Afdeling Leiden

Picture Credit: Universiteit Leiden

Informatie voor OudersData komende bijeenkomstenProgramma

Algemene Informatie

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu en dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd?

Voor vragen kun je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data aankomende bijeenkomsten

In een van de telescoop koepels

2023

 • Augustus – Vakantie
 • Vrijdag 8 september 2023
 • Vrijdag 13 oktober 2023
 • Vrijdag 17 november 2023 (let op! afwijkende datum)
 • Vrijdag 8 december 2023
 • Vrijdag 12 januari 2024
 • Vrijdag 9 februari 2024
 • Vrijdag 8 maart 2024
 • Vrijdag 12 april 2024
 • Vrijdag 10 mei 2024
 • Vrijdag 14 juni 2024
 • Juli – Vakantie
 • Augustus – Vakantie

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de Sterrenwachtlaan.

Programma

 • Vrijdag 8 december – Snelle Radio Flitsen

  Author: Onderwijsgek – Eigen werk
  Copyright: CC BY-SA 2.5 nl

  Speker: Ethan Woest
  Onderwerp: Snelle radio flitsen

  Een snelle radio flits (fast radio burst of FRB) is een korte, heldere radiopuls met een kennelijke oorsprong buiten het melkwegstelsel. We zien deze flitsen met radio telescopen zoals die van Westerbork. Het gekke van deze flitsen? We zien ze maar een paar miliseconden en dan verdwijnen ze! Snelle radio flitsen zijn pas een vrij nieuwe ontdekking. Ze zijn voor het eerst in 2007 aan licht gekomen. Sindsdien zijn we op verschillende plekken aan de hemel waargenomen. Sterrenkundige zijn haastig op zoek naar antwoorden.

  Maar waar komen deze Snelle Radio Flitsen vandaan? Niet uit het melkwegstelsel. Maar waar dan wel vandaan? Ethan Woest neemt je deze avond mee in de fantastische wereld van dit nog verse onderzoeksveld. Hij bespreekt de laatste updates van het onderzoek naar de Radio Flitsen. Wat ze zijn? Waar ze vandaan komen en waarom sterrenkundige zo geïnteresseerd zijn naar deze bijzondere verschijnselen.


 • Vrijdag 17 november 2023 – Infrarood Sterrenkunde met James Webb

  NASA/Goddard Space Flight Center/Pat Izzo van https://en.wikipedia.org

  Spreker: Peter Perdijk
  Onderwerp: Infrarood sterrenkunde met James Webb

  Op 25 december 2021 is de James Webb telescoop gelanceerd. Dit nieuwe speeltje voor astronomen heeft al in korte tijd voor geweldige plaatjes en nieuwe ontdekkingen gezorgd. Hoewel sterrenkundigen lang hebben moeten wachten, levert James Webb geweldig plaatjes. Plaatjes in het infrarood!

  Infrarood astronomie is sterrenkunde die gedaan wordt in het infrarood spectrum van het licht. We kennen zelf infrarode straling bijvoorbeeld van een terrasverwarmer. Je kan infrarood voelen als warmte op je arm. Ook de zon zend infrarode straling uit. We kunnen dus naar de zon kijken niet alleen in zichtbaar licht. Maar ook in infrarood licht. Infraroodsterrenkunde is belangrijk omdat het ons in staat stelt om objecten en verschijnselen in het heelal waar te nemen die niet zichtbaar zijn in het zichtbare lichtspectrum.

  Maar waarom zou je nou in het infrarood naar de hemel en hemellichamen willen kijken? En wat kunnen we allemaal leren van de hemel als we in het infrarood gaan kijken. De James Webb telescoop is niet de enigste infrarood telescoop die we hebben gelanceerd. De Herschell ruimte observatorium en Spitzer Ruimte telescoop zijn de James Webb telescoop voor geweest. Tijdens dit praatje gaat Peter dieper in over wat sterrenkundigen nou allemaal met infrarood telescopen kunnen onderzoeken.


 • Vrijdag 13 oktober 2023 – De Middeleeuwse Wereld in het Middeleeuwse Universum

  Illustratie van rond het jaar 1000 van een zgn. "Nocturlabium", een instrument waarmee je 's nachts aan de hand van de positie van een bepaalde ster kunt zien hoe laat het is. En ja, Er zit een gat in het perkament.
  Image taken from St. Gallen Stiftsbibliothek Cod. Sang. 18 Parchment · 194 pp / Source: e-codices.unifr.ch/ Copyright: CCv4

  Titel: De Middeleeuwse Wereld in het Middeleeuwse Universum
  Speker: Dr. Rutger Kramer

  Niet alleen nu, maar ook tijdens de middeleeuwen was er een enorme interesse in de sterrenhemel, de planeten en de plek van de aarde in het heelal. Sterrenkundigen van toen probeerde met de beperkte middelen van hun tijd te begrijpen hoe hemel en aarde in het universum pasten. Daar kwam natuurlijk een hoop religie bij kijken, maar dat betekende niet dat ze niet óók allerhande inventieve manieren bedachten om uit te vogelen hoe de vork in de steel zat.

