333 Visuele deepsky sterrenkunde in Nederland en BelgiŽ
Visuele Deepsky Sterrenkunde in Nederland en BelgiŽ Kijk ook eens op www.sterrenkunde.nl
Home
Deepsky objecten
Hulpmiddelen
Technieken
Artikelen
Organisatie
> Verenigingen
> Bijeenkomsten
> Forums
Contact
Interne links zijn groen
Externe links zijn oranje
Bijeenkomsten
Een starparty op Sterrenwacht Cosmos
in Lattrop, Twente (NL)

Geregeld worden er in Nederland en BelgiŽ bijeenkomsten georganiseerd. Op zo'n bijeenkomst komt men elkaar weer eens tegen en luistert men gezamelijk naar lezingen over een sterrenkundig onderwerp. Ook wordt er geregeld gepoogd samen op een plek te gaan sterrenkijken. Dit noemt men ook wel een starparty (naar de bekende Texas Star Party in de Verenigde Staten). Deze starparties zijn echter vaak niet zo'n succes, aangezien het weer moeilijk te voorspellen is...

Deepskydag in Nijmegen (Nederland)

De Deepskydag is de jaarlijks terugkerende bijeenkomst in Nederland van visuele deepsky hobbyisten en is voor het eerst gehouden in 2005. De bijeenkomst wordt gehouden op de Volkssterrenwacht Nijmegen en wordt gewoonlijk bezocht door een 50-tal enthousiaste bezoekers.
Tijdens deze bijeenkomst worden lezingen gehouden over het visueel waarnemen van objecten buiten ons zonnestelsel. Het is de bedoeling dat er lezingen van verschillend niveau gehouden worden, zodat zowel beginnende als ervaren waarnemers aan hun trekken komen.
Naast het luisteren naar lezingen wordt er veel tijd ingepland voor het leggen van contacten met andere bezoekers. Het is immers interessant om van anderen te horen hoe zij hun hobby beleven. Verder kennen veel bezoekers elkaar vooral van astroforums op internet en is het leuk elkaar eens in het echt te ontmoeten.
De dag wordt gewoonlijk aangekondigd op diverse forums.

StarNights in Ieper (BelgiŽ)

Deze 2 daagse bijeenkomst in Ieper (BelgiŽ) wordt jaarlijks gehouden. Overdag worden er diverse lezingen gegeven, worden alle telescopen bekeken en is er gelegenheid stands van commerciŽle telescoop aanbieders te bekijken, ís nachts kan er bij helder weer waargenomen worden. Dit is een groots opgezette bijeenkomst waar vele tientallen liefhebbers op af komen.

Bijbehorende links:
StarNights in Ieper (BelgiŽ)

Starparty in Wateren (Nederland)

Deze 2 daagse waarneem bijeenkomst in Wateren in Drenthe (Nederland) wordt al 20 jaar georganiseerd. Tegenwoordig gebeurt dit ieder half jaar. Dit stuk van Drenthe is voor Nederlandse begrippen zeer donker. Aangezien de kans op helder niet groot is, kan er lang niet altijd waargenomen worden. Dan beperkt de bijeenkomst zich tot het onderhouden van contacten. Deze bijeenkomst is besloten, maar op de website staat hoe je contact op kan nemen met de organisatoren.

Bijbehorende links:
Starparty in Wateren (Nederland)

Tekst geschreven door Jeffrey Bout, tenzij anders vermeld. Tekst mag alleen gekopieerd worden met toestemming van de auteur.