Welkom bij de JWG!

De JWG is dé landelijke vereniging voor kinderen en jongeren van 8 tot 21 jaar die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde. We organiseren kampen, activiteiten en sterrenkunde-avonden.

De vrijwilligers van de JWG (JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde) organiseren het hele jaar door leuke activiteiten verspreid over Nederland. Bijvoorbeeld:

 • Sterrenkunde kampen
 • Presentaties over sterrenkundige onderwerpen
 • Waarnemen met telescopen
 • Astrofotografie
 • Wetenschappelijke knutsels
 • Sterrenkundige spelletjes

Binnen de JWG houden we van een open cultuur waarin iedereen welkom is. Hierdoor hebben we veel verschillende mensen binnen de vereniging, met allerlei wetenschappelijke, creatieve, sportieve en ronduit nerdy interesses en hobbies! Een perfecte plek om gelijkgestemde vrienden te maken dus.

De bezigheden van de JWG zijn op te delen in 3 categorieën: Kampen, Afdelingen en Losse Activiteiten.


Kampen (8-18 jaar)

Het idee van een kamp is simpel. We reizen met z’n allen naar een plaats met weinig lichtvervuiling en gaan daar een tijd lang allemaal leuke en leerzame dingen doen! Waarnemen onder een donkere hemel, een speurtocht of dropping lopen, een water- of sneeuwballengevecht houden, luisteren naar praatje over sterrenkunde, leren programmeren, bordspellen spelen, met z’n allen gaan zwemmen, en nog veel meer. Gezelligheid gegarandeerd (óók als je van tevoren nog niemand kent!).

8 – 13 Jaar

PaasKamp

JongerenKamp

13 – 18 Jaar

WinterKamp

OuderenKamp

Afdelingen (8-13 jaar)

Naast de kampen hebben we bij de JWG actieve afdelingen verspreid over het land. de afdelingen organiseren maandelijks een sterrenkunde-avond voor 8 tot 13-jarige kinderen. Bij deze bijeenkomsten nodigen we een spreker uit om iets te vertellen over een gaaf onderwerp binnen de sterrenkunde. Verder kijken we naar wat er de afgelopen tijd gebeurd is in de sterrenkundewereld en hebben we een leuke knutsel of andere activiteit.

Losse Activiteiten (8-21+ jaar)

Dit zijn alle overige activiteiten die niet onder kampen of afdelingen vallen, bijvoorbeeld ons jaarlijkse WaarneemWeekend. Verder organiseert de JWG sporadisch activiteiten voor verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld een begeleid uitje naar Artis voor kinderen, of zoals in 2017 een reis naar de Verenigde Staten om de zonsverduistering te zien! (16+) Houd vooral de nieuwspagina en nieuwsbrief in de gaten voor aankondigingen!

Tijdschrift Universum

Leden van de JWG ontvangen elk kwartaal ons tijdschrift “Universum”. In de Universum staan allerlei leuke artikelen die geschreven zijn door amateur- en professionele sterrenkundigen. De verschillende artikelen zijn verdeeld over drie moeilijkheidsgraden. Op deze manier zijn is het blad toegankelijk en interessant voor alle leeftijdsgroepen.

Lidmaatschap

Een JWG-lidmaatschap kost slechts 29 euro per jaar voor het eerste gezinslid, en 14 euro per extra gezinslid. Als je nog geen lid bent van de JWG wordt je dat automatisch als je meegaat op een van de kampen. De bijeenkomsten van afdelingen zijn alleen voor JWG-leden, maar ben je geen lid of twijfel je nog? Dan mag je altijd een paar keer vrijblijvend naar de bijeenkomst komen en daarna besluiten of je lid wilt worden! Lid worden kan hier.


Activiteitenkalender


Nieuws

 • Cyberspace: 4 februari – Wat als een zwart gat door de aarde vliegt?
  Door: Wout Goesaert

  Wat als… een zwart gat door de Aarde vliegt? Kan dat gebeuren? Zou de hele Aarde dan verwoest worden? Ik ging op zoektocht om een antwoord op die vragen te vinden. Gek genoeg is het antwoord: neen, in het meest waarschijnlijke scenario zouden we het allemaal overleven. Samen duiken we in de bizarre natuurkunde en sterrenkunde die achter dit rampscenario schuilgaat. En onderweg leren we een heleboel bij!

 • Space Expo 14 januari

  Op 14 januari gaan we met een groep JWG’ers naar Space Expo in Noordwijk. Space Expo is een museum over ruimtevaart. Het ligt op het terrein van ESA. Het uitje is voor 9+ en iedereen boven de 14 moet een identiteitsbewijs mee nemen. De verwachte kosten zijn tussen de 25 en 30 euro.

  Aanmelden kan tot 10 januari!

 • Cyberspace: Zaterdag 3 december – Snelle Radioflitsen

  Spreker: Leon Oostrum
  Onderwerp: Snelle Radioflitsen
  Uit het heelal komt allerlei soorten licht: zichtbaar licht, ultraviolet, infrarood, maar ook radiogolven. Met radiotelescopen kunnen we die radiogolven opvangen. Soms zien we daarmee heel erg felle lichtflitsen, die maar heel kort duren. Waar die vandaan komen en wat het zijn? Dat weten we nog niet!

  Leon heeft met de radiotelescopen in Westerbork onderzoek gedaan naar deze mysterieuze radiosignalen uit het heelal. Hij zal vertellen over zijn onderzoek waar hij bezig was met een upgrade van de telescopen zodat ze meer van deze radiosignalen konden vinden en hopelijk achterhalen wat het zijn.