15/01/2022: Invloed op het Universum

Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: Invloed op het Universum

De invloedssferen van ons, het heelal en de melkweg. Waar zijn we aan gebonden, en wat verliezen we voor altijd uit het oog?

Vaak praten we over het heelal en de triljarden sterrenstelsels die het bevat. Ik wilde graag weten of we ze ooit zouden kunnen bezoeken. Ik dook er in en het antwoord viel mij eigenlijk wel tegen. Als we praten over sterrenstelsels lijkt dat allemaal best mee te vallen… een paar miljard lichtjaar, waar hebben we het over. Maar als je kijkt naar deze sterrenstelsels dan zie je de schimmen uit een ver verleden die ooit zullen verdwijnen achter onze waarnemingshorizon. Maar hebben deze sterrenstelsels dan invloed op ons? In zekere zin wel… spannend! sterrenstelsels die wel invloed op ons uitoefenen maar die we nooit kunnen bereiken. Hoe zit dat? Daar ga ik over kletsen tijdens de Cyberspace bijeenkomst van 15 januari.