Vrijdag 14 juni 2024 – Op reis langs de zomersterrenhemel

Spreker: Marc Reumerman
Onderwerp: Op reis langs de zomersterrenhemel

De zomervakantie staat om de hoek. Misschien ga je met je ouders op vakantie, of misschien ga je op een van de JWG kampen. Een ding is zeker! In de vakantie hoef je niet naar school en mag je misschien wel later opblijven! Een geweldig moment om naar de sterrenhemel te kijken.

Net zoveel als dat het heelal oneindig lijkt, lijkt het alsof er oneindig veel sterren te zien zijn? Waar moet je beginnen? Net voordat de vakantie begint hebben we onze waarneem sterrenkundige Marc uitgenodigd. Marc zit bij onze collega vereniging de WLS en helpt mee aan het onderhoudt van de sterrenkijkers op de Leidse Sterrenwacht. Hij weet dus alles over de sterrenhemel en hoe je daar naar moet kijken. In deze serie gaat Marc ons alles te vertellen over de sterrenhemel van deze zomer.

De lezing ‘Op reis langs de zomersterrenhemel’ gaat over wat je met het blote oog aan de (zomer)sterrenhemel kunt zien: Sterrenkunde aan de hand van de sterrenhemel die je vanuit de eigen achtertuin kunt zien. 

Het Motto van de avond: Sterrenkijken is niet moeilijk als je weet hoe je moet kijken en het is leuker als je weet waar je naar kijkt.

Waarom heeft de ster Antares een roodachtige kleur? De Melkweg gaat door de Zomerdriehoek, maar wat is de Melkweg eigenlijk? En wist je dat het eerste zwarte gat is ontdekt in het zomersterrenbeeld Zwaan?