Hoofdbestuur

De JWG organiseert activiteiten zoals bijeenkomsten, kampen en excursies door het hele land. Dit wordt voornamelijk gedaan door een kader van ongeveer 70 vrijwilligers. Om de verschillende groepen die al deze activiteiten organiseren te coördineren, bestaat het hoofdbestuur. Het hoofdbestuur zorgt voor de dagelijkse gang van zaken binnen de JWG. Het is verantwoordelijk voor de financiën en het beleid binnen de JWG. Het fungeert als contactorgaan naar verenigingen en instanties buiten de JWG en organiseert elk jaar een algemene ledenvergadering.

Het hoofdbestuur bestaat uit minimaal 5 bestuursleden. Hoofdbestuursleden worden aangewezen door de Algemene Ledenvergadering.

Mocht je de statuten of het huishoudelijk reglement van de JWG willen inzien, dan kun je die opvragen bij de secretaris via secretaris@sterrenkunde.nl.

Wil je ook in het hoofdbestuur? Neem een kijkje op onze vacaturepagina.

Voorzitter: Ethan Woest

Random Nerd in zijn natuurlijke kamphabitat

Als voorzitter ben ik met de hulp van de rest van het HB verantwoordelijk voor het goed functioneren van de JWG, bijvoorbeeld door het opstellen van het beleid en het contact onderhouden met organisaties buiten de JWG. Ook kan ik helpen als mensen nieuwe activiteiten op willen zetten. Tot slot zit ik natuurlijk de HB vergaderingen voor en probeer ik voor een gezellige, gemotiveerde sfeer in het HB te zorgen.

In 2014 ben ik voor het eerst mee geweest op een JoKa, ik was meteen zo enthousiast dat ik sinds toen geen enkel kamp meer heb gemist. Tegen de tijd dat ik naar de ouderenkampen ging, kwam ik erachter dat er nog meer was om te doen bij de JWG. Zo ben ik via een kaderweekend in 2018 begonnen bij een afdeling. Inmiddels doe ik van alles binnen de JWG, ik ben ook PaKa- en OK-leiding en hou me vaak bezig met overige activiteiten en waarnemen.

Als je vragen, opmerkingen of suggesties hebt, kan je me altijd mailen op jwg@sterrenkunde.nl of jwg-vrijwilligers@sterrenkunde.nl!

Secretaris: Ilva Noa Stellingwerf

Ik ben al sinds 2007 lid van de JWG en ben sindsdien elk jaar op de zomerkampen mee geweest. Tegenwoordig ben ik ook leiding op JoKa en PaKa en af en toe op andere kampen te vinden. Ook organiseer ik Svenska. Als secretaris onderhoud ik contact met vrijwilligers en externe partijen, zoals de KNVWS. Daarnaast zorg ik er voor dat alle documenten en notulen van het hoofdbestuur op orde zijn.

Naast mijn interesse in sterrenkunde ben ik begonnen aan een promotietraject in de moleculaire levenswetenschappen en immunologie en ben ik vrijwilliger bij nog een aantal andere verenigingen.

Als je vragen of opmerkingen hebt, of graag een grotere rol zou willen spelen binnen de JWG, kan je me altijd bereiken via secretaris@sterrenkunde.nl of jwg-vrijwilligers@sterrenkunde.nl.

Penningmeester: Vladimir van Dongen

Ik zit al sinds 2008 bij de JWG en ben sinds 2020 de penningmeester van de JWG. Dit betekent dat ik ervoor moet zorgen dat alle geld van de JWG naar en uit de juiste potjes gaat. Hierbij ben ik dus ook medeverantwoordelijk voor de contributie en de betalingen van de kampen, maar ook doe ik alle boekhouding zodat de vereniging tijdens de ALV weet dat we alles netjes volgens de regels doen. Naast mijn taken bij de JWG doe ik ook de studie aeronautical engineering in Delft. Als je mij zou willen bereiken, kun je me altijd mailen via penningmeester@sterrenkunde.nl!

