Afdeling Utrecht

Welkom op de website van afdeling Utrecht!

Afdeling Utrecht is een van de oudste afdelingen van de JWG, en al jarenlang erg actief. Bij onze bijeenkomst kun je terecht voor een gaaf praatje over een sterrenkundig onderwerp, gevolgt door een leuke spel/knutsel en tenslotte nog een overzicht van al het nieuws uit de ruimte van de laatste tijd!

Wil je een uitnodiging ontvangen als er een activiteit is of heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar: jwg-utrecht@sterrenkunde.nl

Nieuws & agenda

Let op! We vragen op het moment om je aan te melden voor onze bijeenkomsten, hiermee hopen we wat meer inzicht te krijgen in hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aanmelden kan hier.

JWG Utrecht organiseert bijna elke maand een bijeenkomst. Daarnaast wordt er dit najaar een jeugdcursus sterrenkunde gegeven. Over de jeugdcursus kun je hier meer lezen. Hieronder vind je meer informatie over de bijeenkomsten.

Onze bijeenkomsten vinden plaats op zaterdagavonden van 18:15 tot 20:15. Deze bijeenkomsten zijn net als de beginnerscursus op de Sterrenwacht Sonnenborgh.
De volgende data voor het najaar 2022 zijn al bekend:

 • 22 oktober
 • 19 november
 • 17 december

Lees hieronder verder voor meer details over de aankomende bijeenkomst, en vorige bijeenkomsten. Voor vragen kun je mailen naar jwg-utrecht@sterrenkunde.nl

Bijeenkomsten

 • Afdelingsbijeenkomst 21 mei

  Spreker: Ilva Noa Stellingwerf
  Onderwerp: Exobiologie

 • Afdelingsbijeenkomst 19 Maart

  Spreker: Rafael Mostert
  Onderwerp: Over kikkers en zwarte gaten – Wat sterrenkunde een unieke natuurwetenschap maakt

  Kikker Zwart Gat

  Kikkers? Zwarte Gaten? Sterrenkunde? Huh wat heeft dat nou allemaal met elkaar te maken. Kom naar het praatje om erachter te komen.

 • Afdelingsbijeenkomst 19 Februari
  Credit: NASA

  Spreker: Ethan Woest
  Onderwerp: Telescopen

  Recentelijke is de James Webb Space Telescope (JWST) dan eindelijk gelanceerd. Het is werkelijk fascinerend hoe ver we zijn gekomen al op het gebied van telescopen. Hoe zijn we in 400 jaar van slechts 3x kunnen vergroten met een simpele telescoop, naar miljarde jaren in het verleden kunnen kijken gegaan. Welke doorbraken zijn er geweest in het maken van telescopen in al die tijd, en wat kunnen we met de telescopen van vandaag de dag?

 • Afdelingsbijeenkomst 22 Januari

  DEZE BIJEENKOMST IS GECANCELLED VANWEGE DE CORONA-MAATREGELEN

  Spreker: Koos Goudswaard
  Onderwerp: Exobiologie
  Wat is er nodig om leven te laten ontstaan? Hoe heeft het zich ontwikkeld op Aarde? Op wat voor plekken in het zonnestelsel – en daarbuiten – zou het nog meer kunnen ontstaan? Koos Goudswaard gaat vertellen over de zoektocht naar buitenaards leven.

Klik hier voor het volledige archief