Afdeling Leiden

Picture Credit: Universiteit Leiden

Informatie voor OudersData komende bijeenkomstenProgramma

Algemene Informatie

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu en dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd?

Voor vragen kun je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data aankomende bijeenkomsten

In een van de telescoop koepels

2023

 • Augustus – Vakantie
 • Vrijdag 8 september 2023
 • Vrijdag 13 oktober 2023
 • Vrijdag 17 november 2023 (let op! afwijkende datum)
 • Vrijdag 8 december 2023
 • Vrijdag 12 januari 2024
 • Vrijdag 9 februari 2024
 • Vrijdag 8 maart 2024
 • Vrijdag 12 april 2024
 • Vrijdag 10 mei 2024
 • Vrijdag 14 juni 2024
 • Juli – Vakantie
 • Augustus – Vakantie

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de Sterrenwachtlaan.

Programma

 • Vrijdag 14 oktober 2022 – De plannen van NASA

  Picture credit: NASA/Joel Kowsky, CC v2.0, via Flickr

  Spreker: Merlijn Verlinden
  Onderwerp: De plannen van NASA

  NASA heeft een hoop nieuwe enthousiaste plannen gemaakt voor de nabij toekomst. Na de succesvolle lancering van de James Webb Space Telescope afgelopen zomer zijn er nog veel meer ambities om waar te maken. Een bezoek aan de nikkel/ijzer rijke asteroïde Psyche en de testmissie voor planetaire defensie, DART missie, welke test of een asteroïde van baan kunnen veranderen. En wat misschien wel het meest interessant is, is het het Artemis programma waarbij NASA weer mensen op de maan wil zetten en daar een permanente basis wil maken.

  Merlijn gaat samen met ons verder kijken naar wat andere landen en ruimtevaart organisaties nog meer allemaal doen. Waar zitten de verschillen? Waar overlappen de de verschillende missies. We gaan deze avond kijken naar wat de ruimtevaart ons de komende tijd gaat brengen.


 • Vrijdag 09 september 2022 – Ruimterecht

  Picture Credit by NASA

  Spreker: Yoris Kerkhoff
  Onderwerp: Ruimterecht

  Ok. Je zit eindelijk in de ruimte. Je zweeft op honderden kilometers boven het aardoppervlak. Je kijkt naar beneden en je ziet de aarde onder je voorbij gaan. De wolken zijn prachtig en je ziet Nederland onder je voorbij trekken. En je denkt bij jezelf; “Wat nou als ik….? Overtreed ik dan de wet? Welke wetten gelden eigen hier?” Je bent eigenlijk niet meer in een land wanneer je door de ruimte zweeft. Mag je dan zomaar alles in de ruimte? Is er een ruimtepolitie…. en ruimterechter?

  Ruimterecht is een echt ding. Je kan jezelf afvragen, van wie is ruimte? Wie mag er gebruik van maken en wie niet? Van wie is de maan? Er zijn websites die claimen dat ze je een stukje maan kunnen verkopen. Maar bezit je dan echt een stukje maan? Men verwacht dat er waardevolle materialen uit planetoïden te halen zijn. NASA heeft een ruimtevaartuig Lucy gelanceerd naar de planetoïde 16 Psyche die wel eens 10 triljoen euro waard zou kunnen zijn als je die op aarde zou verkopen. Kan iedereen zomaar planetoïden vangen en meebrengen naar aarde? Het ruimterecht is ontstaan in 1967 en er bestaat een Verenigde Naties-bureau voor ruimtezaken. Yoris Kerkhoff studeert rechten en gaat ons alles vertellen over hoe het recht is geregeld in de ruimte.


 • Vrijdag 10 juni 2022 – Het Chinese Ruimtevaartprogramma

  China News Service, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

  Spreker: Paul Perdijk
  Onderwerp: Het Chinese Ruimtevaartprogramma

  Vroeger hadden we de Space Race tussen de ruimtegrootheden Rusland (USSR) en Amerika (VS). De meest spannende en ingewikkelde ruimtevaart programma’s werden opgezet. Inmiddels zijn er vele landen die ook hun eigen ruimtevaart programma op hebben gezet. Zo kennen we JAXA van Japan, ESA uit Europa, ISRO uit India en vele andere zijn er bijgekomen. Inmiddels is de Chinese National Space Administration (CNSA) ook goed aan te timmeren.

