Visuele Deepsky Sterrenkunde in Nederland en BelgiŽ Kijk ook eens op www.sterrenkunde.nl
Home
Deepsky objecten
Hulpmiddelen
Technieken
Artikelen
Organisatie
> Verenigingen
> Bijeenkomsten
> Forums
Contact
Interne links zijn groen
Externe links zijn oranje
Verenigingen
Een bijeenkomst van de belgische deepsky werkgroep

Verenigingen voor visuele deepsky sterrenkunde

Nederland kent geen werkgroep die zich met visuele deepsky sterrenkunde bezighoudt. Wel zijn er een aantal enthousiastelingen op dit gebied die via een internet forum contact met elkaar houden. Dit forum is voor iedereen kosteloos toegankelijk. Ervaring is absoluut niet noodzakelijk. Daarnaast worden er in Nederland sporadisch bijeenkomsten georganiseerd.
De Belgische Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) bezit een eigen werkgroep deepsky sterrenkunde. Hieronder valt zowel visuele deepsky sterrenkunde als deepsky fotografie. De werkgroep organiseert jaarlijks de StarNights starparty, onderhoudt het waarnemingen archief www.deepSkyLog.be en houdt voordrachten en workshops.
Het vermelden waard zijn de JongerenWerkGroep in Nederland en de JVS in BelgiŽ. Deze verenigingen organiseren geregeld kampen in binnen- en buitenland, waarop visueel waarnemen een grote plaats inneemt.

Verenigingen voor onderwerpen uit de visuele deepsky sterrenkunde

Op het gebied van veranderlijke sterren bestaan er in Nederland en BelgiŽ speciale werkgroepen. Deze werkgroepen horen ieder bij hun nationale sterrenkunde vereniging (de KNVWS in Nederland en de VVS in BelgiŽ). Beide werkgroepen zijn vooral actief op het gebied van het archiveren van waarnemingen van veranderlijke sterren door hun leden.
De website van de Nederlandse Werkgroep Veranderlijke Sterren bevat nieuwsberichten omtrent recent ontdekte nova's en supernova's, een uitgebreide handleiding voor het visueel waarnemen, een overzicht van waarnemingen van leden van de werkgroep en diverse artikelen over de hobby.
De website van de Belgische Werkgroep Veranderlijke Sterren bevat een uitgebreide handleiding voor het visueel waarnemen, een objecten lijst voor de beginnende waarnemer bestaande uit 100 variabele sterren, een overzicht van waarnemingen van leden van de werkgroep en beschrijvingen van twee boeken over het onderwerp.

Tekst geschreven door Jeffrey Bout, tenzij anders vermeld. Tekst mag alleen gekopieerd worden met toestemming van de auteur.