Afdeling Leiden

Picture Credit: Universiteit Leiden

Informatie voor OudersData komende bijeenkomstenProgramma

Algemene Informatie

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu en dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd?

Voor vragen kun je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data aankomende bijeenkomsten

In een van de telescoop koepels

2023

 • Augustus – Vakantie
 • Vrijdag 8 september 2023
 • Vrijdag 13 oktober 2023
 • Vrijdag 17 november 2023 (let op! afwijkende datum)
 • Vrijdag 8 december 2023
 • Vrijdag 12 januari 2024
 • Vrijdag 9 februari 2024
 • Vrijdag 8 maart 2024
 • Vrijdag 12 april 2024
 • Vrijdag 10 mei 2024
 • Vrijdag 14 juni 2024
 • Juli – Vakantie
 • Augustus – Vakantie

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de Sterrenwachtlaan.

Programma

 • Vrijdag 14 april 2023 – Het Ruimteweer

  Creator: rawpixel.com / NASA (Source) | Credit: rawpixel.com / NASA (Source)

  Spreker: Ethan Woest
  Onderwerp: Space weather

  Wie heeft er allemaal gehoord van het ruimteweerbericht? Iemand? Er zijn echt weermannen en -vrouwen die dagelijks het ruimteweer voor ons voorspellen! Eeeuh; wat is ruimteweer dan? En wie zit daar op te wachten? Nou, meer mensen en organisaties dan je denkt. Misschien is wel het bekendste effect van wat wij kunnen zien van ruimteweer het noorderlicht. Maar het ruimteweer speelt een belangrijke rol voor de ruimtevaart, astronauten en nog veel meer.

  Maar hoe wordt je ruimteweerman en -weervrouw? Wat komt daar allemaal bij kijken? Wat zijn ze aan het voorspellen en waarom zijn astronauten zo benieuwd naar het ruimteweer? Het regent toch niet in de ruimte? En astronauten zitten toch de hele dag binnen in een raket of ruimtestation? Toch is het ruimteweer bepalend of astronauten naar buiten gaan of binnen blijven. Een hoop vragen die beantwoord moeten gaan worden.


 • Vrijdag 10 maart 2023 – Je eigen ruimtevaart programma

  CC: https://www.kerbalspaceprogram.com/

  Spreker: Koos Goudswaard
  Onderwerp: Baanmechanica en Kerbal SpaceProgram

  Hoe beweegt alles in de ruimte? Hoe kom je van de een planeet naar de volgende? De wetenschap die daar over gaat heet baanmechanica…. moeilijk woord. Deze wetenschap gaat over hoe je objecten in een baan rond een planeet, maan of astroide krijgt. Belangrijk als je een raket de lucht in wilt schieten. En dat is niet makkelijk.

  Maar tegenwoordig kan je het ook allemaal zelf uit proberen! In Kerbal Space Program draait alles om baanmechanica. Met deze awesome game gaat Koos vertellen hoe we hoe we ruimteschepen in een baan rond onze zon, planeten en kometen krijgen. Dus kijk deze avond met ons mee om te kijken hoe je wel en niet een raket moet lanceren.


 • Vrijdag 10 februari 2023 – Hoe werkt een ster?

  Author: Solar Dynamics Observatory
  CC: NASA

  Spreker: Cyrano Chatziantoniou
  Onderwerp: Hoe werkt de zon?

  Hoe werkt een ster? Jeetje…. waar moet je beginnen. Sterren…. toch wel zo’n beetje het ding waar wij sterrenkundige warm van worden. Kolossale reuzen van gas die de avond hemel verlichten. Die we, ondanks hun grote afstand, helder zien fonkelingen aan de hemel. Die ene ster die dichtbij staat, onze zon, de aarde van leven en warmte voorziet.

  Maar waar komt al dat licht en warmte vandaan? Wat is nou het proces in de ster die daarvoor zorgt? Wat gebeurt er nu in die ster waar al dat licht en warmte vandaan komt? Werken alle sterren hetzelfde? Of werken kleine sterren anders dan grote sterren? Deze en nog veel meer vragen komt Cyrano beantwoorden tijdens zijn praatje: Hoe werkt een ster?