  De CNSA heeft al verschillende bijzondere missies op hun naam staan. Hun eigen GPS-variant in de lucht, Beidou (wat ‘grote beer’ betekent). De fantastische presentatie om als eerste land op de achterkant van de maan te landen met de Chang’e 4. De Marsmissie Tianwen en een heus ruimtestation, Tiangong, waar Chinese taikonauten verbleven.

  Tijdens deze lezing gaan we naar de verschillende spraakmakende missie kijken. Wat het Chinese ruimtevaartprogramma heeft bijgedragen aan onze kennis en welke spannende missie nog in het verschiet staan.


 • Vrijdag 13 mei 2022 – Ruimte stof

  ESO/L. Calçada, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

  Spreker: Frank Molster
  Onderwerp: Ruimte Stof

  We weten dat de ruimte vol zit met stof. Astronomen die sterren willen kijken zijn er niet altijd blij mee. Interstellair stof houdt veel licht tegen. Een groot deel van ons eigen sterrenstelsel kunnen we niet bekijken omdat er gas of stof voor zit. Interstellair stof is ook heel iets anders dan prachtige gas wolken waar sterren uit ontstaan. Nee, interstellair stof is heel iets anders.

  In tegenstelling tot gas wordt interstellair stof ontstaat stof niet in de kern van een ster. Interstellaire stof maakt een lange reis door van zijn ontstaan tot het neerdwarrelen op een planeet zoals de aarde. Tijdens deze lezing neemt Frank ons mee op de levercyclus van stof. Waar komt het vandaan? Welke rol speelt het stof bij het ontstaan van planeten en sterren? We gaan het toch maar eens hebben over het stof waar wij uiteindelijk met ze alle op lopen.


 • Vrijdag 08 april 2022 – Rare Radio Bliepjes

  Diarrhea, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

  Spreker: Leon Oostrum
  Onderwerp: Rare Radio bliepjes

  Heb je het wel eens, dat wanneer je naar de hemel kijkt een nieuwe ster of planeet ontdekt? Nou dat hebben sterrenkundige wel meer. De ene keer nieuwe sterren, de andere keer….. rare radio bliepjes. Bliepjes uit het heelal waarvoor geen verklaring is….. Dan begint de wetenschappelijke zoektocht.

  Leon Oostrum heeft met de radiotelescopen in Dwingeloo onderzoek gedaan naar deze mysterieuze radio signalen uit het heelal. Hij zal vertellen over zijn PhD onderzoek waar probeert een antwoord te geven op deze rare signalen. Wat het mogelijk zijn? Waar ze vandaan komen? Hoe wetenschappers onderzoek doen? Hoe het is met de grootste radiotelescopen van Nederland te mogen werken? Je gaat het allemaal horen.


 • Vrijdag 11 maart 2022 – Het ontstaan van leven op aarde

  Spreker: Thijs Desain
  Onderwerp: Het ontstaan van leven op aarde

  De aarde is best een gave plek om op rond te hangen. Niet te koud, niet te warm, ook niet onbelangrijk, zuurstof. Essentiële dingen voor ons mensen, dieren en planten. We hebben inmiddels een hoop andere planeten ontdekt in het zonnestelsel en in het universum. Maar vooralsnog geen leven.

  Hierdoor krijg je de vraag; Waarom nou precies deze planeet? Thijs neemt ons tijdens dit praatje mee in de geschiedenis van de Aarde. Hoe is deze, blijkbaar ideale planeet, ontstaan? En in dezelfde lijn, hoe zijn de mensen ontstaan en de rest van het leven. Als we naar onze eigen geschiedenis kijken, kunnen we onderzoeken wat er nodig is voor leven op andere planeten. Laten we met de zoektocht beginnen.


Contact:
jwgleiden@gmail.com