Afdeling Leiden

Picture Credit: Universiteit Leiden

Informatie voor OudersData komende bijeenkomstenProgramma

Algemene Informatie

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu en dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd?

Voor vragen kun je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data aankomende bijeenkomsten

In een van de telescoop koepels

2023

  • Augustus – Vakantie
  • Vrijdag 8 september 2023
  • Vrijdag 13 oktober 2023
  • Vrijdag 17 november 2023 (let op! afwijkende datum)
  • Vrijdag 8 december 2023
  • Vrijdag 12 januari 2024
  • Vrijdag 9 februari 2024
  • Vrijdag 8 maart 2024
  • Vrijdag 12 april 2024
  • Vrijdag 10 mei 2024
  • Zaterdag 15 juni 2024 – 13:30-17:00
  • Juli – Vakantie
  • Augustus – Vakantie

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de Sterrenwachtlaan.

Programma

  • Vrijdag 10 juni 2022 – Het Chinese Ruimtevaartprogramma

    China News Service, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

    Spreker: Paul Perdijk
    Onderwerp: Het Chinese Ruimtevaartprogramma

    Vroeger hadden we de Space Race tussen de ruimtegrootheden Rusland (USSR) en Amerika (VS). De meest spannende en ingewikkelde ruimtevaart programma’s werden opgezet. Inmiddels zijn er vele landen die ook hun eigen ruimtevaart programma op hebben gezet. Zo kennen we JAXA van Japan, ESA uit Europa, ISRO uit India en vele andere zijn er bijgekomen. Inmiddels is de Chinese National Space Administration (CNSA) ook goed aan te timmeren.

    De CNSA heeft al verschillende bijzondere missies op hun naam staan. Hun eigen GPS-variant in de lucht, Beidou (wat ‘grote beer’ betekent). De fantastische presentatie om als eerste land op de achterkant van de maan te landen met de Chang’e 4. De Marsmissie Tianwen en een heus ruimtestation, Tiangong, waar Chinese taikonauten verbleven.

    Tijdens deze lezing gaan we naar de verschillende spraakmakende missie kijken. Wat het Chinese ruimtevaartprogramma heeft bijgedragen aan onze kennis en welke spannende missie nog in het verschiet staan.


  • Vrijdag 13 mei 2022 – Ruimte stof

    ESO/L. Calçada, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

    Spreker: Frank Molster
    Onderwerp: Ruimte Stof

    We weten dat de ruimte vol zit met stof. Astronomen die sterren willen kijken zijn er niet altijd blij mee. Interstellair stof houdt veel licht tegen. Een groot deel van ons eigen sterrenstelsel kunnen we niet bekijken omdat er gas of stof voor zit. Interstellair stof is ook heel iets anders dan prachtige gas wolken waar sterren uit ontstaan. Nee, interstellair stof is heel iets anders.

    In tegenstelling tot gas wordt interstellair stof ontstaat stof niet in de kern van een ster. Interstellaire stof maakt een lange reis door van zijn ontstaan tot het neerdwarrelen op een planeet zoals de aarde. Tijdens deze lezing neemt Frank ons mee op de levercyclus van stof. Waar komt het vandaan? Welke rol speelt het stof bij het ontstaan van planeten en sterren? We gaan het toch maar eens hebben over het stof waar wij uiteindelijk met ze alle op lopen.


  • Vrijdag 08 april 2022 – Rare Radio Bliepjes

    Diarrhea, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

    Spreker: Leon Oostrum
    Onderwerp: Rare Radio bliepjes

    Heb je het wel eens, dat wanneer je naar de hemel kijkt een nieuwe ster of planeet ontdekt? Nou dat hebben sterrenkundige wel meer. De ene keer nieuwe sterren, de andere keer….. rare radio bliepjes. Bliepjes uit het heelal waarvoor geen verklaring is….. Dan begint de wetenschappelijke zoektocht.

    Leon Oostrum heeft met de radiotelescopen in Dwingeloo onderzoek gedaan naar deze mysterieuze radio signalen uit het heelal. Hij zal vertellen over zijn PhD onderzoek waar probeert een antwoord te geven op deze rare signalen. Wat het mogelijk zijn? Waar ze vandaan komen? Hoe wetenschappers onderzoek doen? Hoe het is met de grootste radiotelescopen van Nederland te mogen werken? Je gaat het allemaal horen.


  • Vrijdag 11 maart 2022 – Het ontstaan van leven op aarde

    Spreker: Thijs Desain
    Onderwerp: Het ontstaan van leven op aarde

    De aarde is best een gave plek om op rond te hangen. Niet te koud, niet te warm, ook niet onbelangrijk, zuurstof. Essentiële dingen voor ons mensen, dieren en planten. We hebben inmiddels een hoop andere planeten ontdekt in het zonnestelsel en in het universum. Maar vooralsnog geen leven.

    Hierdoor krijg je de vraag; Waarom nou precies deze planeet? Thijs neemt ons tijdens dit praatje mee in de geschiedenis van de Aarde. Hoe is deze, blijkbaar ideale planeet, ontstaan? En in dezelfde lijn, hoe zijn de mensen ontstaan en de rest van het leven. Als we naar onze eigen geschiedenis kijken, kunnen we onderzoeken wat er nodig is voor leven op andere planeten. Laten we met de zoektocht beginnen.


Contact:
jwgleiden@gmail.com