Vrijdag 8 september 2023 – Zwarte gaten deel 2 – Actieve Super Zware Zwarte Gaten

Pablo Carlos Budassi – Eigen werk / Cincinus stelsel /
Creative Commens Licence BY-SA 4.0

Titel: Zwarte gaten deel 2 – Actieve Super Zware Zwarte Gaten
Spreker: Wout Goesaert

Tijdens de vorige bijeenkomst hebben we het gehad over zwarte gaten. Hoe ontstaan zwarte gaten? Wat gebeurt er wanneer je er invalt en hoe werkt zwaartekracht nu werkelijk. Alle vragen zorgen ervoor dat we klaargestoomd zijn voor het twee deel van het praatje: Actieve Superzware Zwarte Gaten!

Gewone zwarte gaten zijn al zo zwaar dat ze zelfs het licht kunnen opslorpen. Maar wat nu als je een heeeeeeel groot zwart gat tegenkomt? De grootste zwarte gaten komen we tegen in het centrum van sterrenstelsels. Wout is sterrenkundige en doet onderzoek naar het super massieve zwarte gat in het Circinus sterrenstelsel. In het tweede deel gaat hij erop in hoe het nu is om niet een gewoon zwart gat, maar een super zwaar zwart gat te zijn…. in het midden van een sterrenstelsel.

Zou een super zwaar zwart gat alle sterren in een sterrenstelsel op slurpen? Hoe vergaat het met het super zware zwarte gat in het Cincinus stelsel? Hoe voedt het zwarte gat zich met nieuw gas? Wat doet het zwarte gat met het Cincinus stelsel? Kom langs op onze eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen en vind het uit!