Afdeling Utrecht

Sonnenborgh – museum & sterrenwacht

Data komende bijeenkomstenProgrammaAanmelden

Algemene informatie

Afdeling Utrecht is een van de oudste afdelingen van de JWG, en al jarenlang erg actief. Bij onze bijeenkomst kan iedereen tussen de 8 en 13 jaar terecht voor een gaaf praatje over een sterrenkundig onderwerp, gevolgd door een leuk spel of knutsel en tenslotte nog een overzicht van al het nieuws uit de ruimte van de laatste tijd!

Wil je een uitnodiging ontvangen als er een activiteit is of heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar: jwg-utrecht@sterrenkunde.nl

Nieuws & agenda

Let op! We vragen op het moment om je aan te melden voor onze bijeenkomsten, hiermee hopen we wat meer inzicht te krijgen in hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Data aankomende bijeenkomsten

Let op! We vragen op het moment om je aan te melden voor onze bijeenkomsten, hiermee hopen we wat meer inzicht te krijgen in hoeveel mensen wij kunnen verwachten. Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Onze bijeenkomsten vinden plaats op vrijdagavonden van 18:30 tot 20:00. De inloop is om 18:15. Deze bijeenkomsten vinden net als de beginnerscursus plaats op Sterrenwacht Sonnenborgh.

2024

  • 17 Mei 2024
  • 14 Juni 2024

Lees hieronder verder voor meer details over de aankomende bijeenkomsten. Voor vragen kun je mailen naar jwg-utrecht@sterrenkunde.nl

Programma


Afdelingsbijeenkomst 17 mei

Spreker: Wessel de Kooker
Onderwerp: Fotos maken van het oppervlakte van een Aardachtige exoplaneet door middel van een zwaartekracht-zonnelens om zo misschien wel aliens te vinden

Het oppervlakte van een exoplaneet gedetailleerd kunnen bestuderen om te onderzoeken of er intelligent leven is, zou natuurlijk fantastisch zijn! Het enige probleempje is dat we daarvoor een telescoop nodig hebben die ongeveer zo groot is als ons zonnestelsel.
Dat klinkt misschien als iets wat alleen in een science fiction verhaal voor zou komen, maar het is een serieus idee dat mogelijk is met (bijna) bestaande technologie!
Met heel veel slimme trucjes, zonnewindzeilen, en een zonne-gravitatielens, onderzoeken wetenschappers wat er voor nodig is om dit plan een realiteit te maken.
Kom langs en laat Wessel je vertellen over wat dat allemaal betekend, welke uitdagingen en oplossingen er zijn, en hoe deze extreem gave missie zou werken!


Afdelingsbijeenkomst 14 juni

Spreker: Mart Vreeken
Onderwerp: Wat Als 3.0

In de wereld van nieuwsgierigheid en verbeelding is de vraag “Wat Als” de poort naar nieuwe mogelijkheden. Het is een venster naar onbekende werelden van verbeelding.

Deze avond nemen we jullie mee om over verschillende vragen na te denken. Wat als de zon niet bestaat? Stel je voor dat de ochtend nooit wordt begroet door de warme stralen van de zon, en de lucht zich nooit kleurt in het rood van een zonsondergang. Of wat dacht je van een honkbal met 90% van de lichtsnelheid slaan! Zouden we er iets van merken? Of stel je voor dat we ontdekken dat de maan meer verborgen schatten herbergt dan we ooit hadden gedacht. Misschien vinden we wel een mysterieuze maanmeer vol met vloeibaar water. Hoe zouden we ons aanpassen aan dit buitenaardse zwemavontuur?

Met “wat als” kunnen we samen ontdekken hoe bijzonder onze wereld kan zijn. Dus, laten we onze denkbeeldige pet opzetten en op avontuur gaan met de betoverende kracht van “wat als”!

Aanmelden

Contact: Britt
jwg-utrecht@sterrenkunde.nl