Vice-voorzitter: Friso Smit

Ik hoorde pas vrij laat van de JWG en ben dus maar op twee OK’s geweest. Het is jammer dat ik maar zo kort op kamp heb kunnen gaan, maar gelukkig dat ik gelijk door kon stromen naar het kader. Ik zit nu in de internetcommissie, doe dingen bij de UV en heb een kaderweekend georganiseerd. Dat laatste blijkbaar succesvol genoeg, want daarna ik werd gevraagd voor het HB. Verder studeer ik nu werktuigbouwkunde in Delft en zit ik bij twee studentenverenigingen. In de categorie bijzondere sporten doe ik aan survivalrun, wat hardlopen is met daar tussenin obstakels en vaak een stukje houthakken.

Als vice-voorzitter kan ik inspringen wanneer de voorzitter het even te druk heeft. Daarnaast hou ik me vooral bezig met het uitvoeren van het beleid.

Afdelingscoördinator: Lode Guillén

Vanaf 2015 was ik maandelijks te vinden in de sterrenwacht van Leiden. De praatjes daar wekte veel indruk op mij, en nadat er nieuwe vrienden waren gemaakt op Paka ben ik bij de JWG gebleven. Als vrijwilliger is mijn doel dat zo veel mogelijk leergierige kinderen in Nederland weten dat ze bij de JWG terecht kunnen voor alles heelal-gerelateerd en vrienden voor het leven.

Heb je vragen over of voor de afdelingen? Wil je graat een nieuwe afdeling opzetten en wil je daar begeleiding bij? Wil je graag een kleinschalige activiteit organiseren en wil je daar advies bij? Mail dan vooral naar afdelingen@sterrenkunde.nl!

Vertegenwoordiger UV: Koos Goudswaard

Hoi! Ik ben Koos, en ik heb in 2014 voor het eerst van de JWG gehoord en ben vanaf dat moment vrijwel elk jaar enthousiast mee op zomerkamp gegaan. In 2019 ben ik begonnen met meehelpen bij de Universumredactie, en in de jaren na corona ben ik bij zo’n beetje iedere commissie binnen de JWG actief geweest. Ik studeer Lucht- en Ruimtevaarttechniek in Delft, en naast de JWG zijn mijn grootste hobby’s zweefvliegen en naar wolkjes kijken.

Binnen het hoofdbestuur vertegenwoordig ik de Universum-redactie, om ervoor te zorgen dat ons prachtige tijdschrift op tijd op jouw mat verschijnt!

Landelijk Bureaumedewerker: Yoris Kerkhoff

Oude rot: Mart Vreeken

Mijn naam is Mart Vreeken en ik ben al sinds 2004 lid van de JWG. Sindsdien heb ik veel verschillende rollen gehad. Voornamelijk ben ik kampleiding bij paaskamp en zomerkamp. Van 2017 tot 2019 ben ik landelijk bureaumedewerker geweest van de JWG. Inmiddels help ik bij afdeling Utrecht en het bestuur. Voornamelijk ben ik bij het bestuur om als ervaren leiding te kunnen vertellen wat we vroeger al hebben geprobeerd en waarom dat wel of niet werkte.

Ouwe rot: Thijs Desain

Ik ben JWG-lid sinds 2005 en kaderlid sinds 2011. Van per ongeluk voorzitter van afdeling Utrecht, via heroprichter van afdeling Amsterdam tot afdelingscoördinator in het hoofdbestuur: ik heb het allemaal gedaan. Inmiddels ben ik naast mijn HB-taken alleen nog leiding van het Jongerenkamp en vertrouwenspersoon. In het HB is mijn rol “oude rot”: het faciliteren van kennisoverdracht en het spelen van vliegende keep. (Foto gemaakt door Skyler Smolders)