Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

A.E.


Afkorting van astronomische eenheid. De astronomische eenheid is een afstandsmaat die vooral gebruikt wordt om afstanden binnen het zonnestelsel aan te geven. Afgesproken is dat de gemiddelde afstand aarde - zon precies één astronomische eenheid bedraagt. Deze afstand is tegenwoordig heel nauwkeurig bekend en bedraagt 149.597.870,69 kilometer.

Meestal ronden we dit af tot 150 miljoen kilometer.

Voor afstanden tot de sterren is de astronomische eenheid niet bruikbaar. Daarvoor gebruiken we een veel grotere afstandsmaat. Dat is het lichtjaar.

Eén lichtjaar is de afstand die het licht in één jaar aflegt. De snelheid van het licht bedraagt maar liefst 300.000 km/sec. Je kunt nu zelf uitrekenen hoeveel kilometer een lichtjaar is. Als het licht in één seconde 300.000 km aflegt, is dit in één minuut 60 x 300.000 km = 18.000.000 oftewel 18 miljoen km, en in één uur 60 x 18 miljoen is 1080 miljoen km, ofwel 1,08 miljard km! In één dag legt het licht dus 24 x 1,08 miljard = 25,92 miljard km af! Aangezien er gemiddeld in één jaar 365,25 dagen zitten legt het licht in één jaar dus 9467,28 miljard km af. Dat is dus bijna 9,5 biljoen kilometer! Erg veel, vind je niet? Als een raket zó hard zou gaan, zou hij in één jaar 250 miljoen keer om de aarde kunnen vliegen. Of 13 miljoen keer heen en terug naar de maan. Of nog haast 1000 keer heen en terug naar Pluto! De dichtstbijzijnde ster staat op een afstand van meer dan vier lichtjaar. Het licht heeft dus meer dan vier jaar nodig om van die ster naar de aarde te komen! In de sterrenkunde wordt vaak nóg een andere afstandsmaat gebruikt voor afstanden tussen de sterren. Dat is de parsec Eén parsec (vaak afgekort als pc) is gelijk aan 3,26 lichtjaar.

Zo kennen we ook nog de kiloparsec. Het voorvoegsel kilo betekent duizend. Eén kilometer is duizend meter. Zo is een kiloparsec gelijk aan 1000 parsec (dus aan 3260 lichtjaar).

Tenslotte kennen we nog de megaparsec. Het voorvoegsel mega betekent miljoen. Eén megaparsec is dus gelijk aan één mil joen parsec! Dat is 3.260.000 lichtjaar! Afstanden tot andere sterrenstelsels worden soms in megaparsecs opgegeven. Een kilo pag. 2/3 Druk op een toets voor meer informatie m = menu parsec wordt vaak afgekort tot kpc en een megaparsec tot Mpc.

Bij de trefwoorden parallax en afstandsmaat kun je nog meer informatie over de parsec lezen!


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!