Afdeling Cyberspace

Online bijeenkomsten voor alle JWG’ers

Welkom op de informatiepagina van de Online Bijeenkomsten van afdeling Cyberspace.

Via deze pagina brengen we je op de hoogte van het laatste nieuws over de online bijeenkomsten van de JWG. De online bijeenkomsten vinden 100% op het internet plaats waardoor je ze vanuit je luie stoel kan bijwonen.

Elke keer nodigen we een leuke spreker uit om online diverse sterrenkundige praatjes te geven over verschillende onderwerpen. Sterren, planeten, zwarte gaten. Alles komt een keer aan bod.

Structuur:

Elke bijeenkomst proberen we een vaste structuur te volgen, namelijk als volgt.
– Bijeenkomsten zijn van 19:00 tot 20:00 op de eerste zaterdag van de maand.
– Elke bijeenkomst bestaat uit twee delen van een half uur.

In het eerste deel van de bijeenkomst zal het algemene deel van het praatje zijn, hier doet iedereen aan mee, dit is wat je gewend bent van meeste JWG afdelingen.
Het tweede deel van de bijeenkomst is er keuze uit twee opties.
Optie 1: Je blijft meedoen met het praatje, dit keer wordt er dieper ingegaan op het onderwerp en zal het iets moeilijker zijn.
Optie 2: Je gaat gezellig samen met Aurora en de rest van de mensen die hiervoor kiezen een spelletje doen.

 • 04/06/2022: Reuzenplaneten

  Spreker: Victor Reijnders

  In de verre delen van ons zonnestelsel lijkt de Aarde maar nietig in vergelijking met de gasreuzen Jupiter en Saturnus, ook de ijsreuzen Neptunus en Uranus zijn extreem anders dan het wereldje wat we kennen. Tijdens dit praatje gaan we op reis naar deze reuzenplaneten en vele anderen om meer te leren over hun samenstelling. Daarnaast is er nog een heel interessante vraag: zouden wij kunnen leven in, op of rondom een gasplaneet, en is er daar überhaupt leven mogelijk?

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomsten is noodzakelijk. De online bijeenkomsten vinden plaats via Zoom, een online video-calling en conferencing platform. Een link naar de bijeenkomst wordt 1 dag voor de bijeenkomst naar je emailadres gestuurd. Het is dus belangrijk om een geldig emailadres op te geven.

Aanmelden kan tot één dag voor de bijeenkomst:
Aanmeldformulier: Online Bijeenkomsten

Meer informatie over het gebruik van zoom vind je hier.

Afgelopen bijeenkomst:

 • 14/05/2022: Raketmotoren
  Spreker: Friso Smit.
  Onderwerp: Raketmotoren.

  Er is gigantisch veel kracht nodig om een raket de ruimte in te krijgen. Hoe krijgen we dat voor elkaar en hoe werkt dat op plekken waar geen zuurstof is?
  We gaan het hebben over verschillende soorten raketmotoren van de standaard straalmotor, ion motoren tot fotonraketten. Wat zijn de principes achter deze heel verschillende motoren en waar worden ze voor gebruikt?


Hier vind je het archief van alle online bijeenkomsten.

Contact: Koos Goudswaard
jwg-online@sterrenkunde.nl