Afdeling Leiden

Picture Credit: Universiteit Leiden

Informatie voor OudersData komende bijeenkomstenProgramma

In december is er geen bijeenkomst. In plaats daarvan is er een kampje van 13-15 December voor degene van 7-14 jaar! Meer informatie kun je vinden op de Laeika pagina.

We zullen onder andere bezoekje brengen aan ESA/Space Expo. Maar ook lekker knutselen, spelletjes spelen en als het weer het toelaat ook met onze eigen telescopen gaan waarnemen.

Wij hebben er heel veel zin in. Zien we jullie daar ook?

Groetjes,
De leiding

Algemene Informatie

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu en dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd?

Voor vragen kun je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data aankomende bijeenkomsten

In een van de telescoop koepels

2024

  • Augustus – Vakantie
  • Vrijdag 13 september 2024 – Let op! Andere locatie.
  • Vrijdag 11 oktober 2024
  • Vrijdag 8 november 2024
  • Vrijdag 13 december 2024 Deze bijeenkomst gaat niet door. In plaats daarvan hebben we het afdelingskamp Laeika georganiseerd.
  • Vrijdag 10 januari 2025
  • Vrijdag 14 februari 2025
  • Vrijdag 14 maart 2025
  • Vrijdag 11 april 2025
  • Vrijdag 9 mei 2025
  • Vrijdag 13 juni 2025
  • Juli – Vakantie
  • Augustus – Vakantie

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de Sterrenwachtlaan.

Programma

  • Vrijdag 08 november – Spannend

    Image Credit: ESA, DLR, FU Berlin, Mars Express; Processing & CC BY 2.0 License: Andrea Luck; h/t: Phil Plait

    Spreker: Ilva Noa
    Onderwerp: Nog even geheim

    We hebben onze ex-voorzitter van de JWG zo vrij gevonden om bij ons een keer een leuk praatje te geven. Maaaaar we houden het onderwerp nog even geheim.

    In de tussentijd heb ik een mooi plaatje gevonden. Astronout Andre Kuipers heeft een lange tijd rondje om de aarde gevolgen op het ISS. Hij zag daar Nederland aan hem voorbij gaan. Maar wat als je nou over Mars heen vliegt? Wat zou je dan zien?

    De Mars Express heeft deze foto gemaakt van Mars in Juli. Wat gaaf is dat je de vulkaan Olympus Mons, tevens de grootste vulkaan uit het zonnestelsel, gelijk goed kan zien. Rare steen in het midden van het beeld! Dat is Phobos; een van de twee manen van Mars. Net links van het midden zie je Orcus Patera; een groot ovaal gebied van 380 km lang en 140 km. breed. Het ontstaan ervan is wordt nog steeds onderzocht.


  • Vrijdag 11 oktober – De ontwikkeling van sterrenstelsels

    CC: KPNO/NOIRLab/NSF/AURA/M. T. Patterson (New Mexico State University)
    Image processing: T.A. Rector (University of Alaska Anchorage/NSF’s NOIRLab), M. Zamani & D. de Martin (NSF’s NOIRLab)

    Spreker: Erik Seijmonsbergen
    Onderwerp: De ontwikkeling van sterrenstelsels

    Als je goed met een telescoop kijkt zie je enkele sterrenstelsels aan de hemel. In de Grote Beer vind je er een paar, bij het sterrenbeeld Leeuw, in het sterrenbeeld Andromeda. Maar pak je nu een grote ruimte telescoop, dan zul je er ineens honderden, zoniet duizenden ontdekken. Het hele heelal wemelt met zoveel sterrenstelsels die elk weer miljoenen tot miljarden sterren kan bevatten.

    Een oplettend oog laat al gauw zien dat sterrenstelsel in verschillende vormen en mate voorkomen. Sterrenkundige bestuderen al deze stelsels om erachter te komen hoe sterrenstelsel zich ontwikkelen. Bestaat er zo iets als een ‘jong’ en ‘oud’ sterrenstelsel? En als dat zo is, hoe ontwikkelen ze dan om zo te worden zoals ze zijn geworden.

    Erik gaat ons deze avond de diepte in nemen in de ontwikkeling van sterrenstelsels en alle vormen en maten laten zien. Wat gebeurt er als wat gebeurd er als ze hartstikke oud worden? Of ze met elkaar in botsing komen? En misschien wel belangrijker wat gebeurt er dan met ons?


  • Vrijdag 13 september 2024 – Stervorming

    CC:
    X-ray: NASA/CXC/Aix-Marseille University/N. Grosso et al.; Illustration: NASA/CXC/M. Weiss

    Spreker: Nelleke Theijssen
    Onderwerp: Stervorming

    Twinkelend aan de hemel zien we duizenden sterren. Veel van deze konden de oude Grieken al zien. Zij hebben van veel van deze sterren een naam voorzien en een sterrenbeeld gegeven. Deze sterren kunnen we nu nog zien. Maar hoe ontstaan die sterren? Waar worden ze geboren en hoe ziet eigenlijk hun jeugd eruit?

