Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Constante van Hubble


De Amerikaanse sterrenkundige Edwin P. Hubble (1889-1953) is de ontdekker van de uitdijing van het heelal. De afstanden tussen de sterrenstelsels worden in de loop van de tijd steeds groter. Gezien vanuit ons eigen Melkwegstelsel lijkt het alsof alle andere sterrenstelsels van ons wegvluchten.

Hubble ontdekte dat er een recht evenredig verband is tussen de afstand van een stelsel en zijn vluchtsnelheid. Als stelsel A vijf keer zo ver weg staat als stelsel B, beweegt hij ook met een vijf keer zo hoge snelheid van ons af.

De evenredigheidsconstante tussen vluchtsnelheid en afstand wordt de constante van Hubble of Hubble-constante genoemd.

De waarde van de Hubble-constante is in feite een maat voor de uitdijingssnelheid van het heelal. Een hoge Hubble constante betekent dat het heelal snel uitdijt en daarom niet erg oud kan zijn. Een lage Hubble-constante komt overeen met een oud en langzaam uitdijend heelal.

De Hubble-constante wordt uitgedrukt in een heel bijzondere eenheid: kilometers per seconde per megaparsec (km/sec/Mpc).

Als de Hubble-constante 70 km/sec/Mpc bedraagt, wil dat zeggen dat een sterrenstelsel op een afstand van n megaparsec (3,26 miljoen lichtjaar) een vluchtsnelheid heeft van 70 kilometer per seconde. Is de afstand twee megaparsec, dan is de vluchtsnelheid 140 kilometer per seconde en stelsels op een afstand van tien megaparsec bewegen van ons af met een snelheid van 700 kilometer per seconde.

Recente waarnemingen van de sterrenkundige Wendy Freedman en haar collega's aan sterrenstelsels in de Virgo-clusterdoen vermoeden dat de Hubble-constante een waarde heeft van ongeveer 80 km/sec/Mpc. Dat betekent dat het heelal onmogelijk ouder kan zijn dan 12 miljard jaar en misschien zelfs niet ouder dan 8 miljard jaar.

Andere sterrenkundigen houden vast aan een veel lagere waarde voor de Hubble-constante: 50 of hooguit 60 km/sec/Mpc. Zij baseren zich daarbij op andere afstandsbepalingsmethoden, die overigens voor een deel k zijn uitgevoerd met de Hubble Space Telescope. Er kan natuurlijk maar n waarde de juiste zijn; vermoedelijk ligt de waarheid ergens halver wege.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!