Visuele Deepsky Sterrenkunde in Nederland en BelgiŽ Kijk ook eens op www.sterrenkunde.nl
Home
Deepsky objecten
Hulpmiddelen
Technieken
Artikelen
Organisatie
Contact
Interne links zijn groen
Externe links zijn oranje
Contact
M 20 de Trifidnevel door een 25cm
sterrenkijker, getekend door Wes Stone

Waarom deze website?

De sterrenhemel bekijken kan op twee manieren: je kunt hem met je eigen ogen bekijken (visueel waarnemen) of je kunt hem fotograferen. Daarnaast kun je allerlei verschillende objecten bekijken of fotograferen: de zon, de maan, planeten, objecten buiten ons zonnestelsel (deepsky objecten) en zo nog een aantal anderen.
Sterrenkunde is een hobby die door enkele duizenden mensen in Nederland en BelgiŽ wordt beoefend. Nederland en BelgiŽ bezitten hiervoor ieder een eigen vereniging. In Nederland is dit de KNVWS en in BelgiŽ is dit de VVS. Deze twee verenigingen richten zich op alle aspecten van de sterrenkunde. Deze verenigingen kennen ook werkgroepen. Dit zijn kleine verenigingen die zich richten op bepaalde onderwerpen uit de hobby, bijvoorbeeld het waarnemen van de zon.
De VVS in BelgiŽ heeft een werkgroep deepsky sterrenkunde waar (naast fotografie van deepsky objecten) visuele deepsky sterrenkunde onder valt. Nederland bezit wel werkgroepen voor het fotograferen van o.a. deepsky objecten en voor het visueel waarnemen en fotograferen van Maan en Planeten, maar visueel waarnemen van deepsky objecten valt hier buiten. En dit terwijl een groot percentage van de sterrenkunde hobbyisten zich hier mee bezighoudt. Deze website is daarom in het leven geroepen.
Het doel van deze website is:
  • Verschaffen van informatie over alle aspecten van de hobby visuele deepsky sterrenkunde.
  • Aangeven op welke manieren via internet contact gezocht kan worden met mede-hobbyisten.
  • Een overzicht geven van wat er allemaal in Nederland en BelgiŽ op dit gebied georganiseerd wordt.
Jeffrey Bout
Vragen of opmerkingen?

Met vragen of opmerkingen over deze website of over visuele deepsky sterrenkunde kun je mailen naar Jeffrey Bout, de maker van deze website op email adres bout -at- astro.rug.nl. Tekst van deze website mag niet gekopieerd worden zonder toestemming.