Cover

Start

Bij Zon, Zee en Sterren >>

Bezienswaardig-
heden/links

Zon, zee en sterren
Natuurverschijnselen tijdens de vakantie


Bij Zon, zee en sterren

Het idee voor dit boek is alweer enkele jaren geleden ontstaan. Reisgidsen bestonden er al genoeg, en ook populair-wetenschappelijke boekjes lagen voor het opgrijpen. Maar een combinatie van de twee kwam je eigenlijk nooit tegen. En dat terwijl er onderweg naar uw vakantiebestemming zoveel interessants te zien is! Van de afgesleten keien aan de voet van een gletsjer tot de meteoren die langs het firmament schieten. Eigenlijk is de aarde één groot natuurmuseum.

Deze gids is een inleiding tot het Europese filiaal van dit 'museum'. De eerste vier hoofdstukken, die respectievelijk strand, bergen, het weer en de nachtelijke uren behandelen, geven voornamelijk achtergrondinformatie. Hierin wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat Nederland in feite ook een Alpenland is. En wordt beschreven wat er zoal aan het strand aanspoelt. Is het werkelijk waar dat we in een schelp de zee horen ruisen? Wat is sneeuw eigenlijk? En onweer? Kun je slecht weer zien aankomen? Hoe ontstaan zons- en maansverduisteringen, en wanneer kunnen we de volgende verwachten? Over deze - en vele andere - onderwerpen gaat Zon, zee en sterren.

In eenvoudige bewoordingen komen tal van zaken aan bod waarmee men tijdens een zomer- of wintervakantie geconfronteerd kan worden. Daarbij worden ook tips gegeven voor wat men beter wél of beter niét kan doen. Is drijfzand werkelijk zo gevaarlijk? En wat te doen bij naderend onweer? Voor de lange avonduren is een aantal eenvoudige kaarten toegevoegd, die een impressie geven van de sterrenhemel in de verschillende vakantieperioden.

Voorbeeldpagina

Een voorbeeld van een dubbele pagina uit Zon, zee en sterren.

Op weg

Het laatste hoofdstuk - Op weg - bestaat voor een belangrijk deel uit reisinformatie. Hierin is te lezen welke natuurlijke (en soms ook minder natuurlijke) attracties het Europese landschap rijk is. De collectie omvat uiteenlopende zaken als vulkanen, meteorietkraters, radiotelescopen en stenencirkels. Sommige van deze objecten zijn beslist een omweg waard.

Zoals gezegd is Zon, zee en sterren slechts bedoeld als inleiding tot de vele onderwerpen die erin aan de orde komen. Wie meer wil weten, moet ook tijdens zijn vakantie maar eens een lokaal museum binnenstappen. Op sommige plaatsen zijn ook grote (natuur)wetenschappelijke musea, sterrenwachten en planetaria te vinden waar men zich nader kan laten informeren - de belangrijkste staan in Op weg. Op deze website is een overzicht te vinden van websites die achtergrondinformatie bieden bij de bezienswaardigheden in Op weg, alsmede uitgebreidere opsommingen van deze objecten.

De auteurs

Zon, zee en sterren is geschreven door vakantiegangers, maar dan wel vakantiegangers met een bijzonder interessegebied. Elk hoofdstukje - in de meeste gevallen slechts twee bladzijden lang - is geschreven door een deskundige. Ook de meeste foto's zijn gemaakt door hen die inhoudelijk aan deze gids hebben bijgedragen... gewoon tijdens een geslaagde vakantie. Want voor wie ervoor open staat bestaan geen mislukte vakanties: zelfs een regenbui en de vaak daarop volgende regenboog kan heel interessant zijn.

Reageren

Reacties en vragen n.a.v. dit boekje kunt u sturen naar zenit@edwinmathlener.nl t.a.v. Edwin Mathlener.

© 2001-2006 Stichting Universum