Afdeling Leiden

Picture Credit: Universiteit Leiden

Informatie voor OudersData komende bijeenkomstenProgramma

Algemene Informatie

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu en dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd?

Voor vragen kun je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data aankomende bijeenkomsten

In een van de telescoop koepels

2023

 • Augustus – Vakantie
 • Vrijdag 8 september 2023
 • Vrijdag 13 oktober 2023
 • Vrijdag 17 november 2023 (let op! afwijkende datum)
 • Vrijdag 8 december 2023
 • Vrijdag 12 januari 2024
 • Vrijdag 9 februari 2024
 • Vrijdag 8 maart 2024
 • Vrijdag 12 april 2024
 • Vrijdag 10 mei 2024
 • Vrijdag 14 juni 2024
 • Juli – Vakantie
 • Augustus – Vakantie

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de Sterrenwachtlaan.

Programma

 • Vrijdag 14 juni 2024 – Op reis langs de zomersterrenhemel

  Spreker: Marc Reumerman
  Onderwerp: Op reis langs de zomersterrenhemel

  De zomervakantie staat om de hoek. Misschien ga je met je ouders op vakantie, of misschien ga je op een van de JWG kampen. Een ding is zeker! In de vakantie hoef je niet naar school en mag je misschien wel later opblijven! Een geweldig moment om naar de sterrenhemel te kijken.

  Net zoveel als dat het heelal oneindig lijkt, lijkt het alsof er oneindig veel sterren te zien zijn? Waar moet je beginnen? Net voordat de vakantie begint hebben we onze waarneem sterrenkundige Marc uitgenodigd. Marc zit bij onze collega vereniging de WLS en helpt mee aan het onderhoudt van de sterrenkijkers op de Leidse Sterrenwacht. Hij weet dus alles over de sterrenhemel en hoe je daar naar moet kijken. In deze serie gaat Marc ons alles te vertellen over de sterrenhemel van deze zomer.

  De lezing ‘Op reis langs de zomersterrenhemel’ gaat over wat je met het blote oog aan de (zomer)sterrenhemel kunt zien: Sterrenkunde aan de hand van de sterrenhemel die je vanuit de eigen achtertuin kunt zien. 

  Het Motto van de avond: Sterrenkijken is niet moeilijk als je weet hoe je moet kijken en het is leuker als je weet waar je naar kijkt.

  Waarom heeft de ster Antares een roodachtige kleur? De Melkweg gaat door de Zomerdriehoek, maar wat is de Melkweg eigenlijk? En wist je dat het eerste zwarte gat is ontdekt in het zomersterrenbeeld Zwaan?


 • Vrijdag 10 mei 2024 – Nevels en Gaswolken

  Credit:NASA, ESA, Hubble Heritage Team

  Spreker: Paul Perdijk
  Onderwerp: Nevels en Gaswolken

  Gasnevels, die als sierlijke sluiers door de eindeloze leegte van de ruimte dansen. Ik vind ze persoonlijk de meest wonderschone objecten in ons heelal. De foto zijn veelal spectaculair en de vormen zijn eindeloos. Het zijn werkelijk de pareltjes in sterrenstelsel.

  Tijdens dit praatje gaan we langs de verschillende type nevels en hun plek in sterrenstelsels. Van majestueuze wolken van stof en gas tot de geboorteplaats van nieuwe sterren, deze kosmische wonderen bieden een fascinerend inzicht in de evolutie van ons universum. Nevels vertellen het verhaal van de sterren. Van geboorte tot hun dood.

  Tijdens deze bijeenkomst zullen we niet alleen de overweldigende schoonheid van gasnevels zien, maar ook wat het ons vertelt over het heelal. Wees welkom en laat je verwonderen door de verbazingwekkende pracht van nevels en gaswoken.


 • Vrijdag 12 april 2024 – Op het oppervlakte van Mars

  CC: Kevin Gill from Los Angeles, CA, United States – Mars – August 30 2021 CC BY 2.0 via wikipedia.org

  Spreker: Emrys Karlas
  Onderwerp: De geologie van Mars

  Onze naaste buur? Mars is een planeet die druk bezocht is door de mensheid. Momenteel zijn er twee marsrovers op en acht ruimtesondes in een baan rond de planeet. Alle drukte komt grotendeels doordat Mars enorm veel op de aarde lijkt: het is ook een steenplaneet, al is ‘ie iets kleiner misschien. Door al die rovers en sondes zijn we dan ook een hoop te weten gekomen over Mars. Maar zoals je misschien wel ziet op het bovenste plaatje zijn er geen bomen op mars. En geen rivieren, geen beesten…

  Toch is er wel degelijk een hoop te zien op Mars. Net zoals op aarde kent Mars een ingewikkelde geologie, van verschoven rotsen, ravijnen, breuken en plooien tot vulkanen en kraters. Het oppervlakte van Mars is super interessant. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen de geologie van Mars en die van de aarde? Wat voor gave vulkanen bevinden zich op de roestige planeet? Hoe zit dat met dat grote ravijn dat je zelfs met aardse telescopen kunt zien? Zijn die op dezelfde manier gevormd als de Grand Canyon in Amerika? En wat zijn die rare scheuren in het oppervlakte van de planeet? Lijken ze echt verdacht veel op leeggelopen rivieren? Was er dan toch stromend water op Mars? Kom naar onze bijeenkomst en vind het uit!


