Afdeling Leiden

Informatie voor Ouders
Data komende bijeenkomsten
Programma

Update Coronavirus

[07-03-2022]
Beste sterrenkunde liefhebbers. Goed nieuws! ^_^

We hebben geweldig nieuws te delen. De verenigingen van de Leidse Sterrewacht hebben weer toestemming gekregen om weer bijeenkomsten te mogen organiseren op de sterrenwacht.

Dat betekent dat we weer eindelijk nieuwe en leuke bijeenkomsten, praatjes en activeren kunnen organiseren. De nieuwe data van de bijeenkomsten zijn bekend en in de loop zullen interessante praatjes zeker volgen.

We nodigen jullie dan ook allemaal weer uit op de nieuwe bijeenkomsten!

Wij zijn wel genoodzaakt om een aantal basis regels in acht te nemen op instructie van de Universiteit.

Wij stellen het op prijs als je een thuistest doet. Maar dat is vooral voor jezelf.
Afhankelijk van de situatie kunnen de regels aangepast worden.

We zien jullie allemaal graag weer bij een van onze bijeenkomsten.

Met vriendelijke groet,
Het Bestuur van Afdeling Leiden

Afdeling Leiden

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu een dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd?

Voor vragen kunt je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data aankomende bijeenkomsten

2022

 • Vrijdag 14 januari 2022
 • Vrijdag 11 februari 2022
 • Vrijdag 11 maart 2022
 • Vrijdag 08 april 2022
 • Vrijdag 13 mei 2022
 • Vrijdag 10 juni 2022
 • Juli – Vakantie
 • Augustus – Vakantie
 • Vrijdag 09 september 2022
 • Vrijdag 14 oktober 2022
 • Vrijdag 11 november 2022
 • Zaterdag 10 december 2022

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de sterrenwachtlaan.

Programma

 • Vrijdag 13 mei 2022 – Ruimte stof

  ESO/L. Calçada, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

  Spreker: Frank Molster
  Onderwerp: Ruimte Stof

  We weten dat de ruimte vol zit met stof. Astronomen die sterren willen kijken zijn er niet altijd blij mee. Interstellair stof houdt veel licht tegen. Een groot deel van ons eigen sterrenstelsel kunnen we niet bekijken omdat er gas of stof voor zit. Interstellair stof is ook heel iets anders dan prachtige gas wolken waar sterren uit ontstaan. Nee, interstellair stof is heel iets anders.

  In tegenstelling tot gas wordt interstellair stof ontstaat stof niet in de kern van een ster. Interstellaire stof maakt een lange reis door van zijn ontstaan tot het neerdwarrelen op een planeet zoals de aarde. Tijdens deze lezing neemt Frank ons mee op de levercyclus van stof. Waar komt het vandaan? Welke rol speelt het stof bij het ontstaan van planeten en sterren? We gaan het toch maar eens hebben over het stof waar wij uiteindelijk met ze alle op lopen.

 • Vrijdag 08 april 2022 – Rare Radio Bliepjes

  Diarrhea, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

  Spreker: Leon Oostrum
  Onderwerp: Rare Radio bliepjes

  Heb je het wel eens, dat wanneer je naar de hemel kijkt een nieuwe ster of planeet ontdekt? Nou dat hebben sterrenkundige wel meer. De ene keer nieuwe sterren, de andere keer….. rare radio bliepjes. Bliepjes uit het heelal waarvoor geen verklaring is….. Dan begint de wetenschappelijke zoektocht.

  Leon Oostrum heeft met de radiotelescopen in Dwingeloo onderzoek gedaan naar deze mysterieuze radio signalen uit het heelal. Hij zal vertellen over zijn PhD onderzoek waar probeert een antwoord te geven op deze rare signalen. Wat het mogelijk zijn? Waar ze vandaan komen? Hoe wetenschappers onderzoek doen? Hoe het is met de grootste radiotelescopen van Nederland te mogen werken? Je gaat het allemaal horen.

 • Vrijdag 11 maart 2022 – Het ontstaan van leven op aarde

  Spreker: Thijs Desain
  Onderwerp: Het ontstaan van leven op aarde

  De aarde is best een gave plek om op rond te hangen. Niet te koud, niet te warm, ook niet onbelangrijk, zuurstof. Essentiële dingen voor ons mensen, dieren en planten. We hebben inmiddels een hoop andere planeten ontdekt in het zonnestelsel en in het universum. Maar vooralsnog geen leven.

  Hierdoor krijg je de vraag; Waarom nou precies deze planeet? Thijs neemt ons tijdens dit praatje mee in de geschiedenis van de Aarde. Hoe is deze, blijkbaar ideale planeet, ontstaan? En in dezelfde lijn, hoe zijn de mensen ontstaan en de rest van het leven. Als we naar onze eigen geschiedenis kijken, kunnen we onderzoeken wat er nodig is voor leven op andere planeten. Laten we met de zoektocht beginnen.