Afdeling Utrecht

Sonnenborgh – museum & sterrenwacht

Data komende bijeenkomstenProgrammaAanmelden

Algemene informatie

Afdeling Utrecht is een van de oudste afdelingen van de JWG, en al jarenlang erg actief. Bij onze bijeenkomst kan iedereen tussen de 8 en 13 jaar terecht voor een gaaf praatje over een sterrenkundig onderwerp, gevolgd door een leuk spel of knutsel en tenslotte nog een overzicht van al het nieuws uit de ruimte van de laatste tijd!

Wil je een uitnodiging ontvangen als er een activiteit is of heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar: jwg-utrecht@sterrenkunde.nl

Nieuws & agenda

Let op! We vragen op het moment om je aan te melden voor onze bijeenkomsten, hiermee hopen we wat meer inzicht te krijgen in hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Data aankomende bijeenkomsten

Let op! We vragen op het moment om je aan te melden voor onze bijeenkomsten, hiermee hopen we wat meer inzicht te krijgen in hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Onze bijeenkomsten vinden plaats op vrijdagavonden van 18:30 tot 20:00. De inloop is om 18:15. Deze bijeenkomsten vinden net als de beginnerscursus plaats op Sterrenwacht Sonnenborgh.

2024

  • 22 Maart 2024
  • 19 April 2024
  • 17 Mei 2024
  • 14 Juni 2024

Lees hieronder verder voor meer details over de aankomende bijeenkomsten. Voor vragen kun je mailen naar jwg-utrecht@sterrenkunde.nl

Programma


Afdelingsbijeenkomst 22 maart

Spreker: Simon Duijn
Onderwerp: Gravimetrie

De aarde en alles eromheen worden beïnvloed door zwaartekracht, een kracht die van cruciaal belang is bij diverse toepassingen zoals satellietnavigatie en raketlanceringen. Zelfs alledaagse technologieën zoals GPS zijn afhankelijk van nauwkeurige metingen van het zwaartekrachtveld. Echter, dit veld vertoont kleine variaties als gevolg van factoren zoals bergen of oceanen, wat op zijn beurt weer de nauwkeurigheid van raketten en satellieten beïnvloedt.

Om dit tegen te gaan moet het zwaartekrachtveld van de Aarde beter in kaart gebracht worden. De wetenschap die zich bezighoudt met het meten en bestuderen van zwaartekrachtvelden, zoals die van de aarde, staat bekend als gravimetrie. In de aankomende bijeenkomst zal Simon gedetailleerd uitleggen hoe gravimetrie werkt en hoe metingen vanuit de ruimte met behulp van satellieten worden uitgevoerd.


Afdelingsbijeenkomst 19 april

Spreker: Job Eijdems
Onderwerp: Telsystemen


Afdelingsbijeenkomst 17 mei

Spreker: Wessel de Kooker
Onderwerp: TBD


Afdelingsbijeenkomst 14 juni

Spreker: Mart Vreeken
Onderwerp: TBD

Aanmelden

Contact: Britt
jwg-utrecht@sterrenkunde.nl