 • Vrijdag 13 januari 2023 – Astrobiologie

  Creator: Thibaut Roger 
  Copyright: © Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)

  Spreker: Emma Versteegh
  Onderwerp: Astrobiologie

  Astrobiologie is de studie van leven in het universum. Wanneer je op zoekt gaat naar leven buiten onze aarde moet je begrijpen hoe planeten, planeetstelsels en sterren daar invloed op hebben. Wij aardbewoners zijn verwent met een prachtige planeet met een klimaat waar het voor ons mensen goed vertoeven is. Maar dat niet altijd het geval. Wat heeft daarvoor gezorgd? Speciaal daarvoor hebben we Emma gevraagd om ons meer te vertellen wat je nodig hebt voor leven op Aarde en op een andere planeet.

  We gaan deze avond kijken naar de vorming en de ontwikkelen van planeten, hoe die planeten leven kunnen ondersteunen. Wat dat vraagt van een ster en wat sterren doen om leven te helpen en tegen te werken? Hoe onderzoek er uit ziet naar leven in ons eigen zonnestelsel bijvoorbeeld op Mars en Europa (de maan) en hoe wij onderzoek doen naar intelligent leven in het Universum.

  Kom langs deze avond en we nemen aardse biologie buitenaards.


 • Zaterdag 10 december 2022 – Mega Bijeenkomst – Toekomst van het heelal

  Afbeelding van Andromeda. Misschien niet het grootste sterrenstelsel, maar wel een MEGA sterrenstelsel.
  CC: NASA/JPL-Caltech

  De MEGABIJEENKOMST 2022 staat weer voor de deur. We sluiten het jaar af met een extra lange bijeenkomst op zaterdag 10 december. We beginnen om 13:30 en eindigen om 17:00. Als het helder weer is, kunnen we vanaf 17:00 misschien zelfs waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht!

  We hebben deze middag meerdere sprekers en activiteiten. We hebben een extra lange lezing over de toekomst van het heelal. De toekomst voorstellen is heeeeel erg moeilijk. De weermannen en vrouwen proberen dagelijks het weer te voorspellen maar zelfs zij zitten er vaak naast. Hoe verder je in de toekomst kijkt hoe lastiger het wordt. Wij gaan heeeeel ver de toekomst van het heelal inkijken. Hoe zou het heelal er uit zien als we de klok vooruit zetten. Zien we dan nog overal sterren? Zullen ze anders zijn dan nu? Zullen wij er dan nog wel zijn en hoe zou ons leven er dan uit zien? Daar moeten we toch maar eens dieper op in.

  We gaan er in elk geval een hele leuk dag van maken met veel sterrenkunde en leuke activiteiten.


 • Vrijdag 11 november 2022 – Vormen van sterrenstelsels

  The Tadpole Galaxy (Arp 188): Image Credit: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; Processing: Amal Biju

  Spreker: Ramon van der Hilst
  Onderwerp: Sterrenstelsel

  Het universum zit wemelt van sterrenstelsels. Neem maar eens een foto van een willekeurige plek op de hemel en hij staat vol met sterrenstelsels en nog meer sterrenstelsels. De Hubble ruimte telescoop heeft dat al een keer gedaan. Hubbles deep field foto’s zijn daar een goed voorbeeld van. Maar ook de foto bovenin laat dat al goed zien. Hoewel Hubble keek naar het kikkervisje stelsel (tadpole galaxy in engels) zie je op de achtergrond de een na het andere sterrenstelsel.

  Al die sterrenstelsel komen in verschillende vormen en maten voor. De ene is ovaal, de andere ronder, de ene heeft armen en de andere niet. Zie zien er allemaal anders uit. Welke verschillende sterrenstelsel zijn er eigenlijk allemaal? Hoe zijn ze zo gevormd? En kan hun vorm wat over hun ontstaan zeggen? Tijdens deze praatje gaan we jullie alles vertellen over sterrenstelsels en hun verschijningsvormen.


Contact:
jwgleiden@gmail.com