Visuele Deepsky Sterrenkunde in Nederland en België Kijk ook eens op www.sterrenkunde.nl
Home
Deepsky objecten
Hulpmiddelen
> Sterrenkijkers
> Objecten lijsten
> Boeken
> Internet
> Atlassen
> Software
Technieken
Artikelen
Organisatie
Contact
Interne links zijn groen
Externe links zijn oranje
Boeken

Om wijs te worden uit de vele objecten die in objectenlijsten worden genoemd, zijn er speciale boeken geschreven. Daarin staat welke objecten het mooist zijn en hoe ze eruit zien. Als je geïnteresseerd bent in het bekijken van deepsky objecten, is het zeker aan te raden een dergelijk boek aan te schaffen. Maar ook op internet is tegenwoordig al veel informatie te achterhalen.
The Messier Objects

Beginnersboeken

Voor beginnende waarnemers bestaan er vele boeken over deepsky objecten. In deze boeken komen meestal alle
Messier objecten aan bod. Helaas zijn de meeste van deze boeken in het Engels. Bekende titels zijn “The Messier Objects” en “Turn Left at Orion”. Goede titels bevatten naast beschrijvingen en tekeningen van de objecten ook handige opzoekkaartjes. Foto’s zijn iets minder geschikt. Die geven vaak een te hoge verwachting van wat er daadwerkelijk van een object te zien zal zijn.

Bijbehorende links:
Stichting De Koepel - Een leverancier van sterrenkundige boeken in Nederland
Sterrenwacht Urania - Een leverancier van sterrenkundige boeken in België

Burnham's Celestial Handbook

Dit is tientallen jaren het bekendste handboek geweest voor de wat ervaren waarnemers van deepsky objecten. Dit is een uitgebreid boekwerk met beschrijvingen van duizenden sterren, nevels, sterrenhopen en sterrenstelsels. Het is inmiddels wel een wat verouderd boekwerk. Er staan niet veel tekeningen, foto’s en opzoekkaarten in. Er bestaan vele modernere alternatieven (zoals de hieronder beschreven Night Sky Observer’s Guide), maar ook die boeken hebben hun voor- en nadelen.

Night Sky Observer's Guide
Night Sky Observer's Guide

Dit is een zeer uitgebreid en gedetailleerd boekwerk. Het bevat beschrijvingen van meer dan 5500 deepsky objecten, geordend volgens sterrenbeeld, met kaarten, schetsen en foto's. Per object is voor verschillende groottes van
sterrenkijkers een beschrijving gegeven. Aangezien veel van deze objecten zeer zwak zijn, beginnen de beschrijvingen meestal pas vanaf 20 cm sterrenkijkers. Dit boekwerk is bedoeld voor (en geschreven door) ervaren waarnemers met grote tot zeer grote sterrenkijkers. En dat is meteen een nadeel: beschrijvingen van het beeld door kleine sterrenkijkers ontbreekt nogal eens, terwijl het object best door zo’n sterrenkijker te zien moet zijn. Verder is men ook vaak wat te voorzichtig: dat het beschreven beeld ook al door een kleinere sterrenkijker te zien moet zijn. Desalniettemin een erg mooi boekwerk voor bezitters van 25 cm sterrenkijkers of groter.

Tekst geschreven door Jeffrey Bout, tenzij anders vermeld. Tekst mag alleen gekopieerd worden met toestemming van de auteur.