Jongeren-werkgroep voor Sterrenkunde

De Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) is dé vereniging voor jongeren van 8 tot 21 jaar die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde.

De JWG heeft regionale afdelingen die regelmatig leuke activiteiten organiseren, en kampen het hele jaar door.

De JWG is een vereniging voor en door jongeren. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je bij ons terecht voor allerlei leuke en leerzame activiteiten op het gebied van sterrenkunde: lezingen en excursies, maar ook kampen en andere sociale activiteiten.

Daarnaast ontvangen de leden van de JWG ook elk kwartaal ons verenigingstijdschrift Universum. Dit tijdschrift van 40 pagina’s staat boordevol sterrenkundige nieuwtjes, artikelen geschreven voor jonge mensen, sterrenkaarten, en aankondigingen van activiteiten. Benieuwd? Vraag eenmalig een gratis proefexemplaar aan!

De JWG organiseert dus ook verschillende sterrenkundekampen. Elk jaar wordt een Paaskamp, Jongerenkamp en Ouderenkamp (beiden in de zomervakantie) en een Winterkamp (in de kerstvakantie). De zomerkampen zijn al jarenlang een begrip in de astronomie.

Ben je (bijna) ouder dan 18 jaar? Dan is er binnen de JWG ook nog genoeg te doen. Alle onderdelen van de JWG worden georganiseerd door jongeren en jong volwassenen en we zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen om te helpen meer jongeren in contact te brengen met sterrenkunde!

Een JWG-lidmaatschap kost slechts 29 euro per jaar voor het eerste gezinslid, en 14 euro per extra gezinslid. Vraag hier je lidmaatschap aan!


Nieuws

 • Artis uitje

  Zondag 22 mei gaan we met de JWG naar Artis! Je kan je hier aanmelden: https://forms.gle/vYtxJdwEn4xivRrE6

 • Afdelingsbijeenkomst 21 mei

  Spreker: Ilva Noa Stellingwerf
  Onderwerp: Exobiologie

 • Vrijdag 08 april 2022 – Rare Radio Bliepjes
  Diarrhea, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

  Spreker: Leon Oostrum
  Onderwerp: Rare Radio bliepjes

  Heb je het wel eens, dat wanneer je naar de hemel kijkt een nieuwe ster of planeet ontdekt? Nou dat hebben sterrenkundige wel meer. De ene keer nieuwe sterren, de andere keer….. rare radio bliepjes. Bliepjes uit het heelal waarvoor geen verklaring is….. Dan begint de wetenschappelijke zoektocht.

  Leon Oostrum heeft met de radiotelescopen in Dwingeloo onderzoek gedaan naar deze mysterieuze radio signalen uit het heelal. Hij zal vertellen over zijn PhD onderzoek waar probeert een antwoord te geven op deze rare signalen. Wat het mogelijk zijn? Waar ze vandaan komen? Hoe wetenschappers onderzoek doen? Hoe het is met de grootste radiotelescopen van Nederland te mogen werken? Je gaat het allemaal horen.