JWG afdeling Utrecht

Welkom op de website van afdeling Utrecht!

Afdeling Utrecht is een van de oudste afdelingen van de JWG, en al jarenlang erg actief. De activiteiten worden georganiseerd door Io, Job, Krista, Tünde, Ethan, Wioletta, Emery, Randy en Atbin. Lees hieronder wat we allemaal doen.

Foto-impressie
Archief bijeenkomsten 2014
Archief bijeenkomsten 2015
Archief bijeenkomsten 2016
Archief bijeenkomsten 2017
Beginnerscursus 2016

Wil je een uitnodiging ontvangen als er een activiteit is of heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar: jwg-utrecht@sterrenkunde.nl

Nieuws

Goed nieuws! Na een lange onderbreking wegens de coronapandemie beginnen we binnenkort weer met fysieke bijeenkomsten.

De bijeenkomsten beginnen om 18:15 en duren tot ongeveer 20:15. Elke bijeenkomst wordt er een praatje gegeven, vertellen we je het laatste ruimtenieuws en doen we gezellig een knutsel/spelletje! De bijeenkomsten zijn vooral gericht op de leeftijd 8-13 jaar, maar je bent altijd welkom!
COVID REGELS

  • Er geld een mondkapjes plicht tijdens het lopen voor iedereen van groep 6 en hoger
  • Iedereen van 13 jaar en ouder moet bij binnenkomst verplicht een geldige QR code kunnen laten zien
  • Omdat we om 5 uur klaar moeten zijn zal de bijeenkomst van 14:00-16:00 plaatsvinden

Komende bijeenkomsten

De bijeenkomsten zijn van 18:15-20:15 op de Sonnenborg, Zonnenburg 2, Utrecht.

De volgende bijeenkomsten zijn op:
22 Januari 2022
LET OP ivm de huidige maatregelen is de sterrenwacht dicht en gaat de bijeenkomst NIET door.
Spreker: Koos Goudswaard
Onderwerp: Exobiologie
Wat is er nodig om leven te laten ontstaan? Hoe heeft het zich ontwikkeld op Aarde? Op wat voor plekken in het zonnestelsel - en daarbuiten - zou het nog meer kunnen ontstaan? Koos Goudswaard gaat vertellen over de zoektocht naar buitenaards leven.


19 Februari 2022
19 Maart 2022
23 April 2022
21 Mei 2022
18 Juni 2022

Links en filmpjes

Alle filmpjes en links die we hebben laten zien tijden s de bijeenkomsten.

Bijeenkomst Februari 2016
De link naar futuristische posters van NASA JPL zoals hieronder is als volgt: POSTERS

Bijeenkomst April 2015
topografische map van de maan

Bijeenkomst februari 2015
SDO 5 Year

Bijeenkomst november 2014
Once Upon a Time - Rosetta
Waar is Rosetta
Ambition

Archief

27 november 2021
Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: Ontstaan en evolutie van sterrenstelsels.

Het heelal is immens groot en daarin zitten immens veel sterrenstelsels. Sterrenstelsels zijn groepen sterren. Enkele hiervan is zelfs met het blote oog zichtbaar. Het ontstaan van sterrenstelsels wordt in gang gezet door de eerste „super” sterren met kleine proto-sterrenstelsel. Deze mini sterrenstelsels smelten samen tot de sterrenstelsel die we kennen vandaag de dag. Hoe en waarom? Dat zul je horen tijdens onze eerste bijeenkomst na lange tijd. Vigro Cluster Zaterdag 20 januari 2018
Spreker: Rafael Mostert
Onderwerp: Radiosterrenkunde
Radio sterrenkunde is het bestuderen van het heelal in hele lange golflengtes. Het heeft alleen heel lang geduurd voordat we dit voor elkaar kregen. Pas in de jaren 30 werd voor het eerst naar de sterrenhemel gekeken in het radiogebied. Hoe en welke ontdekkingen zijn gedaan gaat Rafael vertellen.

Zaterdag 17 februari 2018
Spreker: Tünde Meijer
Onderwerp: Kosmologie en de evolutie van het heelal
Kosmologie is de wetenschap over de globale structuur en evolutie van het heelal. Tünde zal voor jullie straks 13.7 miljard jaar samenvatten in een fascinerend praatje van een klein uurtje. Hij neemt je mee van de Oerknal naar de ontwikkeling van de eerste sterren, de vorming van sterrenstelsels tot ons huidige heelal.

