Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Perseus


Tussen Andromeda en Voerman ligt het sterrenbeeld Perseus. Ga je van Perseus verder naar het sterrenbeeld Cassiopeia, dan zie je op heldere maanloze nachten ongeveer in het midden tussen beide sterrenbeelden twee lichtende wolkjes. Het zijn twee open sterrenhopen die tot Perseus behoren. Het is de moeite waard eens een verrekijker op deze sterrenhopen te richten! De merkwaardigste ster van Perseus is Algol. Hij verandert elke drie dagen in helderheid. Naar die eigenaardigheid kreeg hij zijn naam, want Algol betekent duivel. Het is een bedekkingsveranderlijke en reeds 300 jaar bekend. Om de hoofdster cirkelt in 2 dagen, 20 uur en 48,9 minuten een donkere begeleider die hem regelmatig gedeeltelijk bedekt.

Daardoor daalt het licht van Algol in die periode van magnitude 2,2 tot 3,5. Bij dit stelsel horen nog twee sterren, zodat we hier te maken hebben met een viervoudig stelsel.

In de Griekse mythologie was Perseus de zoon van de oppergod Zeus en de vrouw Danaë. Het orakel (daar voorspellen de goden de toekomst) had aan de vader van Danaë voorspelt dat Perseus hem zou doden. Daarom stopte hij Perseus als baby met zijn moeder in een kist en gooide hem in zee. Maar de vader van Perseus, de god Zeus, beschermde zijn zoon en Danaë en liet de kist aanspoelen op het strand. Daar groeide Perseus op en hij werd heel sterk en dapper. Hij wilde een heldendaad plegen en ging toen naar Medusa (spreek uit: Medoesa) toe. Medusa was zó lelijk dat iedereen die naar haar keek, meteen versteend werd. Perseus kreeg van de goden een spiegelend schild en een helm die hem onzichtbaar maakte. Zo kon Perseus, zonder dat de slapende Medusa hem opmerkte, Medusa's hoofd afhakken. Doordat hij in zijn schild keek, versteende hij niet. Toen Perseus het hoofd van Medusa had afgehakt, kwam uit het bloed dat uit de hals kwam een paard met vleugels. Dat paard heette Pegasus. Perseus stopte het hoofd van Medusa in zijn jagerstas. Je kunt dat hoofd nóg zien: de ster Algol is het oog.

Toen Perseus op de terugweg was langs de kust, zag hij daar aan de rotsen Andromeda hangen. Hoe dat kwam kun je lezen bij het sterrenbeeld Cassiopeia. Perseus vroeg of hij Andromeda mocht trouwen als hij haar redde. Dat mocht en toen het monster dat Andromeda op zou eten, er aan kwam, pakte Perseus zijn zwaard en liet zich van de rots naar beneden vallen, boven op het monster. Hij doodde het monster en toen mocht hij met Andromeda trouwen.
Hieronder wat gegevens over enkele heldere sterren in het sterrenbeeld Perseus. Na de Griekse letteraanduiding vind je een eventuele naam. Daarachter de afstand in lichtjaar
en het spectraaltype. Tenslotte de schijnbare en de absolute magnitude.

alfa Per Mirfak 470 lj cF5 1,90 -3,9 beta Per Algol 82 lj B8 2,2-3,5 0,2-1,5 gamma Per 205 lj cF7+A3 3,08 -0,9 delta Per 1160 lj B1 3,10 -1,5 epsilon Per 1100 lj B1 2,96 -4,8 zeta Per Menkhib 820 lj cB1 2,91 -5,3
Bij de ster Gamma vind je twee spectraaltypen. Dat komt omdat spectraaltypen geeft aan dat het om heldere superreuzen gaat.

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Perseus is precies hetzelfde als de Nederlandse naam. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) zeggen we Persei. Als we het over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Perseus hebben zeggen we a Persei of we schrijven a Per, want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Perseus is Per.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!