Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Tijdrekening


Zoals je weet is een dag verdeeld in 24 uren. Ieder uur heeft 60 minuten en iedere minuut weer 60 seconden. In het dagelijks leven tellen we de uren tot 12 en daarna beginnen we opnieuw bij 1. Dus 's nachts is het een keer 1 uur, maar op dezelfde dag is het 's middags wr 1 uur. Dat kan erg verwarrend zijn. Daarom wordt er in de sterrenkunde altijd doorgeteld van 0 tot 24. De dag begint midden in de nacht met 0 uur. 's Middags is het 12 uur, en daarna gaan we door met 13 uur, 14 uur, enzovoort. Tot 24 uur. Dat is weer midder nacht. 24 uur op 6 augustus is weer hetzelfde als 0 uur op 7 augustus.

In de sterrenkunde gebruiken we ook nooit termen als kwart over vier. Of tien voor half zes. Altijd worden het aantal uren en het aantal minuten na elkaar gegeven. Dus: 4 uur en 15 minuten. Of 5 uur en 20 minuten. Bovendien wordt dit bijna altijd verkort opgeschreven. Uren korten we af met h (van het latijnse woord hora), en minuten met m. We schrijven ook alle aantallen met twee cijfers. Zo krijgen we dan 04h15m of 05h20m. Op dezelfde manier is tien over half negen 's avonds 20h40m. Tien over twaalf 's nachts wordt 00h10m.

Als je de tijdstippen ng nauwkeuriger wilt geven komt het aantal seconden er nog achter. Bijvoorbeeld 07h23m18s. Als er alleen uren en minuten worden gebruikt, wordt soms een andere schrijfwijze toegepast. 04h15m kun je dan schrijven als 04:15 of 04.15u. De u is een afkorting van uur. Het getal vr de dubbele punt of punt is het aantal uren. Het getal erna geeft het aantal minuten aan.

Nu is er alleen nog n probleem. Als het in ons land 12 uur 's middags is, is het aan de andere kant van de wereld middernacht. Aan alleen een tijdstip heb je dus niet zoveel. Voor de meeste landen in Midden Europa lopen de klokken wl gelijk. Ze geven Midden-Europese Tijd ( MET) aan.

Dat hoor je eigenlijk altijd achter een tijdstip te zetten.

Als het bij ons vijf over half elf is, moet je dus officiëel schrijven 10h35m MET. In Engeland, Ierland en Portugal geldt de West Europese Tijd (WET). Die verschilt n uur met de Midden Europese Tijd. Als het in Nederland zes uur is, is het in Engeland pas vijf uur. Dus 10h35m MET is hetzelfde als 09h35m WET. Er geldt altijd: WET = MET - 1h. De West-Europese Tijd wordt ook vaak Wereldtijd ( WT) genoemd, of, in het Engels, Universal Time ( UT). In de sterrenkunde worden vaak alle tijdstippen in UT uitgedrukt. Als je leest dat een verschijnsel om 17h34m12s UT plaatsvindt, moet je dus eerst even rekenen. 17h34m12s UT is hetzelfde als 18h34m12s MET.

Het verschijnsel moet je dus 's avonds om even over half zeven waarnemen.

In het jeugdtijdschrift Universum wordt nooit wereldtijd gebruikt. Alleen maar Midden Europese Tijd. Behalve in de zomermaanden. Dan wordt de Zomertijd ingevoerd. De klok wordt dan n uur vooruit gezet. Je komt dus wel vaak de Midden-Europese Zomertijd ( MEZT) tegen. Maar dat zal weinig problemen geven. De Midden-Europese Zomertijd wordt ook gewoon door de klok aangegeven. Als je tenminste niet vergeet hem een uur te verzetten! Waar je wl aan moet denken is, dat het tijdsverschil tussen UT en MEZT tw uur bedraagt.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!