JWG afdeling Utrecht

Welkom op de website van afdeling Utrecht!

Afdeling Utrecht is een van de oudste afdelingen van de JWG, en al jarenlang erg actief. De activiteiten worden georganiseerd door Alke, Leon, Li, Job, Martijn, Thymen, Cyrano en Peter. Lees hieronder wat we allemaal doen.

Foto-impressie
Archief bijeenkomsten 2014
Archief bijeenkomsten 2015
Beginnerscursus 2016

Wil je een uitnodiging ontvangen als er een activiteit is of heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar: jwg-utrecht@sterrenkunde.nl

Nieuws & agenda

JWG Utrecht organiseert bijna elke maand een bijeenkomst. Daarnaast wordt er dit najaar een jeugdcursus sterrenkunde gegeven. Hieronder vind je meer informatie. Voor vragen kun je mailen naar jwg-utrecht@sterrenkunde.nl

Bijeenkomsten

Alle bijeenkomsten zijn van 18:30 tot 20:30. De deur is open vanaf 18 uur en gaat om 18:30 dicht. Onze activiteiten vinden plaats op Sterrenwacht Sonnenborgh in het centrum van Utrecht.

Juli en Augustus 2017
Vakantie. Deze twee maandjes hebben we geen afdelingsbijeenkomst. Natuurlijk kun je wel mee op JongerenKamp.

Zaterdag 30 september 2017
Spreker: Leon Oostrom
Onderwerp: Nevels
Nevels zijn er in vele soorten en maten. Je hebt Planetaire nevels, Emissienevels, Reflectienevels, Donkere nevels Wolf-Rayetnevels etc etc. Maar wat is nou het verschil tussen al die nevels? Wat voor een soort is de Orionnevel dan? En waar kun je ze dan vinden? Leon gaat het je allemaal uitleggen in onze eerste bijeenkomst zo na de vakantie.

Zaterdag 21 oktober 2017
Spreker: Thijs Desain
Onderwerp: Thijs' top 10 van speciale objecten
Het heelal is bijzonder en Thijs natuurlijk ook… Als astronoom kan hij je zo een lijstje geven met de meest bijzondere die hij ooit is tegengekomen. Welke dat zijn is natuurlijk geheim tot aan de bijeenkomst. Gelukkig wilde Thijs al een klein beetje de sluier oplichten; op plek 10 staan de Trojanen.

Zaterdag 18 november 2017
Spreker: Wouter Poos
Onderwerp: TBD

Zaterdag 16 december 2017
Spreker: Rafael Mosterdt
Onderwerp: Radiosterrenkunde
Radio sterrenkunde is het bestuderen van het heelal in hele lange golflengtes. Het heeft alleen heel lang geduurd voordat we dit voor elkaar kregen. Pas in de jaren 30 werd voor het eerst naar de sterrenhemel gekeken in het radiogebied. Hoe en welke ontdekkingen zijn gedaan gaat Rafael

Links en filmpjes

Alle filmpjes en links die we hebben laten zien tijdens de bijeenkomsten.

Bijeenkomst Februari 2016
De link naar futuristische posters van NASA JPL zoals hieronder is als volgt: POSTERS

Bijeenkomst April 2015
topografische map van de maan

Bijeenkomst februari 2015
SDO 5 Year

Bijeenkomst november 2014
Once Upon a Time - Rosetta
Waar is Rosetta
Ambition

Archief 2016

Zaterdag 23 januari 2016
Spreker: Paul Perdijk
Onderwerp: Kosmische straling waarnemen met droogijs

Zaterdag 20 februari 2016
Spreker: Rafael Mostert
Onderwerp: Hoezo Oerknal?
Hoe komen we erbij dat het heelal ooit uit het niets (of iets?) ontstond. Eerst heel klein en steeds groter werd tot op de dag van vandaag. Rafael geeft je de aankomende bijeenkomst een kijkje in het verre verleden van ons heelal.

