Vrijdag 17 november 2023 – Infrarood Sterrenkunde met James Webb

NASA/Goddard Space Flight Center/Pat Izzo van https://en.wikipedia.org

Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: Infrarood sterrenkunde met James Webb

Op 25 december 2021 is de James Webb telescoop gelanceerd. Dit nieuwe speeltje voor astronomen heeft al in korte tijd voor geweldige plaatjes en nieuwe ontdekkingen gezorgd. Hoewel sterrenkundigen lang hebben moeten wachten, levert James Webb geweldig plaatjes. Plaatjes in het infrarood!

Infrarood astronomie is sterrenkunde die gedaan wordt in het infrarood spectrum van het licht. We kennen zelf infrarode straling bijvoorbeeld van een terrasverwarmer. Je kan infrarood voelen als warmte op je arm. Ook de zon zend infrarode straling uit. We kunnen dus naar de zon kijken niet alleen in zichtbaar licht. Maar ook in infrarood licht. Infraroodsterrenkunde is belangrijk omdat het ons in staat stelt om objecten en verschijnselen in het heelal waar te nemen die niet zichtbaar zijn in het zichtbare lichtspectrum.

Maar waarom zou je nou in het infrarood naar de hemel en hemellichamen willen kijken? En wat kunnen we allemaal leren van de hemel als we in het infrarood gaan kijken. De James Webb telescoop is niet de enigste infrarood telescoop die we hebben gelanceerd. De Herschell ruimte observatorium en Spitzer Ruimte telescoop zijn de James Webb telescoop voor geweest. Tijdens dit praatje gaat Peter dieper in over wat sterrenkundigen nou allemaal met infrarood telescopen kunnen onderzoeken.