Vrijdag 8 december – Snelle Radio Flitsen

Author: Onderwijsgek – Eigen werk
Copyright: CC BY-SA 2.5 nl

Speker: Ethan Woest
Onderwerp: Snelle radio flitsen

Een snelle radio flits (fast radio burst of FRB) is een korte, heldere radiopuls met een kennelijke oorsprong buiten het melkwegstelsel. We zien deze flitsen met radio telescopen zoals die van Westerbork. Het gekke van deze flitsen? We zien ze maar een paar miliseconden en dan verdwijnen ze! Snelle radio flitsen zijn pas een vrij nieuwe ontdekking. Ze zijn voor het eerst in 2007 aan licht gekomen. Sindsdien zijn we op verschillende plekken aan de hemel waargenomen. Sterrenkundige zijn haastig op zoek naar antwoorden.

Maar waar komen deze Snelle Radio Flitsen vandaan? Niet uit het melkwegstelsel. Maar waar dan wel vandaan? Ethan Woest neemt je deze avond mee in de fantastische wereld van dit nog verse onderzoeksveld. Hij bespreekt de laatste updates van het onderzoek naar de Radio Flitsen. Wat ze zijn? Waar ze vandaan komen en waarom sterrenkundige zo geïnteresseerd zijn naar deze bijzondere verschijnselen.