Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Cassiopeia


Cassiopeia is een zeer opvallend sterrenbeeld. De vijf belangrijkste sterren van dit sterrenbeeld vormen gezamen lijk de letter W. Cassiopeia is een circompolair sterren beeld. Dat wil zeggen dat het sterrenbeeld in onze streken altijd boven de horizon staat.

In de mythologie was Cassiopeia de koningin van Ethiopië en getrouwd met koning Cepheus. Ze hadden n dochter: Andromeda.

Cassiopeia was z mooi, dat ze zei dat ze mooier was dan de dochters van de zeegod Nereus. Die werden boos en Nereus zond een monster dat Andromeda op kwam eten. Cepheus moest Andromeda op een rots aan zee laten binden om geen rampen, zoals over stromingen, over zijn land te halen. Cepheus deed dat, maar juist toen het monster aan de horizon opdook, kwam er een held aan: Perseus.
Hieronder vind je nog wat gegevens over de vijf hoofdsterren van het sterrenbeeld Cassiopeia. In de eerste kolom de Griekse letteraanduiding van de ster, vervol gens de naam, dan de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en de absolute magnitude.

alfa Cas Schedir 163 lj gK0 2,47 0,1
beta Cas Caph 47 lj F2 2,42 -1,6
gamma Cas Cih 650 lj B0 1,6-3,0 -4,9--3,5
delta Cas Ksora 76 lj A3 2,80 1,0
epsilon Cas Segin 470 lj B0 3,44 -2,3
Schedir is een reuzenster. Daarom vind je ook een kleine letter g voor het spectraaltype. Cih is een veranderlijke ster. Zoals je kunt zien varieert de helderheid van magnitude 1,6 tot 3,0.

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Cassiopeia is ook Cassiopeia. Bij gebruik van de tweede naamval wordt dit Cassiopeiae. Als we het hebben over de ster alfa (a) van dit sterrenbeeld zeggen we a Cassiopeiae en schrijven a Cas, want de officiële afkorting van het sterrenbeeld is Cas.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!