JWG afdeling Utrecht

Welkom op de website van afdeling Utrecht!

Afdeling Utrecht is een van de oudste afdelingen van de JWG, en al jarenlang erg actief. De activiteiten worden georganiseerd door Alke, Fedor, Leon, Li, Job, Martijn, Thymen, Cyrano en Peter. Lees hieronder wat we allemaal doen.

Foto-impressie
Archief bijeenkomsten 2014
Archief bijeenkomsten 2015
Archief bijeenkomsten 2016
Beginnerscursus 2016

Wil je een uitnodiging ontvangen als er een activiteit is of heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar: jwg-utrecht@sterrenkunde.nl

Nieuws & agenda

JWG Utrecht organiseert bijna elke maand een bijeenkomst. Daarnaast wordt er dit najaar een jeugdcursus sterrenkunde gegeven. Over de jeugdcursus kun je hier meer lezen. Hieronder vind je meer informatie over de bijeenkomsten. Voor vragen kun je mailen naar jwg-utrecht@sterrenkunde.nl

Bijeenkomsten

Alle bijeenkomsten zijn van 18:30 tot 20:30. De deur is open vanaf 18 uur en gaat om 18:30 dicht. Onze activiteiten vinden plaats op Sterrenwacht Sonnenborgh in het centrum van Utrecht.

Zaterdag 16 december 2017
Spreker: Rianne Plantenga
Onderwerp: Venus
Venus…. Onze zuster planeet die is vernoemd naar de god van de liefde. Onze trouwe naast te buurt. Ongeveer even groot als de aarde. Een dikke atmosfeer met bewolking die we van de aarde met telescopen kunnen zien. Maar is het wel zo'n lieve planeet? Wat voor mysterie gaat er schuil onder die dikke pak bewolking?

Nog nooit heeft een mens een voet gezet op Venus. Wel zijn er verschillende ruimte vaartuigen naar deze bijzondere planeet gestuurd om onderzoek te doen naar de planeet. Ook zijn er Landers geweest die zijn afgedaald onder het wolkendek. Wat ze daar hebben gevonden….? Rianne van de JWG gaat jullie daar alles over vertellen en licht een de sluier van het gewaad achter de naamdrager van de god van de liefde.

Zaterdag 20 januari 2018
Spreker: Rafael Mostert
Onderwerp: Radiosterrenkunde
Radio sterrenkunde is het bestuderen van het heelal in hele lange golflengtes. Het heeft alleen heel lang geduurd voordat we dit voor elkaar kregen. Pas in de jaren 30 werd voor het eerst naar de sterrenhemel gekeken in het radiogebied. Hoe en welke ontdekkingen zijn gedaan gaat Rafael vertellen.

Zaterdag 17 februari 2018
Spreker: Tünde Meijer
Onderwerp: Kosmologie en de evolutie van het heelal
Kosmologie is de wetenschap over de globale structuur en evolutie van het heelal. Tünde zal voor jullie straks 13.7 miljard jaar samenvatten in een fascinerend praatje van een klein uurtje. Ze neemt je mee van de Oerknal naar de ontwikkeling van de eerste sterren, de vorming van sterrenstelsels tot ons huidige heelal.

Zaterdag 17 maart 2018
Spreker: Paul Perdijk
Onderwerp: TBD

Zaterdag 21 april 2018
Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: Onzichtbare draden en knopen in het heelal
Het heelal bestaat uit miljarden sterrenstelsels. Als je naar plaatjes kijkt zoals die van de Hubble Deep Field dan zou je niet zeggen dat ze allemaal verbonden zijn aan elkaar. Het is dan ook pas 30 jaar geleden dat we voor het eerst de immense structuren in het heelal konden bevatten. Maar waar bestaat dat kosmische web dan uit, hoe groot zijn die structuren en hoe zijn ze ontstaan?