Zaterdag 17 maart 2018
Spreker: Vladimir van Dongen
Onderwerp: Geschiedenis van ruimtevaart.
Ruimtevaart: Het reizen tussen de sterren. Het is net iets meer dan 50 jaar geled en dat de eerste man de dampkring ontsnapte, maar de droom van de mens om tussen de sterren te reizen bestaat al veel langer. In deze drie kwartier zal Vladimir bijna alles vertellen over de geschiedenis van de ruimtevaart. Van Jules Verne tot de spaceshuttle. Want wat is er nou leuker dan naar de ruimte en daar voorbij te reizen?
a72526e6-8604-4654-8daf-cd1779e0eb84-879x485.jpeg

Zaterdag 21 april 2018
Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: Onzichtbare draden en knopen in het heelal
Het heelal bestaat uit miljarden sterrenstelsels. Als je naar plaatjes kijkt zoals die van de Hubble Deep Field dan zou je niet zeggen dat ze allemaal verbonden zijn aan elkaar. Het is dan ook pas 30 jaar geleden dat we voor het eerst de immense structuren in het heelal konden bevatten. Maar waar bestaat dat kosmische web dan uit, hoe groot zijn die structuren en hoe zijn ze ontstaan?

Zaterdag 19 mei 2018
Spreker: Alke van der Kloet
Onderwerp: Ontwikkeling van (buitenaards) leven
We vinden tegenwoordig meer en meer planeten buiten ons zonnestelsel waar mogelijk leven te vinden n is. Ook binnen ons zonnestelsel zijn we benieuwd wat we onder de ijskorst zouden vinden van een aantal manen van Jupiter en Saturnus. Het liefst zouden we natuurlijk aliens vinden maar waarschijnlijk is buitenaards leven van een heel andere aard. Alke gaat jullie vertellen wat er nu nodig voor leven, waar we het mogelijk zouden kunnen vinden en hoe we zelf eigenlijk zijn ontstaan.

Zaterdag 16 juni 2018
Spreker: Elise Sänger
Onderwerp: Deeltjes fysica
Elise Sänger neemt jullie mee naar de wereld van het hele kleine. Want wil je weten hoe dingen zoals een ster werkt dan moet je kijken naar subatomaire objecten zoals protonen, elektronen, fotonen en quarks. Elk van deze objecten heeft zijn eigen functie. Hoe deze deeltjes met elkaar reageren (of juist niet) bepaald in grote mate ook hoe objecten zoals een ster, zwart gat en planeten zijn zoals ze zijn.

Zomerstop Afdeling Utrecht
In juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten. Wel heeft de JWG leuke zomerkampen zoals JongerenKamp (8-13 jaar) en Ouderenkamp (14-18 jaar).

Zaterdag 22 september 2018
Spreker: Lisa Pothoven
Onderwerp: Ontstaan van Planeten
Gaia, Kepler en nu Tess laten zien dat er naast sterren ook een heleboel planeten zijn. Dat lijkt zo logisch maar hoe ontstaan ze dan? Zijn het alleen maar grote planeten zoals die we op dit moment veelal ontdekken of komen ze in alle maten en vormen. Lisa weet hier alles van en zal je vertellen welke ingrediënten nodig zijn om een planeet te maken.

Zaterdag 20 oktober 2018
Spreker: Wouter Poos
Onderwerp: NASA
Op 1 oktober is de ruimtevaartorganisatie NASA 60 jaar geworden. Het was de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower die besloot een speciale organisatie op te zetten voor ruimtevaart en wetenschappelijk onderzoek. Dit heeft uiteindelijk toe geleid dat in 1961 een Amerikaan als eerste een voet kon zetten op de maan. Nu 60 jaar na haar oprichting is NASA op vele terreinen actief. Niet alleen ruimtevaart maar ook luchtvaart, klimaatonderzoek, telecommunicatie en fundamenteel onderzoek „for the benefit of all”. Wouter zal tijdens de bijeenkomst vertellen over welke mijlpalen NASA heeft bereikt in die 60 jaar dat de organisatie bestaat.

Zaterdag 24 november 2018
Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: Het infrarode universum
Als het donker is zien wij sterren, planeten, de melkweg en misschien nog wel de orionnevel. Met een grote telescoop zie je al meer aar toch is nog niet alles zichtbaar. Een heleboel objecten zijn verborgen voor het menselijk oog. Hiervoor heb je speciale instrumenten nodig maar als je ze gebruikt gaat er een nieuwe wereld voor je open. Peter zal je tijdens de bijeenkomst laten zien hoe de wereld eruit ziet in het infrarood.

Zaterdag 15 december 2018
Spreker: Mycah de Vries
Onderwerp: Mythologie van de winter sterrenbeelden
Het is koud en donker, sinterklaas is geweest en je kijkt omhoog naar de sterren. De Grote Beer ken je, de zwaan ook en daar het scheve huisje… oja Cepheus, daarnaast Cassiopeia en daar weer onder Perseus. Vraag jij je af waarom de sterrenbeelden zo heten? Natuurlijk, ze zijn genoemd door de Grieken maar wat hebben deze mensen dan allemaal gedaan? Mycah weet alles van deze helden en heldinnen van de oude Griekse Mythologie.