Zaterdag 19 maart 2016
Spreker: Cyrano Chatziantoniou
On derwerp: Sterrenwacht Sonnenborgh
Wat is er allemaal te doen op een sterrenwacht? We gaan kijken wat sterrenwachten allemaal doen en in het verleden deden, met een rondleiding door de sterrenwacht Sonnenborgh. Bij helder weer kunnen we gaan waarnemen met de telescopen!

Zaterdag 23 april 2016
Spreker: Jeffrey Bout
Onderwerp: 'Leven in de Ruimte'
Bestaan aliens? Kunnen wij ze vinden? Kunnen wij op reis naar andere planeten en de sterren? We hebben heel veel vragen over leven in de ruimte. Het lijken vragen waarop we geen antwoord krijgen tot we ooit echt buitenaards leven vinden. Toch hebben we al best wat antwoorden. We begrijpen meer dan ooit. Nu moeten we ze allen nog vinden. Wat denk jij: bestaan aliens?

Zaterdag 21 mei 2016
Spreker: Han Crijns
Onderwerp: Zwaartekracht en zwaartekrachtgolven
Afgelopen september zijn voor het eerst zwaartekrachtsgolven ontdekt bij de LIGO detector in de VS. Dit is het bewijs voor Einstein's theorie over zwaartekracht die toen precies honderd jaar geleden bedacht werd. Han gaat iets vertellen over wat zwaartekrachtsgolven nou precies zijn en wat de theorie van Einstein inhoudt.

Zaterdag 18 juni 2016
Spreker: wij allemaal
Onderwerp: Laatste bijeenkomst
We gaan allemaal gezellige dingen doen omdat het de laatste bijeenkomst is voor de vakantie.

Zaterdag 24 september 2016
Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: Ontstaan en evolutie van sterrenstelsels.
Het heelal is immens groot en daarin zitten immens veel sterrenstelsels. Het ontstaan is in gang gezet door de eerste „super” sterren met kleine proto-sterrenstelsel. Deze mini sterrenstelsels smelten samen tot de sterrenstelsel die we kennen vandaag de dag. Hoe en waarom? Dat zul je horen tijdens onze eerste bijeenkomst na de zomervakantie. Vigro Cluster

Zaterdag 29 oktober 2016
Spreker: Ramon van der Hilst
Onderwerp: Ontdekkingen door New Horizons.
New Horizons heeft op 14 juli 2015 een scheervlucht gemaakt langs de dwergplaneet Pluto en zijn grootste maan Charon. Met een snelheid van maar 1 kbps druppelt de data binnen en langzaam maar zeker komen ook de eerste onderzoekresultaten binnen. Ramon van der Hilst gaan uitleggen welke bijzondere ontdekkingen New Horizons heeft gedaan. Pluto en Charon

Zaterdag 19 november 2016
Spreker: Victor Reijnders.
Onderwerp: Landers

Zaterdag 17 december 2016
Spreker: Sebastiaan de Vet
Onderwerp: Praktisch planeetonderzoek voor de zaterdagavond


Zaterdag 25 februari 2017
Spreker: Cyrano Chatziantoniou
Onderwerp: Sterrenkundig Programmeren.
Steeds meer sterrenkunde (en andere wetenschap) wordt gedaan met de computer. We gaan kijken naar een aantal sterrenkundige simulaties en proberen om zelf een stukje code te schrijven!

De code is hier te vinden. Je kan hem laten lopen in bijna alle python omgevingen. Het eenvoudigste is het om het in de webbrowser te doen bij: www.skulpt.org.

Zaterdag 25 maart 2017
Spreker: Fedor van den Meiracker
Onderwerp: Kernenergie in de sterren
We gaan kijken naar hoe de sterren de (nacht)hemel verlichten, hoe de sterren energie produceren en wat er gebeurt als de brandstof van de ster opraakt. Fedor neemt je de aankomende bijeenkomst mee tot in het binnenste van een ster.

Zaterdag 24 juni 2017
Spreker: Peter van Velzen
Onderwerp: What if