24/04/2021: Relativiteit

Spreker: Mariska Rood
Onderwerp: Relativiteitstheorië

In de afgelopen jaren zijn er een aantal grote ontdekkingen geweest op het gebied van zwaartekracht. Zo heb je misschien de eerste foto van een zwart gat gezien, uit 2019? Of heb je gehoord van de zwaartekrachtsgolven die in 2017 zijn waargenomen? Deze fenomenen zijn misschien pas in de afgelopen paar jaren waargenomen, maar zijn meer dan honderd jaar geleden al voorspelt door de grote man van de zwaartekracht, Albert Einstein. Tijdens deze lezing gaan we het hebben over zijn theorie die de hele sterrenkunde op zijn kop zette, de Algemene Relativiteitstheorie. We gaan het hebben over wat deze theorie ons zegt over het heelal en we gaan kijken hoe dit leidde tot het voorspellen van zowel zwarte gaten, als zwaartekrachtsgolven.