JWG Leiden en omstreken (Leo)

Bestel nu je JWG true

De JWG trui is er en deze kan je hier bestellen. Vul het formulier in en volg de link voor voorbeelden. Kijk op https://www.facebook.com/groups/161264643913165/permalink/1700030793369868/ voor voorbeelden.

De trui is te bestellen tot 14 januari 2018.

Introductie afdeling Leiden

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu een dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd? Kijk dan eens naar deze foto impressie van afdeling Leiden.

Voor vragen kunt je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

!!! Gewijzigde route ivm verbouwing !!!

Op de hoek van de Sterrenwachtlaan en de Kaiserstraat wordt de komende periode flink verbouwd. Hierdoor is de Sterrenwachtlaan niet bereikbaar. Klik hier voor meer informatie en een alternatieve route.

Data komende bijeenkomsten

2018

 • Vrijdag 12 januari 2018
 • Vrijdag 09 februari 2018
 • Vrijdag 09 maart 2018
 • Vrijdag 13 april 2018
 • Vrijdag 11 mei 2018
 • Vrijdag 08 juni 2018
 • Juli - Vakantie
 • Augustus - Vakantie
 • Vrijdag 14 september 2018
 • Vrijdag 12 oktober 2018
 • Vrijdag 09 november 2018
 • Zaterdag 15 december 2018

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Leidse Sterrenwacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de sterrenwachtlaan.

Programma

09 februari 2018 - Zwarte gaten - gevangen in ruimte en tijd

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest spannende hemellichamen die we kennen. Dat is vreemd, want zoals de naam al zegt: ze zijn zwart! Hoe kan iets dat je niet kan zien dan toch zo interessant zijn? Dat komt door de reden dat die zwarte gaten zwart zijn: het zijn sterren, of andere opeenhopingen van materie, die zó zwaar zijn dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen.

En dat is nog maar het begin! Albert Einstein dacht dat er helemaal niets aan zwarte gaten kan ontsnappen. De natuurkundige Stephen Hawking dacht dat Einstein ongelijk had, en dat een zwart gat wél straling kan uitzenden. Wie heeft er gelijk? We weten het niet! En zo zijn er nog veel meer dingen die we niet begrijpen aan zwarte gaten. Op deze avond komt Marcel Vonk van de Universiteit van Amsterdam vertellen wat we wel en wat we niet weten over zwarte gaten, en hoe wetenschappers op dit moment onderzoek doen om al die open vragen te beantwoorden.

09 maart - Onderwerp: verrassing

Spreker: Peter Perdijk

13 april - Orbitaalmechaniek

Spreker: Jelle Verstraaten
Hoe beweegt alles in de ruimte? Hoe kom je van de een planeet naar de volgende? De wetenschap die daar over gaat heet orbitaal mechaniek…. moeilijk woord. Deze wetenschap gaat over hoe je objecten in een baan rond een planeet, maan of astroide krijgt. In Kerbel Space Program draait alles om orbitaal mechaniek. Met deze awesome game gaat Jelle jullie vertellen hoe we ruimteschepen in een baan rond onze zon, planeten en kometen krijgen.

11 mei - Microsatellieten - Groots worden door klein te blijven

Spreker: Chris Verhoeven

In 2008 werd de eerste Nederlandse Nanosatelliet Delfi-C3 gelanceerd. Na bijna 10 jaar werkt deze satelliet nog steeds en iedere dag worden trouw de gegevens doorgegeven aan het grondstation in Delft. Dankzij dit succes van deze satelliet is in Nederland een onderzoekslijn en ook nieuwe industrie ontstaan. Extreem kleine satellieten hebben een grote toekomst. Daarbij zullen ze meestal samenwerken in zwermen. Er zijn zowel zwermen voor aardobservatie als zwermen voor wetenschappelijk onderzoek. Een belangrijke wetenschappelijke zwerm missie is de Orbiting Low Frequency Array for Radioastronomy (OLFAR). Het is een radiotelescoop gebaseerd op een zwerm mini-satellieten in een baan om de maan.

Bij deze lezing wordt als eerste in gegaan op de nanosatellieten zelf; de ontwikkeling van eerste satelliet naar zwermen, het inwendige van de satellieten Delfi-C3, Delfi-n3Xt, INS-1A en INS1-B die allen al in een baan om de aarde zijn en de verdere toekomst.

9 juni - Nevels

Spreker: Leon Oostrum
Nevels zijn er in vele soorten en maten. Je hebt Planetaire nevels, Emissienevels, Reflectienevels, Donkere nevels Wolf-Rayetnevels etc etc. Nevels spelen een grote rol in ons universum. Daar wordt de sterren uit geboren! Maar wat is nou het verschil tussen al die nevels? Wat voor een soort is de Orionnevel dan? En waar kun je ze dan vinden? Leon gaat het je allemaal uitleggen in onze laatste bijeenkomst zo voor de vakantie.

Archief

Bijeenkomsten die we al gehad hebben kun je hier terugvinden.

12 januari 2018 - Astro deeltjes fysica

Om het grote te begrijpen moet je wel eens naar het allerkleinste kijken. Sterrenkunde gaat niet alleen maar om het allergrootste. Ook moet je wel een naar het allerkleinste kijken om te begrijpen wat er op grote schaal gebeurt. Hoe komt het bijvoorbeeld dat een ster licht uit straalt? Omdat te begrijpen kom je al heel snel naar kleine deeltjes genaamd waterstof atomen die samensmelten (fuseren) en vervolgens licht (fotonen) uitstralen.

Thijs Desain komt deze avond langs om alles te vertellen over de allerkleinste deeltjes van het universum. Waar de deeltjes van het universum uit bestaat, hoe we de deeltjes kunnen meten en wat dat met sterrenkunde te maken heeft. Atomen, fotonen, elektronen. Van alles zal voorbij komen waarbij je leert hoe het allerkleinste in het universum de motor achter de sterren is.