaatje zijn er geen bomen op mars. En geen rivieren, geen beesten…

  Toch is er wel degelijk een hoop te zien op Mars. Net zoals op aarde kent Mars een ingewikkelde geologie, van verschoven rotsen, ravijnen, breuken en plooien tot vulkanen en kraters. Het oppervlakte van Mars is super interessant. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen de geologie van Mars en die van de aarde? Wat voor gave vulkanen bevinden zich op de roestige planeet? Hoe zit dat met dat grote ravijn dat je zelfs met aardse telescopen kunt zien? Zijn die op dezelfde manier gevormd als de Grand Canyon in Amerika? En wat zijn die rare scheuren in het oppervlakte van de planeet? Lijken ze echt verdacht veel op leeggelopen rivieren? Was er dan toch stromend water op Mars? Kom naar onze bijeenkomst en vind het uit!


 • Vrijdag 8 maart 2024 – Onderwerp volgt

  cc: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

  We hebben een leuke spreker en het onderwerp volgt. In de tussentijd…. kijk naar deze prachtige foto. Het is De Sombrero Nevel ook wel Messier 104 genoemd. Het is eigenlijk geen nevel maar een sterrenstelsel op 28 miljoen lichtjaar van de Aarde. Het een spiraal stelsel waar we bijna vanaf de zijkant naar kijken. Ik vind het supergaaf.


 • Vrijdag 9 februari 2024 – Inzoomen op zwarte gaten

  The first picture of Sagittarius A* (Credits EHT)

  Spreker: Professor Huib van Langevelde
  Onderwerp: Inzoomen op zwarte gaten

  We hebben dit seizoen al heel wat zwarte gaten geweld gehad. We gaan in dit seizoen nog verder op deze wonderlijke verschijnselen induiken. Maar dan bedoel ik ook echt induiken. We zijn inmiddels bekend met wat een zwart gat is en hoe een zwart gat werkt. We hebben allemaal de prachtige plaatjes gezien die zijn gemaakt van een zwart gat. Maar wat is nu de volgende stap. Wat als we nog meer willen inzoomen op het zwarte gat.

  Tijdens dit praatje komt Professor van Langevelde praten over de volgende stap in zwarte gaten onderzoek. We willen natuurlijk nog meer te weten komen over zwarte gaten en daarvoor moeten we nog verder inzoomen. Professor van Langevelde is project leider geweest bij het maken van de foto van Sagittarius A*, het zwarte gat in het centrum van ons eigen Melkwegstelsel. Sinds zijn tijd als student op de Leidse Universiteit heeft hij al onderzoek gedaan naar Sagittarius A* en kan hij ons alles vertellen over het grootste massieve gat in onze achtertuin.


 • Vrijdag 12 januari 2024 – Wat Als?

  Credit: Alpsdake, No change made Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

  Spreker: Mart Vreeken
  Onderwerp: Wat als?

  In de wereld van nieuwsgierigheid en verbeelding is de vraag “Wat Als” de poort naar nieuwe mogelijkheden. Het is een venster naar onbekende werelden van verbeelding.

  Deze avond nemen we jullie mee om over verschillende vragen na te denken. Wat als de zon niet bestaat? Stel je voor dat de ochtend nooit wordt begroet door de warme stralen van de zon, en de lucht zich nooit kleurt in het rood van een zonsondergang. Of wat dacht je van een honkbal met 90% van de lichtsnelheid slaan! Zouden we er iets van merken? Of stel je voor dat we ontdekken dat de maan meer verborgen schatten herbergt dan we ooit hadden gedacht. Misschien vinden we wel een mysterieuze maanmeer vol met vloeibaar water. Hoe zouden we ons aanpassen aan dit buitenaardse zwemavontuur?

  Met “wat als” kunnen we samen ontdekken hoe bijzonder onze wereld kan zijn. Dus, laten we onze denkbeeldige pet opzetten en op avontuur gaan met de betoverende kracht van “wat als”!


 • Vrijdag 8 december – Snelle Radio Flitsen

  Author: Onderwijsgek – Eigen werk
  Copyright: CC BY-SA 2.5 nl

  Speker: Ethan Woest
  Onderwerp: Snelle radio flitsen

  Een snelle radio flits (fast radio burst of FRB) is een korte, heldere radiopuls met een kennelijke oorsprong buiten het melkwegstelsel. We zien deze flitsen met radio telescopen zoals die van Westerbork. Het gekke van deze flitsen? We zien ze maar een paar miliseconden en dan verdwijnen ze! Snelle radio flitsen zijn pas een vrij nieuwe ontdekking. Ze zijn voor het eerst in 2007 aan licht gekomen. Sindsdien zijn we op verschillende plekken aan de hemel waargenomen. Sterrenkundige zijn haastig op zoek naar antwoorden.

  Maar waar komen deze Snelle Radio Flitsen vandaan? Niet uit het melkwegstelsel. Maar waar dan wel vandaan? Ethan Woest neemt je deze avond mee in de fantastische wereld van dit nog verse onderzoeksveld. Hij bespreekt de laatste updates van het onderzoek naar de Radio Flitsen. Wat ze zijn? Waar ze vandaan komen en waarom sterrenkundige zo geïnteresseerd zijn naar deze bijzondere verschijnselen.


 • Vrijdag 17 november 2023 – Infrarood Sterrenkunde met James Webb

  NASA/Goddard Space Flight Center/Pat Izzo van https://en.wikipedia.org

  Spreker: Peter Perdijk
  Onderwerp: Infrarood sterrenkunde met James Webb

  Op 25 december 2021 is de James Webb telescoop gelanceerd. Dit nieuwe speeltje voor astronomen heeft al in korte tijd voor geweldige plaatjes en nieuwe ontdekkingen gezorgd. Hoewel sterrenkundigen lang hebben moeten wachten, levert James Webb geweldig plaatjes. Plaatjes in het infrarood!

  Infrarood astronomie is sterrenkunde die gedaan wordt in het infrarood spectrum van het licht. We kennen zelf infrarode straling bijvoorbeeld van een terrasverwarmer. Je kan infrarood voelen als warmte op je arm. Ook de zon zend infrarode straling uit. We kunnen dus naar de zon kijken niet alleen in zichtbaar licht. Maar ook in infrarood licht. Infraroodsterrenkunde is belangrijk omdat het ons in staat stelt om objecten en verschijnselen in het heelal waar te nemen die niet zichtbaar zijn in het zichtbare lichtspectrum.

  Maar waarom zou je nou in het infrarood naar de hemel en hemellichamen willen kijken? En wat kunnen we allemaal leren van de hemel als we in het infrarood gaan kijken. De James Webb telescoop is niet de enigste infrarood telescoop die we hebben gelanceerd. De Herschell ruimte observatorium en Spitzer Ruimte telescoop zijn de James Webb telescoop voor geweest. Tijdens dit praatje gaat Peter dieper in over wat sterrenkundigen nou allemaal met infrarood telescopen kunnen onderzoeken.


Contact:
jwgleiden@gmail.com