JWG Leiden en omstreken (Leo)

Inhoud
Informatie voor de ouders en bezoekers
Foto impressie afdelingsbijeenkomst
Foto's open dag op de sterrenwacht Archief bijeenkomsten
Data komende bijeenkomsten
Programma
Bijeenkomsten die we al gehad hebben.

Introductie afdeling Leiden

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu een dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd? Kijk dan eens naar deze foto impressie van afdeling Leiden.

Voor vragen kunt je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

!!! Gewijzigde route ivm verbouwing !!!

Op de hoek van de Sterrenwachtlaan en de Kaiserstraat wordt de komende periode flink verbouwd. Hierdoor is de Sterrenwachtlaan niet bereikbaar. Klik hier voor meer informatie en een alternatieve route.

Data komende bijeenkomsten

2017

 • Vrijdag 13 januari 2017
 • Vrijdag 10 februari 2017
 • Vrijdag 10 maart 2017
 • Vrijdag 14 april 2017
 • Vrijdag 12 mei 2017
 • Vrijdag 9 juni 2017
 • Juli - Vakantie
 • Augustus - Vakantie
 • Vrijdag 8 september 2017
 • Vrijdag 13 oktober 2017
 • Vrijdag 10 november 2017
 • Zaterdag 9 december 2017

2018

 • Vrijdag 12 januari 2018
 • Vrijdag 09 februari 2018
 • Vrijdag 09 maart 2018
 • Vrijdag 13 april 2018
 • Vrijdag 11 mei 2018
 • Vrijdag 08 juni 2018
 • Juli - Vakantie
 • Augustus - Vakantie
 • Vrijdag 14 september 2018
 • Vrijdag 12 oktober 2018
 • Vrijdag 09 november 2018
 • Zaterdag 15 december 2018

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Leidse Sterrenwacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de sterrenwachtlaan.

Programma

Zaterdag 9 december 2017 - Mega bijeenkomst

De MEGABIJEENKOMST 2016 staat weer voor de deur. We sluiten het jaar af met een extra lange bijeenkomst op zaterdag 12 december. We beginnen om 13:30 en eindigen om 17:00. Als het helder weer is, kunnen we vanaf 17:00 misschien zelfs waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht!

We hebben deze middag meerdere sprekers en activiteiten.12 januari 2018 - Astro deeltjes fysica

Om het grote te begrijpen moet je wel eens naar het allerkleinste kijken. Sterrenkunde gaat niet alleen maar om het allergrootste. Ook moet je wel een naar het allerkleinste kijken om te begrijpen wat er op grote schaal gebeurt. Hoe komt het bijvoorbeeld dat een ster licht uit straalt? Omdat te begrijpen kom je al heel snel naar kleine deeltjes genaamd waterstof atomen die samensmelten (fuseren) en vervolgens licht (fotonen) uitstralen.

Thijs Desain komt deze avond langs om alles te vertellen over de allerkleinste deeltjes van het universum. Waar de deeltjes van het universum uit bestaat, hoe we de deeltjes kunnen meten en wat dat met sterrenkunde te maken heeft. Atomen, fotonen, elektronen. Van alles zal voorbij komen waarbij je leert hoe het allerkleinste in het universum de motor achter de sterren is.

09 februari 2018 - Zwarte gaten - gevangen in ruimte en tijd

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest spannende hemellichamen die we kennen. Dat is vreemd, want zoals de naam al zegt: ze zijn zwart! Hoe kan iets dat je niet kan zien dan toch zo interessant zijn? Dat komt door de reden dat die zwarte gaten zwart zijn: het zijn sterren, of andere opeenhopingen van materie, die zó zwaar zijn dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen.

En dat is nog maar het begin! Albert Einstein dacht dat er helemaal niets aan zwarte gaten kan ontsnappen. De natuurkundige Stephen Hawking dacht dat Einstein ongelijk had, en dat een zwart gat wél straling kan uitzenden. Wie heeft er gelijk? We weten het niet! En zo zijn er nog veel meer dingen die we niet begrijpen aan zwarte gaten. Op deze avond komt Marcel Vonk van de Universiteit van Amsterdam vertellen wat we wel en wat we niet weten over zwarte gaten, en hoe wetenschappers op dit moment onderzoek doen om al die open vragen te beantwoorden.

09 maart - Onderwerp: verrassing

Spreker: Peter Perdijk

13 april - Orbitaalmechaniek

Spreker: Jelle Verstraaten Hoe beweegt alles in de ruimte? Hoe kom je van de een planeet naar de volgende?

11 mei - Microsatellieten

Spreker: Chris Verhoeven

Archief

Bijeenkomsten die we al gehad hebben kun je hier terugvinden.