Zaterdag 26 januari 2019
Spreker: Leon Oostrum
Onderwerp: Zwarte Gaten - Waar zijn ze eigenlijk goed voor?
Het heelal zit vol met zwart gaten, kleine zwarte gaten, grote zwarte gaten en supermassieve zwarte gaten. Wij hebben Leon de vraag gesteld, wat is hun plek in het Heelal? Zweven ze maar een beetje rond of hebben ze ook een rol te vervullen in het Heelal? Wat blijkt… jawel. Vooral de supermassieve zwarte gaten in het centrum van een sterrenstelsel.

Zaterdag 23 februari 2019
Spreker: Wijnand Post
Onderwerp: Zwaartekracht
De aarde draait, om de zon en om zichzelf. Waarom valt die niet recht in de zon? Een appel valt van hoog naar laag, hier of op de maan. Waarom niet omhoog of naar links? Dat heet nou zwaartekracht. Sir Isaac Newton, Albert Einstein en andere briljante wetenschappers hebben netjes voor ons opgeschreven hoe het werkt, maar we zijn niet allemaal zo briljant als zij. Wat betekent zwaartekracht en weten we hoe het werkt?

Zaterdag 23 maart 2019
Spreker: Emrys Karlas
Onderwerp: weer op andere planeten
Het aardse klimaat is aan het veranderen en dat merken we ook aan het weer. Ook elders in het zonnestelsel komen we weer- en klimaatsystemen tegen. Waait het hard op Venus? Regent het ook op Mars? Emrys Karlas neemt ons mee op een meteorologische reis door het zonnestelsel en legt uit hoe het weer er op andere planeten uitziet, en hoe we dit weten.

Zaterdag 13 april 2019
Spreker: Paul Perdijk
Onderwerp: Dwerg Sterren
Onze eigen zon schitter in de hemel. Een lieve kleine stabiele doorsnee ster. Alleen niet alle sterren lijken op onze Zon. Sterren komen voor in alle soorten en mate. Op deze avond gaan we het hebben over een speciale categorie sterren die we dwerg sterren noemen. Ookwel bekend onder de namen:

  • Rode dwergsterren,
  • Oranje dwergsterren,
  • Bruine dwergsterren en,
  • Witte dwergsterren.

Dwergsterren komen verrassend veel voor in het universum, maar we horen er veel te weinig over. Wat er gebeurt op en in deze sterren is net zo verrassend. Paul komt hierover alles vertellen.

Zaterdag 25 mei 2019
Spreker: Martijn Wilhelm
Onderwerp: Adaptieve Optiek - Hoe Sterren te Ont-Fonkelen
Als je 's nachts omhoog kijkt zie je prachtige fonkelende sterren. Maar wacht eens even, sterren zijn allemaal verre zonnen, en de zon fonkelt niet, dus hoe zit dat? Voor sterrenkundigen komt dit fonkelen niet goed uit omdat ze heel precies aan sterren willen meten. Dus wat hebben ze bedacht om hiermee om te gaan? Dat heet adaptieve optiek, en Martijn Wilhelm gaat ons vertellen wat dat precies is en hoe het werkt.

Zaterdag 16 januari 2021
Spreker: Ethan
Onderwerp: Waarnemen
Van zelf buiten staan en gewoon omhoog kijken tot je eigen telescoop gebruiken en zelf alle fancy telescopen in de ruimte. Waarnemen heeft veel verschillende vormen en toepassingen en het is allemaal super leuk! Ik zal jullie wat gaan vertellen over hoe je zelf het beste kan waarnemen en wat voor een coole dingen er allemaal door andere mensen wordt gedaan op dit gebied.

Zaterdag 20 februari 2021
Spreker: Atbin
Onderwerp: Exoplaneten, hoe ver weg en hoe vinden we ze?
MELD JE HIER AAN: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd2IJCd7GCwoqX1riquhfxYH3Tbo6eaHppm2Rr08Lj8QsDUKg/viewform?usp=sf_link

Exoplaneten, wat zijn dit, hoe vinden we ze, waarom zijn ze allemaal zo interessant en zouden we buitenaards leven kunnen vinden? Dit zijn allemaal onderwerpen waar Atbin jullie over zal komen vertellen aan de hand van zijn boek 'Exoplaneten ver, ver weg en hoe we ze vinden'. Hij zal ons een korte toer gaan geven door alle hoofdstukken die aan bod komen in zijn boek en zal ons vertellen wat zijn inspiratie was om het boek te schrijven.


Meer sterrenkunde in Utrecht?

Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht organiseert ook allerlei activiteiten voor kinderen:
Zie hier hun agenda.