Visuele Deepsky Sterrenkunde in Nederland en België Kijk ook eens op www.sterrenkunde.nl
Home
Deepsky objecten
Hulpmiddelen
> Sterrenkijkers
> Objecten lijsten
> Boeken
> Internet
> Atlassen
> Software
Technieken
Artikelen
Organisatie
Contact
Interne links zijn groen
Externe links zijn oranje
Software
The Guide planetariumprogramma

De computer heeft langzamerhand een belangrijke plaats ingenomen in de amateur sterrenkunde. Veel sterrenkijkers hebben tegenwoordig een computer ingebouwd, waarmee vaak eenvoudig een object automatisch gevonden kan worden. Daarnaast bestaan er voor de PC vele programma’s die kunnen helpen het waarnemen te vereenvoudigen. En op internet is natuurlijk een gigantische hoeveelheid nuttige informatie te vinden.

Planetariumprogramma’s

Dit zijn computer programma’s waarmee de sterrenhemel op verschillende plaatsen en tijdstippen nagebootst kan worden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld eenvoudig bepalen welke
sterrenbeelden of planeten er op een bepaald moment goed zichtbaar zijn. Veel van deze programma’s hebben de mogelijkheid in te zoomen op deepsky objecten, waarbij er dan foto’s van deze objecten getoond worden. Bijna altijd kunnen er dan zelfs mooie opzoekkaartjes van afgedrukt worden.
Er bestaan zeer veel planetariumprogramma’s. Een uitgebreid overzicht is te vinden op deze pagina. Velen kosten geld, maar sommigen zijn gratis te downloaden. Een bekend gratis programma is Cartes du Ciel. Dit Nederlandstalige programma ziet er misschien niet erg mooi vormgegeven uit, maar het is wel zeer uitgebreid op het gebied van deepsky objecten. Een ander gratis programma is Stellarium. Dit programma is veel mooier vormgegeven, maar is minder uitgebreid op het gebied van deepsky. Er staan namelijk alleen maar Messier objecten in. Voor de beginnende waarnemer is het echter een aanrader.
Bekende commerciële programma’s zijn Starry Night en The Guide. Van deze programma’s is Starry Night het mooiste vormgegeven. The Guide werkt echter weer veel sneller, zeker bij gebruik van het toetsenbord.

Deepsky planningsprogramma
Planningsprogramma's

Naast planetariumprogramma’s bestaan er ook speciale programma’s voor het plannen en registreren van waar te nemen en waargenomen deepsky objecten. Dit soort programma’s kunnen nuttig zijn als je al veel objecten hebt waargenomen. Een bekend programma is het commerciële
Deepsky. Kern van dit programma is een lijst van duizenden objecten. Het is een uitgebreid programma waarmee ook foto’s van de objecten bekeken kunnen worden of opzoekkaartjes kunnen worden afgedrukt. Het is echter geen noodzakelijk programma voor de ervaren waarnemer: met een Excel sheet kom je ook al ver.

Tekst geschreven door Jeffrey Bout, tenzij anders vermeld. Tekst mag alleen gekopieerd worden met toestemming van de auteur.