10 november 2017 - Venus

 Venus…. Onze zuster planeet die is vernoemd naar de god van de liefde. Onze trouwe naast te buurt. Ongeveer even groot als de aarde. Een dikke atmosfeer met bewolking die we van de aarde met telescopen kunnen zien. Maar is het wel zo'n lieve planeet? Wat voor mysterie gaat er schuil onder die dikke pak bewolking?

Nog nooit heeft een mens een voet gezet op Venus. Wel zijn er verschillende ruimte vaartuigen naar deze bijzondere planeet gestuurd om onderzoek te doen naar de planeet. Ook zijn er landers geweest die zijn afgedaald onder het wolkendek. Wat ze daar hebben gevonden….? Rianne van de JWG gaat jullie daar alles over vertellen en licht een de sluier van het gewaad achter de naamdrager van de god van de liefde.

29 oktober 2017 - Open Dag Leidse Sterrenwacht

Geen regulier bijeenkomst van de JWG. Maar wel het vermelden waard. De leidse sterrenwacht houdt een open dag. En de JWG is er ook dit jaar weer bij. Kom voor de gezelligheid langs en zie de sterrenwacht eens op een ander moment dan onze bijeenkomsten. Voor meer informatie zie http://www.oudesterrewacht.nl/open-dag-2017/ en
Zondag 29 oktober 2017 - Open Dag Leidse Sterrenwacht
13 oktober 2017 - Wat Als 3!!!

Jullie vroegen erom. Jullie krijgen het! Na het succes van vorig jaar komt Peter van Velzen terug om meer 'wat als?' vragen te beantwoorden.

Wat als? Wat als? Wat als is een hele leuke vraag. Wat als je op een aarde leven waar de zwaartekracht 2x zo sterk is? Wat we al het water op de aarde naar mars verplaatsen? Hoe zou Mars er dan uitzien? Wat als je met een gewoon vliegtuig boven andere planeten vliegt?

Deze avond komt Peter van Velzen langs om een paar interessante scenario's te vertellen. Alle scenario's zijn natuurlijk sterrenkunde gerelateerd. Dus komt langs om te horen welke bizarre vragen op een wetenschappelijk verantwoord worden beantwoord.

08 september 2017 - De omvang van het universum

 Hoe groot is nu het universum? Groot! Maar hoe groot? …..euh. Ja. Nou…..dat ga ik je uitleggen. En dat het begin van het praatje van vanavond. Op deze sterrenkunde avond ga ik jullie vertellen hoe groot het heelal is. Zo groot dat ik het nooit in een inleiding aan jullie kan vertellen. Gelukkig heb ik wat meer tijd op die avond zelf. Ik ga jullie laten zien wat je allemaal kunt zien als je, vanaf de aarde, steeds verder uitzoomt. Met de allerlaatste beelden en computer simulaties die beschikbaar zijn. Van SLOAN, tot de Millennium Run.

Jullie hebben vast allemaal wel eens voor school een kaart van Nederland bekeken. Nou, wij doen hetzelfde, alleen veeeeeeel groters.

9 juni 2017 - Voedsel verbouwen op mars

Lijkt het je wat? Mars-tomaten! of Mars-mais. Klinkt gek, maar als we mensen in leven willen houden op Mars, zullen ze in staat moeten zijn om zelf hun voedsel te verbouwen. Daarvoor kunnen we niet wachten tot we de hele planeet hebben geterraformed. We kunnen ook niet voedsel blijven sturen. Dus hoe kunnen we met de middelen die we kunnen vinden op Mars gewassen en voedsel verbouwen? De film The Martian (2015) werden al gewassen verbouwd. Dat was natuurlijk een science fiction film. Maar wetenschappers zijn nu al begonnen met dat vraagstuk zoals het onderzoek dat gedaan wordt op de Universiteit van Wageningen.

Wouter van As komt ons de laatste stand van zaken vertellen over onderzoek naar gewassen verbouwen op Mars. Hij komt ons vertellen wat er allemaal nodig is om planten (stond planeten) te kweken op Mars. Welke wel en niet geschikt zijn. Wat we moeten doen met de Mars bodem. Wat voor ?materiaal we moeten meenemen vanaf de aarde. Zo zie je maar: Niet alleen raketten zijn nodig voor onze volgende stap in de ruimte.

12 mei 2017 - Noorderlicht

We hebben binnen JWG leiden allemaal enthousiaste amateur sterrenkundigen. Sommige druk bezig op theoretisch vlak. Andere weer veel meer bezig met astrofotografie. En zo zijn we allemaal wel ergens mee bezig.

