Vrijdag 8 maart 2024 – De allereerste sterrenstelsels

cc: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Spreker: Victor Reijnders
Onderwerp: De allereerste sterrenstelsels

Kijk naar deze prachtige foto. Het is De Sombrero Nevel ook wel Messier 104 genoemd. Het is eigenlijk geen nevel maar een sterrenstelsel op 28 miljoen lichtjaar van de Aarde. Het een spiraal stelsel waar we bijna vanaf de zijkant naar kijken. Omdat de lichtsnelheid constant zien we licht dat 28 miljoen jaar oud is. Het licht heeft er immers 28 miljoen jaar over gedaan om naar de Aarde te reizen. De Sombrero nevel er anno 2024 anders uit zien. Wij zullen dat pas over 28 miljoen jaar zien.

Kijk je naar sterrenstelsel die nog verder weg staan, dan kijk je dus eigenlijk nog verder terug in de tijd. Met telescopen zoals de James Webb telescoop kunnen we zo ver weg kijken dat we de allereerste sterrenstelsels kunnen zien toen het heelal nog maar 400 miljoen jaar oud was. Het heelal was toen nog een hele andere plek. Sterrenstelsels waren ook dan anders dan nu.

Victor neemt ons mee terug in de tijd. Naar de eerste epochen van ons universum. Hoe zagen de eerste sterrenstelsels eruit? Wat voor invloed heeft dat op de huidige sterrenstelsel gehad? Kom naar onze JWG bijeenkomst en ga mee op reis.