Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Johann Bayer


Johann Bayer
Johann Bayer

Johann Bayer was een Duits sterrenkundige die leefde van 1572 tot 1625. Hij maakte de eerste sterrenatlas van de gehele hemel. Deze atlas heet Uranometria. Er staan meer dan 2000 sterren in getekend. Van duizend ervan waren de posities bepaald door de Deense sterrenkundige Tycho Brahe
(1546-1601).

Vanuit Duitsland kon Bayer veel sterrenbeelden van de zuidelijke sterrenhemel niet zien. De waarnemingen van die sterrenbeelden waren voor het grootste deel gedaan door Nederlandse zeevaarders. Bayer bedacht twaalf nieuwe sterren beelden op het zuidelijk halfrond. Het zijn Paradijsvogel, Kameleon, Goudvis, Kraanvogel, Kleine Waterslang, Indiër (of Indiaan), Vlieg, Pauw, Foenix, Zuiderdriehoek, Toekan en Vliegende Vis.

Als je in een sterrenatlas kijkt, zie je bij alle heldere sterren griekse letters staan. Ook kom je soms gewone letters tegen. Die letters gebruiken we om de sterren mee aan te duiden. Johann Bayer was de eerste die deze aanduidingen gebruikte. De letters worden daarom vaak Bayer-letters genoemd.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!