Vrijdag 10 februari 2023 – Hoe werkt een ster?

Author: Solar Dynamics Observatory
CC: NASA

Spreker: Cyrano Chatziantoniou
Onderwerp: Hoe werkt de zon?

Hoe werkt een ster? Jeetje…. waar moet je beginnen. Sterren…. toch wel zo’n beetje het ding waar wij sterrenkundige warm van worden. Kolossale reuzen van gas die de avond hemel verlichten. Die we, ondanks hun grote afstand, helder zien fonkelingen aan de hemel. Die ene ster die dichtbij staat, onze zon, de aarde van leven en warmte voorziet.

Maar waar komt al dat licht en warmte vandaan? Wat is nou het proces in de ster die daarvoor zorgt? Wat gebeurt er nu in die ster waar al dat licht en warmte vandaan komt? Werken alle sterren hetzelfde? Of werken kleine sterren anders dan grote sterren? Deze en nog veel meer vragen komt Cyrano beantwoorden tijdens zijn praatje: Hoe werkt een ster?