Visuele Deepsky Sterrenkunde in Nederland en BelgiŽ Kijk ook eens op www.sterrenkunde.nl
Home
Deepsky objecten
Hulpmiddelen
Technieken
Artikelen
Organisatie
Contact
Interne links zijn groen
Externe links zijn oranje
Artikelen

Hier vind een aantal artikelen welke in 2006 en 2007 door verschillende mensen zijn geschreven. Ook vind je onderaan deze pagina een afdrukbare versie van deze gehele website.

Verslag "Starnights 2007" starparty te Zillebeke (BelgiŽ)
Door Kurt Christiaens. Geplaatst 22 november 2007
Een uitgebreid verslag van alweer de 6e editie van de grootste bijeenkomst van deepsky hobbyisten in de BeNeLux. Meer informatie over deze bijeenkomst is te vinden op deze pagina. Dit artikel verscheen eerder in Heelal, het blad van de VVS

Verslag Sirenekamp 2007
Door Annika Huizinga. Geplaatst 10 november 2007
Wat is een betere manier om sterrenkunde en vakantie te combineren? Met z'n allen naar de Provence natuurlijk! Daar is de hemel zwart, het weer fantastisch en het stokbrood het lekkerst. Ook in 2007 vond een 20 tal jongeren dit een goed idee en reisden naar sterrenwacht Sirene. Hier een verslag van hun ervaringen.

Het waarnemen van planetaire nevel "Pease 1" in de bolhoop M15
Door Fred Hissink. Geplaatst 1 september 2007
Te midden van de duizenden sterren van de heldere bolvormige sterrenhoop M15 bevindt zich een zeer moeilijk waar te nemen object: een kleine zwakke planetaire nevel. Dit object lijkt onmogelijk te bekijken, maar Fred bewijst het tegendeel, gebruikmakende van een 25cm telescoop. Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift Zenit, het blad van de KNVWS

Verslag waarneemreis Werkgroep Deepsky april 2007 naar de Provence
Door Kurt Christiaens. Geplaatst 14 juli 2007
In april 2007 reisden 11 enthousiaste Deepsky amateurs uit Vlaanderen en Nederland af naar de Provence om daar een week te genieten van een prachtige heldere sterrenhemel. Dit artikel verscheen eerder in Heelal, het blad van de VVS

De sterrenkunde hobby van Norbert Schmidt
Door Norbert Schmidt. Geplaatst 2 juni 2007
Sinds enkele jaren heeft het waarneemvirus Nortbert weer helemaal in zijn greep. En dankzij de door hem opgezette website www.astroforum.nl is hij bijna nooit alleen onder de sterrenhemel.

Boekbespreking: Atlas der Messier-Objecte
Door Kurt Christiaens. Geplaatst 12 april 2007
Dit boek, geschreven door Ronald Stoyan is volgens Kurt een standaardwerk over de Messier objecten geworden. Zeer aan te raden voor mensen die het niet erg vinden een boek in het duits te lezen.

De sterrenkunde hobby van Nico de Jongh
Door Nico de Jongh. Geplaatst 25 februari 2007
Nico kent de sterrenhemel al een aantal decennia op zijn duimpje. In al die jaren is er heel wat veranderd in de wereld van de amateur sterrenkunde. Nico vertelt over zijn belevenissen en welke verschillende sterrenkijkers hij in al die jaren al heeft versleten.

Handleiding voor het blinken van planetaire nevels
Door Fred Hissink. Geplaatst 19 januari 2007
Het bekijken van planetaire nevels kan erg lastig zijn, doordat ze vaak erg zwak of klein zijn. Heb je echter een deepsky filter, dan worden velen met de blinkingtechniek toch zichtbaar. Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift Zenit, het blad van de KNVWS

Verslag "Starnights 2006" starparty te Zillebeke (BelgiŽ)
Door Kurt Christiaens. Geplaatst 24 november 2006
Een uitgebreid verslag van alweer de 5e editie van de grootste bijeenkomst van deepsky hobbyisten in de BeNeLux. Meer informatie over deze bijeenkomst is te vinden op deze pagina. Dit artikel verscheen eerder in Heelal, het blad van de VVS

De hobby van Guus Gilein: het visueel waarnemen van veranderlijke sterren en andere deepsky objecten
Door Guus Gilein. Geplaatst 11 november 2006
Guus vertelt over zijn hobby: het visueel waarnemen van veranderlijke sterren en andere deepsky objecten. Wat is daar zo leuk aan en welke sterren bekijkt hij het liefst?

Verslag Sirenekamp 2006
Door Jeffrey Bout en Alke van der Kloet. Geplaatst 27 oktober 2006
In de zomer van 2006 reisden 25 jongeren af naar de Provence om daar te genieten van de sterrenhemel. Ze maakten daar gebruik van de sterrenkijkers van sterrenwacht Sirene.

Achtergrondhelderheid, grensmagnitude en vergroting
Door Jan van Gastel. Geplaatst 30 september 2006
Ieder object aan de sterrenhemel heeft een bepaalde helderheid. Hoe zwak zijn de zwakste objecten die je kan zien onder bepaalde omstandigheden en met een bepaalde sterrenkijker? Een artikel voor gevorderden, waarbij in ieder geval het begrip magnitude bekend moet zijn.

De mooiste 10 objecten aan de sterrenhemel met elke sterrenkijker op elke avond
Door Jeffrey Bout. Geplaatst 29 augustus 2006
Beginnende waarnemers weten bijna nooit waar ze moeten beginnen aan de sterrenhemel. In dit artikel worden de 10 mooiste objecten voor elke avond en elke sterrenkijker behandeld.

Handleiding visuele deepsky sterrenkunde
Door Jeffrey Bout. Geplaatst 29 augustus 2006
Een afdrukbare versie van deze website. Een 48 pagina's tellend boekwerk waarin alle (?) aspecten van het zelf bekijken van objecten buiten het zonnestelsel behandeld worden. Zowel voor beginners als gevorderden. Het artikel "De mooiste 10 objecten aan de sterrenhemel met elke sterrenkijker op elke avond" maakt onderdeel uit van dit boekwerk.
Tekst uit dit boekwerk (of deze website) mag alleen gekopieerd worden met toestemming van de auteur.

Tekst geschreven door Jeffrey Bout, tenzij anders vermeld. Tekst mag alleen gekopieerd worden met toestemming van de auteur.