Visuele Deepsky Sterrenkunde in Nederland en BelgiŽ Kijk ook eens op www.sterrenkunde.nl
Home
Deepsky objecten
Hulpmiddelen
> Sterrenkijkers
> Objecten lijsten
> Boeken
> Internet
> Atlassen
> Software
Technieken
Artikelen
Organisatie
Contact
Interne links zijn groen
Externe links zijn oranje
Hulpmiddelen
Een grote dobson sterrenkijker

Deepsky objecten bekijken doe je niet zomaar. Je moet natuurlijk weten waar ze staan, wat je er voor nodig hebt om ze te zien en hoe je ze kunt vinden. Om hier achter te komen zijn verschillende zaken van belang. In de volgende paginaís zijn deze allemaal beschreven.
 • Sterrenkijkers
  Of je nu helemaal geen sterrenkijker bezit of een prachtig apparaat, iedereen kan deepsky objecten bekijken. Dus zelfs met je blote oog! Hier vind je informatie over de mogelijkheden van verschillende sterrenkijkers. Daarnaast wordt ingegaan op enkele zaken die interessant zijn als je specifiek naar deepsky objecten wilt kijken.
 • Objecten lijsten
  Welke deepsky objecten kun je nu allemaal bekijken? Hier zijn door de eeuwen heen verschillende lijsten voor opgesteld. Met een kleine sterrenkijker zijn er namelijk al enkele honderden zichtbaar en met grotere sterrenkijkers loopt het zelfs in de duizenden.
 • Boeken
  Om wijs te worden uit die vele objecten zijn er speciale boeken geschreven. Daarin staat welke objecten het mooist zijn en hoe ze eruit zien.
 • Internet
  Informatie over deepsky objecten is niet alleen in boeken te lezen. Op internet verschijnen er ook regelmatig artikelen. Verder bestaan er ook websites waar actieve waarnemers invoeren hoe bepaalde objecten er door hun sterrenkijker uitzag. Erg handig.
 • Atlassen
  Eenmaal bedacht welk object te wilt bekijken zul je het object ook nog moeten kunnen vinden. Om dit te kunnen is een sterrenatlas noodzakelijk waarin de posities van objecten tussen de sterren is op te zoeken.
 • Software
  Tegenwoordig zijn er prachtige computerprogrammaís te koop waarmee de sterrenhemel op ieder moment is na te bootsen. De posities van deepsky objecten zijn hier vaak ook in te zien, soms zelfs met fotoís. Ook bestaan er speciale programmaís waarin bijgehouden kan worden welke objecten je nog wilt bekijken en welke al gezien zijn.
Tekst geschreven door Jeffrey Bout, tenzij anders vermeld. Tekst mag alleen gekopieerd worden met toestemming van de auteur.