    Jonge sterren maken een duizelingwekkende tijd mee. Net zoals kinderen kennen ze verschillende groeifases. Sterren beginnen ook in de kinderkamers, groeien en gaan op een gegeven moment op zichzelf wonen. Maar wanneer zijn ze nu echt volwassen?

    Nelleke is Masters in Sterrenkunde en heeft haar specialisatie gedaan in stervorming. Ze heeft de allernieuwste data van James Webb bestudeert en kan ons alles vertellen over hoe nieuwe sterren ontstaan.


  • Vrijdag 14 juni 2024 – Op reis langs de zomersterrenhemel

    Spreker: Marc Reumerman
    Onderwerp: Op reis langs de zomersterrenhemel

    De zomervakantie staat om de hoek. Misschien ga je met je ouders op vakantie, of misschien ga je op een van de JWG kampen. Een ding is zeker! In de vakantie hoef je niet naar school en mag je misschien wel later opblijven! Een geweldig moment om naar de sterrenhemel te kijken.

    Net zoveel als dat het heelal oneindig lijkt, lijkt het alsof er oneindig veel sterren te zien zijn? Waar moet je beginnen? Net voordat de vakantie begint hebben we onze waarneem sterrenkundige Marc uitgenodigd. Marc zit bij onze collega vereniging de WLS en helpt mee aan het onderhoudt van de sterrenkijkers op de Leidse Sterrenwacht. Hij weet dus alles over de sterrenhemel en hoe je daar naar moet kijken. In deze serie gaat Marc ons alles te vertellen over de sterrenhemel van deze zomer.

    De lezing ‘Op reis langs de zomersterrenhemel’ gaat over wat je met het blote oog aan de (zomer)sterrenhemel kunt zien: Sterrenkunde aan de hand van de sterrenhemel die je vanuit de eigen achtertuin kunt zien. 

    Het Motto van de avond: Sterrenkijken is niet moeilijk als je weet hoe je moet kijken en het is leuker als je weet waar je naar kijkt.

    Waarom heeft de ster Antares een roodachtige kleur? De Melkweg gaat door de Zomerdriehoek, maar wat is de Melkweg eigenlijk? En wist je dat het eerste zwarte gat is ontdekt in het zomersterrenbeeld Zwaan?


  • Vrijdag 10 mei 2024 – Nevels en gaswolken

    Credit: NASA, ESA, Hubble Heritage Team

    Spreker: Paul Perdijk
    Onderwerp: Nevels en gaswolken

    Gasnevels, die als sierlijke sluiers door de eindeloze leegte van de ruimte dansen. Ik vind ze persoonlijk de meest wonderschone objecten in ons heelal. De foto zijn veelal spectaculair en de vormen zijn eindeloos. Het zijn werkelijk de pareltjes in sterrenstelsel.

    Tijdens dit praatje gaan we langs de verschillende type nevels en hun plek in sterrenstelsels. Van majestueuze wolken van stof en gas tot de geboorteplaats van nieuwe sterren, deze kosmische wonderen bieden een fascinerend inzicht in de evolutie van ons universum. Nevels vertellen het verhaal van de sterren. Van geboorte tot hun dood.

    Tijdens deze bijeenkomst zullen we niet alleen de overweldigende schoonheid van gasnevels zien, maar ook wat het ons vertelt over het heelal. Wees welkom en laat je verwonderen door de verbazingwekkende pracht van nevels en gaswoken.


  • Vrijdag 12 april 2024 – Op het oppervlakte van Mars

    CC: Kevin Gill from Los Angeles, CA, United States – Mars – August 30 2021 CC BY 2.0 via wikipedia.org

    Spreker: Emrys Karlas
    Onderwerp: De geologie van Mars

    Onze naaste buur? Mars is een planeet die druk bezocht is door de mensheid. Momenteel zijn er twee marsrovers op en acht ruimtesondes in een baan rond de planeet. Alle drukte komt grotendeels doordat Mars enorm veel op de aarde lijkt: het is ook een steenplaneet, al is ‘ie iets kleiner misschien. Door al die rovers en sondes zijn we dan ook een hoop te weten gekomen over Mars. Maar zoals je misschien wel ziet op het bovenste plaatje zijn er geen bomen op mars. En geen rivieren, geen beesten…

    Toch is er wel degelijk een hoop te zien op Mars. Net zoals op aarde kent Mars een ingewikkelde geologie, van verschoven rotsen, ravijnen, breuken en plooien tot vulkanen en kraters. Het oppervlakte van Mars is super interessant. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen de geologie van Mars en die van de aarde? Wat voor gave vulkanen bevinden zich op de roestige planeet? Hoe zit dat met dat grote ravijn dat je zelfs met aardse telescopen kunt zien? Zijn die op dezelfde manier gevormd als de Grand Canyon in Amerika? En wat zijn die rare scheuren in het oppervlakte van de planeet? Lijken ze echt verdacht veel op leeggelopen rivieren? Was er dan toch stromend water op Mars? Kom naar onze bijeenkomst en vind het uit!


Contact:
jwgleiden@gmail.com