Visuele Deepsky Sterrenkunde in Nederland en BelgiŽ Kijk ook eens op www.sterrenkunde.nl
Home
Deepsky objecten
Hulpmiddelen
> Sterrenkijkers
> Objecten lijsten
> Boeken
> Internet
> Atlassen
> Software
Technieken
Artikelen
Organisatie
Contact
Interne links zijn groen
Externe links zijn oranje
Internet
deepskylog

Naast het communiceren met anderen is internet op visueel deepsky gebied ook erg handig bij het bepalen van volgende objecten die bekeken kunnen worden. Hier volgt een overzicht van internet pagina's waar veel informatie over deepsky objecten te vinden is.

Waarnemingen archieven

Als je eenmaal een object hebt
bekeken en beschreven of getekend, kun je tegenwoordig deze waarneming opslaan op internet sites. Op deze manier wordt je waarneming ook toegankelijk voor anderen. En net zo goed zijn de waarnemingen van anderen ook toegankelijk. Deze waarnemingen zijn erg handig bij het zelf samenstellen van objecten die de volgende heldere avond bekeken kunnen worden.

DeepSkyLog
Deze Belgische website bevat inmiddels vele duizenden waarnemingen gedaan door enkele tientallen enthousiaste waarnemers uit BelgiŽ en Nederland. Alle beschrijvingen zijn in het Nederlands. De gebruikte sterrenkijkers variŽren van 7x50 verrekijkers tot enorme 50cm sterrenkijkers. Op deze website kunnen niet alleen omschrijvingen geplaatst worden, maar ook tekeningen. Er zijn dan ook honderden foto's te vinden.

VisualDeepSky
In vergelijking met bovengenoemde website is deze amper het noemen waard. Deze Amerikaanse website bevat zo'n 5000 waarnemingen, hoofdzakelijk gedaan door Amerikaanse waarnemers. Alle beschrijvingen zijn dan ook in het Engels. De mogelijkheden van deze website zijn veel beperker en de layout hopeloos (het oog wil ook wat). Tekeningen plaatsen is niet mogelijk.

Artikelen

Op internet en in diverse tijdschriften wordt veel geschreven over welke deepsky objecten allemaal de moeite waard zijn. Deze artikelen behandelen dan een bepaald sterrenbeeld, alle objecten gedurende een maand, enz. Op deze website verschijnen ook regelmatig
artikelen.

Met de Kijker op Jacht
In deze artikelreeks worden steeds meerdere sterrenbeelden behandeld. Voor elk artikel wordt een groot aantal objecten vermeld (van beginners objecten tot de wat moeilijkere) met beschrijving, soms opzoekkaartjes, soms schetsen en soms foto's. Voor ieder object wordt vermeld hoe deze er in verschillende sterrenkijkers uit zal zien. Deze artikelen veschijnen in het blad Universum, uitgegeven door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde in Nederland. De artikelen worden geschreven door Jeffrey Bout, Wouter van Reeven en Wouter Verheul.

Deepsky het ganze jaar door
In deze artikelreeks worden steeds een groot aantal objecten behandeld die gedurende een maand van ieder jaar goed te zien zijn. Van al deze objecten worden beschrijvingen gegeven. Deze artikelen veschenen ooit in het blad Heelal, uitgegeven door de Belgische Vereniging voor Sterrenkunde. De artikelen worden geschreven door Kurt Christiaens.

Adventures in Deep Space
Deze Engelstalige website is het walhalla voor de (zeer) ervaren deepsky waarnemer. Hier zijn veel lijsten te vinden van te waarnemen objecten. Voor deze objecten is een grote sterrenkijker en een donkere hemel wel een vereiste.

Skyhound
Deze Engelstalige website bevat veel inspiratie voor de wat ervaren deepsky waarnemer. Hier worden veel objecten uitgebreid besproken. Veel van de objecten zijn zichtbaar met een 15cm sterrenkijker.

Tom T's Small Wonders
In deze Engelstalige artikelreeks worden losse sterrenbeelden behandeld. Voor elk artikel wordt een groot aantal objecten vermeld (van beginners objecten tot de wat moeilijkere) met beschrijving, opzoekkaartjes, schetsen en foto's.

What's Up... by Steve Coe
In deze Engelstalige artikelreeks worden losse sterrenbeelden behandeld. Voor elk artikel wordt een groot aantal moeilijke deepsky objecten behandeld, vergezeld met foto's.

What's up this week
In deze Engelstalige artikelreeks wordt iedere week aandacht besteed aan astronomische gebeurtenissen en aan deepsky objecten. Dit door beschrijvingen van objecten. Verder wordt er veel aandacht besteed aan de Maan (aangezien deze zo vaak zichtbaar is).

Tekst geschreven door Jeffrey Bout, tenzij anders vermeld. Tekst mag alleen gekopieerd worden met toestemming van de auteur.