 • Vrijdag 8 maart 2024 – De allereerste sterrenstelsels

  cc: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

  Spreker: Victor Reijnders
  Onderwerp: De allereerste sterrenstelsels

  Kijk naar deze prachtige foto. Het is De Sombrero Nevel ook wel Messier 104 genoemd. Het is eigenlijk geen nevel maar een sterrenstelsel op 28 miljoen lichtjaar van de Aarde. Het een spiraal stelsel waar we bijna vanaf de zijkant naar kijken. Omdat de lichtsnelheid constant zien we licht dat 28 miljoen jaar oud is. Het licht heeft er immers 28 miljoen jaar over gedaan om naar de Aarde te reizen. De Sombrero nevel er anno 2024 anders uit zien. Wij zullen dat pas over 28 miljoen jaar zien.

  Kijk je naar sterrenstelsel die nog verder weg staan, dan kijk je dus eigenlijk nog verder terug in de tijd. Met telescopen zoals de James Webb telescoop kunnen we zo ver weg kijken dat we de allereerste sterrenstelsels kunnen zien toen het heelal nog maar 400 miljoen jaar oud was. Het heelal was toen nog een hele andere plek. Sterrenstelsels waren ook dan anders dan nu.

  Victor neemt ons mee terug in de tijd. Naar de eerste epochen van ons universum. Hoe zagen de eerste sterrenstelsels eruit? Wat voor invloed heeft dat op de huidige sterrenstelsel gehad? Kom naar onze JWG bijeenkomst en ga mee op reis.


 • Vrijdag 9 februari 2024 – Inzoomen op zwarte gaten

  The first picture of Sagittarius A* (Credits EHT)

  Spreker: Professor Huib van Langevelde
  Onderwerp: Inzoomen op zwarte gaten

  We hebben dit seizoen al heel wat zwarte gaten geweld gehad. We gaan in dit seizoen nog verder op deze wonderlijke verschijnselen induiken. Maar dan bedoel ik ook echt induiken. We zijn inmiddels bekend met wat een zwart gat is en hoe een zwart gat werkt. We hebben allemaal de prachtige plaatjes gezien die zijn gemaakt van een zwart gat. Maar wat is nu de volgende stap. Wat als we nog meer willen inzoomen op het zwarte gat.

  Tijdens dit praatje komt Professor van Langevelde praten over de volgende stap in zwarte gaten onderzoek. We willen natuurlijk nog meer te weten komen over zwarte gaten en daarvoor moeten we nog verder inzoomen. Professor van Langevelde is project leider geweest bij het maken van de foto van Sagittarius A*, het zwarte gat in het centrum van ons eigen Melkwegstelsel. Sinds zijn tijd als student op de Leidse Universiteit heeft hij al onderzoek gedaan naar Sagittarius A* en kan hij ons alles vertellen over het grootste massieve gat in onze achtertuin.


 • Vrijdag 12 januari 2024 – Wat Als?

  Credit: Alpsdake, No change made Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

  Spreker: Mart Vreeken
  Onderwerp: Wat als?

  In de wereld van nieuwsgierigheid en verbeelding is de vraag “Wat Als” de poort naar nieuwe mogelijkheden. Het is een venster naar onbekende werelden van verbeelding.

  Deze avond nemen we jullie mee om over verschillende vragen na te denken. Wat als de zon niet bestaat? Stel je voor dat de ochtend nooit wordt begroet door de warme stralen van de zon, en de lucht zich nooit kleurt in het rood van een zonsondergang. Of wat dacht je van een honkbal met 90% van de lichtsnelheid slaan! Zouden we er iets van merken? Of stel je voor dat we ontdekken dat de maan meer verborgen schatten herbergt dan we ooit hadden gedacht. Misschien vinden we wel een mysterieuze maanmeer vol met vloeibaar water. Hoe zouden we ons aanpassen aan dit buitenaardse zwemavontuur?

  Met “wat als” kunnen we samen ontdekken hoe bijzonder onze wereld kan zijn. Dus, laten we onze denkbeeldige pet opzetten en op avontuur gaan met de betoverende kracht van “wat als”!


Contact:
jwgleiden@gmail.com