Visuele Deepsky Sterrenkunde in Nederland en BelgiŽ Kijk ook eens op www.sterrenkunde.nl
Home
Deepsky objecten
Hulpmiddelen
Technieken
> Voorbereiden
> Zoeken
> Waarnemen
> Beschrijven
> Tekenen
Artikelen
Organisatie
Contact
Interne links zijn groen
Externe links zijn oranje
Technieken
Hoe ga je om met zo'n grote sterrenkijker?

Visueel waarnemen van verschillende deepsky objecten heeft niet alleen met hulpmiddelen te maken. Je moet ook nog leren ze te gebruiken. In dit hoofdstuk vind je hier veel informatie over.
 • Voorbereiden van een waarneemavond
  Om sterren te kijken kun je ís nachts natuurlijk gewoon onvoorbereid naar buiten lopen, maar een goede voorbereiding voorkomt teleurstellingen. Het weer moet goed zijn, je moet op een mooie donkere plek staan, de Maan moet niet op zijn en het is handig als je al een beetje weet wat je kunt gaan bekijken.
 • Zoeken van een object
  Veel sterrenkijkers beschikken tegenwoordig over een ingebouwde computer waarmee objecten automatisch opgezocht kunnen worden. Maar dit kan ook prima met de hand gebeuren. Hier uitleg over hoe je dat aanpakt.
 • Waarnemen van een object
  Velen die voor het eerst een deepsky object bekijken met een sterrenkijker zullen verbaasd staan hoe zwak zoín object meestal is en hoe weinig er zo op het eerste gezicht aan te zien valt. Gelukkig zijn er speciale technieken, waardoor je met wat oefening veel meer zult kunnen zien.
 • Beschrijven van een waarneming
  Als je eenmaal een deepsky object hebt gevonden en bekeken is het leuk en nuttig dit te noteren door een beschrijving te maken. Zo krijg je een mooi overzicht van alle objecten die je al gezien hebt.
 • Tekenen van een object
  In deze tijd van computers en CCD cameraís is het zeker nog leuk eens een deepsky object na te tekenen. Een tekening zegt immers het meeste over wat je allemaal hebt kunnen zien aan het object.
Tekst geschreven door Jeffrey Bout, tenzij anders vermeld. Tekst mag alleen gekopieerd worden met toestemming van de auteur.