  Veel mensen denken dat de Middeleeuwen een tijd was zonder veel wetenschappelijk onderzoek. Dat er kennis verloren was gegaan, en dat men niet meer de behoefte had om op ontdekking te gaan. Toch is dat te kort door de bocht. Wetenschap stond niet stil. Om te laten zien hoe dat werkte, nemen we jullie mee op een reis naar de vroege Middeleeuwen, waar we een kijkje gaan nemen in het Hof van Karel de Grote. Dat was immers dé plek waar je als astronoom (of wetenschapper in het algemeen) moest zijn.

  Dr. Rutger Kramer is als assistent professor Middeleeuwse Geschiedenis verbonden aan het Centrum voor Middeleeuwse Studies van de Universiteit van Utrecht. Hij komt langs om een tipje van de sluier op te lichten over sterrenkunde, kosmologie en wereldbeeld in de vroege Middeleeuwen. Hoe dacht men voor het jaar 1000 over sterrenkunde? Wat wisten ze allemaal, en wat wisten ze nog allemaal niet? Wat voor onderzoek deden ze in de middeleeuwen en welke inventieve methodes hadden ze om toch, zonder de techniek van nu, tot zinnige antwoorden te komen over de natuur, de wereld, en het heelal.


 • Vrijdag 8 september 2023 – Zwarte gaten deel 2 – Actieve Super Zware Zwarte Gaten

  Pablo Carlos Budassi – Eigen werk / Cincinus stelsel /
  Creative Commens Licence BY-SA 4.0

  Titel: Zwarte gaten deel 2 – Actieve Super Zware Zwarte Gaten
  Spreker: Wout Goesaert

  Tijdens de vorige bijeenkomst hebben we het gehad over zwarte gaten. Hoe ontstaan zwarte gaten? Wat gebeurt er wanneer je er invalt en hoe werkt zwaartekracht nu werkelijk. Alle vragen zorgen ervoor dat we klaargestoomd zijn voor het twee deel van het praatje: Actieve Superzware Zwarte Gaten!

  Gewone zwarte gaten zijn al zo zwaar dat ze zelfs het licht kunnen opslorpen. Maar wat nu als je een heeeeeeel groot zwart gat tegenkomt? De grootste zwarte gaten komen we tegen in het centrum van sterrenstelsels. Wout is sterrenkundige en doet onderzoek naar het super massieve zwarte gat in het Circinus sterrenstelsel. In het tweede deel gaat hij erop in hoe het nu is om niet een gewoon zwart gat, maar een super zwaar zwart gat te zijn…. in het midden van een sterrenstelsel.

  Zou een super zwaar zwart gat alle sterren in een sterrenstelsel op slurpen? Hoe vergaat het met het super zware zwarte gat in het Cincinus stelsel? Hoe voedt het zwarte gat zich met nieuw gas? Wat doet het zwarte gat met het Cincinus stelsel? Kom langs op onze eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen en vind het uit!


 • Vrijdag 9 juni 2023 – Zwarte Gaten

  Credit: ESO – EHT Collaboration

  Spreker: Wout Goesaert

  Actieve supermassieve zwarte gaten zijn de meest bijzondere en extreme objecten in het heelal. Ze zijn zo zwaar dat ze licht kunnen opslorpen en zijn tegelijkertijd de meest heldere objecten in het hele universum. Bereid je voor op een geweldige reis langs de grenzen van onze kennis en spring met ons mee in de gravitationele put van een super massief zwart gat.

  Wat zit er rond een zwart gat? Hoe zien zwarte gaten er echt uit? Hoe worden ze gevormd? En wat gebeurt er als je erin valt? Wout is zelf sterrenkundige die onderzoek doet naar het het super massief zwart gat in het midden van het Circinus sterrenstelsel. In deze tweedelige lezing gaat hij ons een kijkje geven hoe hij onderzoek naar zwarte gaten doet en wat hij allemaal te weten is gekomen over een van de meest bizarre plekken in de natuur.

  We beginnen 9 juni met de eerste vragen: wat is een (supermassief) zwart gat precies en wat gebeurt er als je erin valt? Tot dan!


 • Vrijdag 12 mei 2023 – Omvang van het Heelal

  From PxHere
  Copyrights under Creative Commons CC0

  Spreker: Paul Perdijk

  Het heelal is groot. Heel groot. Maar als je nou steeds verder gaat uitzoomen, wat zie je dan? Waar kijken we dan allemaal naar? Wat zit daar nou allemaal? Hoe ziet het heelal er uit als je steeds verder vertrekt vanaf de aarde.

  Tijdens dit praatje duiken we het diepe heelal in. We gaan kijken wat er allemaal te zien is op tien, honderd, duizend, honderdduizend, miljoen en zelf miljard lichtjaar ver weg. We komen langs de planeten, sterren, sterrenstelsels en meer.Door steeds verder uit te zoomen vanaf de aarde krijgen we te zien hoe de structuur van de kosmos er uit ziet totdat we niet meer verder kunnen.


Contact:
jwgleiden@gmail.com