Zaterdag 19 mei 2018
Spreker: Alke van der Kloet
Onderwerp: Ontwikkeling van (buitenaards) leven
We vinden tegenwoordig meer en meer planeten buiten ons zonnestelsel waar mogelijk leven te vinden is. Ook binnen ons zonnestelsel zijn we benieuwd wat we onder de ijskorst zouden vinden van een aantal manen van Jupiter en Saturnus. Het liefst zouden we natuurlijk aliens vinden maar waarschijnlijk is buitenaards leven van een heel andere aard. Alke gaat jullie vertellen wat er nu nodig voor leven, waar we het mogelijk zouden kunnen vinden en hoe we zelf eigenlijk zijn ontstaan.

Zaterdag 16 juni 2018
Spreker: TBD
Onderwerp: TBD

In juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten. Wel heeft de JWG leuke zomerkampen zoals JongerenKamp (8-13 jaar) en Ouderenkamp (14-18 jaar).

Links en filmpjes

Alle filmpjes en links die we hebben laten zien tijdens de bijeenkomsten.

Bijeenkomst Februari 2016
De link naar futuristische posters van NASA JPL zoals hieronder is als volgt: POSTERS

Bijeenkomst April 2015
topografische map van de maan

Bijeenkomst februari 2015
SDO 5 Year

Bijeenkomst november 2014
Once Upon a Time - Rosetta
Waar is Rosetta
Ambition

Archief 2017

Zaterdag 25 februari 2017
Spreker: Cyrano Chatziantoniou
Onderwerp: Sterrenkundig Programmeren.
Steeds meer sterrenkunde (en andere wetenschap) wordt gedaan met de computer. We gaan kijken naar een aantal sterrenkundige simulaties en proberen om zelf een stukje code te schrijven!

De code is hier te vinden. Je kan hem laten lopen in bijna alle python omgevingen. Het eenvoudigste is het om het in de webbrowser te doen bij: www.skulpt.org.

Zaterdag 25 maart 2017
Spreker: Fedor van den Meiracker
Onderwerp: Kernenergie in de sterren
We gaan kijken naar hoe de sterren de (nacht)hemel verlichten, hoe de sterren energie produceren en wat er gebeurt als de brandstof van de ster opraakt. Fedor neemt je de aankomende bijeenkomst mee tot in het binnenste van een ster.

Zaterdag 24 juni 2017
Spreker: Peter van Velzen
Onderwerp: What if

Zaterdag 30 september 2017
Spreker: Leon Oostrom
Onderwerp: Nevels
Nevels zijn er in vele soorten en maten. Je hebt Planetaire nevels, Emissienevels, Reflectienevels, Donkere nevels Wolf-Rayetnevels etc etc. Maar wat is nou het verschil tussen al die nevels? Wat voor een soort is de Orionnevel dan? En waar kun je ze dan vinden? Leon gaat het je allemaal uitleggen in onze eerste bijeenkomst zo na de vakantie.

Zaterdag 21 oktober 2017
Spreker: Thijs Desain
Onderwerp: Thijs' top 10 van speciale objecten
Thijs Desain vertelt over de top 10 van speciale hemellichamen. Het heelal is bijzonder en Thijs natuurlijk ook… Als astronoom kan Thijs je zo een lijstje geven met de meest bijzondere objecten die er zijn. Welke dat dan zijn is natuurlijk geheim tot aan de bijeenkomst. Gelukkig wilde Thijs al een klein beetje de sluier oplichten; op plek 10 staan de Trojanen.

Zaterdag 18 november 2017
Spreker: Wouter Poos
Onderwerp: De zon en zonnevlammen
Hoewel de zonneactiviteit in 2018 op zijn minimum aankomt, blijft deze heldere vuurbal een bijzonder object. Nu is zij dus niet zo actief maar als die actief is kunnen er zonnevlammen ontstaan die vele malen groter zijn dan onze Aarde. Wouter gaat jullie vertellen hoe de zon is ontstaan, wat zonneactiviteit precies inhoudt en hoe zonnevlammen zo groot kunnen worden.

Meer sterrenkunde in Utrecht?

Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht organiseert ook allerlei activiteiten voor kinderen:
Zie hier hun agenda.