Zo is onze spreker, Paul Perdijk, onlangs naar het hoge noorden afgereisd voor een poollicht expeditie in Zweden en Noorwegen. Het noorderlicht waarnemen is er een voor de bucket list van elke astronoom. Wat komt er allemaal bij kijken om een poollicht expeditie te plannen? Hoe kun je het noorderlicht het beste waarnemen? Hoe maakt je goede foto's van het noorderlicht?

Gedurende dit praatje kom je alles te weten of het het noorderlicht, ofwel aurora borealis. In dit praatje vertellen we hoe het ontstaat, waar je het het beste kan zien. Dus komt gezellig naar onze bijeenkomsten.

14 april 2017 - Ruimte Afval

De mensheid is er altijd al heel goed in geweest om en een rommeltje van de maken. Kijk maar eens naar de rotzooi op de wereld zeeën, de plastic soep, vervuiling van het milieu en je eigen slaapkamer. Als we niet oppassen maken we er overal een rommeltje van. Gelukkig hebben we de ruimte. Daar is het gelukkig toch niet zo'n rotzooi? Die is immers groot en de rest verbrand wel in de zon of de atmosfeer van de aarde? Wrong!

Ook in de ruimte heeft men last van ruimteafval. Zeker astronauten en satellieten hebben er last van. Wist je dat het ISS geregeld manoeuvres moet uitvoeren om ruimteafval te ontwijken? Waar hebben we het over als we het over ruimteafval hebben. Denk aan oude satelliet onderdelen, verloren gereedschap van astronauten. Job Eijdems gaat een praatje houden over ruimte afval. Wat het is, wat de risico voor de ruimtevaart zijn en hoe we het gaan opruimen. Kom alles te weten of dit bijproduct van de ruimtevaart.

10 maart 2017 - Praktisch planeetonderzoek

 Momenteel zijn er alleen nog onbemande reizen mogelijk naar de andere planeten. Reizen naar Mars, Venus, een komeet of de manen van Jupiter zijn nog te riskant en duren veel te lang om daar onderzoekers naar toe te sturen. En toch zijn er zoveel interessante aardwetenschappelijke processen te onderzoeken. Het oppervlakte van verschillende hemellichamen nodigen uit om te onderzoeken wat er nu echt gebeurt. Prachtige landschappen zijn te zien van de vele satellieten die we naar plekken hebben gestuurd. Rosseta die ons de plaatjes stuurt van kometen, Maven vanaf Mars.

Sebastiaan van de Vet, planeetonderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam, gaat ons vertellen hoe aard wetenschappen een belangrijke rol spelen in het onderzoek naar planeten en manen in het zonnestelsel. Hoe kunnen wij door goed naar de aarde te kijken, meer te weten komen over de landschappen op andere planeten. Hoe kun je met praktische experimenten simuleren wat er gebeurt ver ver van de aarde. Sebastiaan gaat vertellen over zijn onderzoek naar het landschap van andere planeten en hoe ze verschillen met de aarde.

10 februari 2017 - De formatie van sterrenstelsel

Sterrenstelsel. Het zijn er zo ongelooflijk veel. Ik heb ooit wel eens iemand horen zeggen dat er net zoveel sterrenstelsel als sterren zijn in ons melkwegstelsel. Ze komen in alle soorten en maten voor. Misschien heb je er wel een paar gezien of het is je opgevallen dat ze verschillende vormen hebben. Maar waarom zijn er sterrenstelsel in alle soorten en maten? Hoe komen sterrenstelsel aan hun vorm?

Rafael van der Vaart, de voorzitter van de JWG, gaat deze avond alles over sterrenstelsel formatie vertellen. En mocht je na zijn praatje nog veel meer sterrenstelsel willen zien, kijk dan eens naar Galaxy Zoo. Een online programma waarbij je als amateur astronoom samen mag werken in echt wetenschappelijk onderzoek om sterrenstelsel in kaart te brengen.

13 januari 2017 - Thema avond waarnemen en de sterrenhemel

De winteravonden zijn de traditionele avonden om lange waarneem sessies te houden voor JWG-ers. De nachten zijn lang en de atmosfeer is stabiel en koud. Gezellige meteoren regens, mooie sterrenbeelden en warme chocolademelk.

Paul Dekkers, onze actieve astrofotograaf laat zijn beste werk zien die hij de afgelopen zomer heeft gemaakt. Daarnaast gaan we ook aan de slag met een spectrograaf die jullie zelf mee naar huis kunnen nemen.

Kortom een hele avond waar we leuke activiteiten gaan doen met waarnemen, de sterrenhemel en, als het weer meezit, telescopen.