Landelijke Zonnekijkdag 2019

Op 7 juli organiseert de KNVWS voor het eerst een Landelijke Zonnekijkdag. Op deze dag kun je veilig door een telescoop de zon bewonderen. Dat kan door heel Nederland bij verenigingen en publiekssterrenwachten, maar óók bij particulieren.

De Landelijke Zonnekijkdag valt samen met de zonnekijkdag in België waar de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) deze dag al vaker met veel succes organiseert. Op deze manier zullen we voor het eerst gelijktijdig in het hele Nederlandse taalgebied, in Nederland én Vlaanderen, (veilig) naar de zon kijken.

De aanmeldfase voor deelnemende locaties is recent gestart. Kijk dus regelmatig in het overzicht met Adressen per provincie of er nieuwe locaties bij jou in de buurt zijn bijgekomen.

Waarom kijken naar de zon?

Reusachtige zonnevlek waargenomen door een zonnetelescoop. Foto: S. de Vet De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en blijkt fascinerend om te bekijken. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag. Op 7 juli kun je daarom op een leuke en veilig manier naar de zon kijken en het verhaal van 'onze' ster ontdekken. Momenteel bevinden we ons nabij een zonneminimum, een periode waarin de zon minder activiteit vertoont dan in andere jaren. Met een ritme van 11 jaar varieert deze activiteit en zal de zon zichtbaar veranderen. Zodoende is het interessant om de komende jaren tijdens de jaarlijks zonnekijkdag op de eerste zondag van juli die veranderingen in de zonneactiviteit te volgen.

Veiligheid voorop!


De zon kun je alleen veilig bekijken met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters kan de schadelijke intensiteit van de zon schade aan je ogen veroorzaken.


De zon gefilterd in H-alpha (links) en wit licht (rechts) Foto: Alan Friedman/avertedimagination.comAmateurastronomen en sterrenwachten hebben de juiste middelen tot hun beschikking om jou veilig naar de zon te laten kijken. Zo zijn er in wit-gefilterd licht donkere vlekken zichtbaar, de zonnevlekken die een maat zijn voor de activiteit van de zon. En wanneer alle kleuren uit het zonlicht worden weggefilterd met uitzondering van een roodtint, dan wordt juist een kolkend en wervelend zonsbeeld zichtbaar met lussen van gas die groter kunnen zijn dan de aarde. De foto hiernaast geeft een idee van deze filtertechnieken. Zodoende zijn de deelnemende locaties bij uitstek de plekken waar je op 7 juli veilig naar de zon kunt kijken.

De zon zendt naast zichtbaar licht ook radiogolven uit. Je kunt deze radiostraling al met een eenvoudige schotelantenne opvangen. Dit werkt ook als het bewolkt is.

Aanmelden van locaties

Meld je nu aan als locatie om deel te nemen aan dit nieuwe landelijke initiatief. Stuur je aanmelding via het aanmeldformulier naar zonnekijkdag@knvws.nl. Voor de publiciteit voor dit zonnekijkevenement komt er een poster beschikbaar die door u aangepast kan worden met informatie over het aanbod op uw locatie. Deze poster is als hoge resolutie PDF file beschikbaar op A3 en A4 formaat. Voor deelnemende locaties zijn er vanaf mei ook speciale folders beschikbaar met informatie over de Landelijke Zonnekijkdag, de KNVWS, haar verenigingsblad Zenit en de Sterrengids. Bij het waarnemen van de zon is het uitsluiten van risico's noodzakelijk, iets dat te waarborgen is met het gebruik van de juiste filters en telescopen. Het kan ook geen kwaad om kennis te nemen van de mogelijkheden om uw publieksactiviteit te verzekeren Informatiedocument verzekeren evenementen.

Waarneemtips en technieken

Ben je als locatie nog op zoek naar geschikte waarneemtechnieken? Bij de professionele telescoopwinkels kunt u terecht voor speciale filters en telescopen waarmee u veilig de zon kunt waarnemen. Witlichtfilters zijn het meest gangbaar en komen in verschillende soorten en maten, variërend van glas- en foliefilters tot Herschel prisma’s.

Het filteren van het zonlicht kan ook met speciale spectrale filters die slechts één bepaalde kleur doorlaten. Neutraal waterstof (H-alpha) heeft een kenmerkende rode kleur en geeft een spectaculair beeld van structuren op zon. Calcium-K filters zijn het beste te gebruiken in combinatie met een camera en een beeldscherm, aangezien ons oog minder gevoelig is voor deze spectraalband. Ook het gehele spectrum van de zon is waar te nemen met speciale spectroscopen voor het zonlicht.

De zon zendt naast zichtbaar licht ook radiogolven uit. De radiostraling van de zon is op te vangen met een normale satellietschotel (60-80 cm in diameter), waarbij de LNB (de ontvangstkop) aangesloten is op een signaalzoeker (‘satfinder’) die uitslaat of een audiosignaal geeft als de zon ‘in beeld’ is. Een satellietschotel op statief kan eenvoudig met de hand gericht worden, waardoor bezoekers hier eigenhandig mee aan de slag kunnen. Een bijkomend voordeel is dat deze waarneemtechniek ook werkt als het bewolkt is.Download de handleiding voor een zonneruisschotel

Waarneemtips: voorbeelden van verschillende soorten instrumenten en technieken waarmee het mogelijk is om veilig naar de zon te kijken.

Individuele amateurs kunnen in Nederland ook terecht bij de Werkgroep Zon, een vereniging van actieve zonwaarnemers. Meer informatie is te vinden op werkgroepzon.nl.

Adressen per provincie

Overijssel

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_______________________
Organisatie Cosmos Sterrenwacht
Plaats Lattrop
Toegangsprijs 5 euro kinderen t/m 17 jaar 8 euro volwassenen
Wat wordt geboden Lezingen, proefjes, planetarium voorstelling en kijken naar de zon met de telescopen.
Tijden 13.00 – 17.00 uur
Contact Arnold Tukkers
Informatie www.cosmossterrenwacht.nl

Gelderland

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_______________________
Organisatie Sterrenwacht Kreeft
Plaats Knoopkruid 12 - Bennekom
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden Bekijken van de zon met lasglas + H-alpha-kijker. Proefjes met licht. Licht bekijken met handspectrosoopje.
Tijden 13 – 17 uur.
Contact Tel.: 0318-418246
Informatie www.sterrenwachtkreeft.nl
Organisatie Volkssterrenwacht Bussloo
Plaats Bussloo (gem. Voorst)
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden presentatie over de zon; waarnemen met telescopen (inclusief een speciale H-alpha-zonnetelescoop)
Tijden 14 – 17 uur
Contact info@volkssterrenwachtbussloo.nl / 0571-262006
Informatie https://volkssterrenwachtbussloo.nl/
Organisatie Sterrenwacht Buurse
Plaats Buurse Haaksbergen
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Zonwaarneming via oculairprojectie , bandfilter en lasglas evt. presentatie “zon”
Tijden Als de zon zichtbaar is
Contact J.Eindhoven 0620506727
Informatie
Organisatie Publiekssterrenwacht Phoenix
Plaats Lochem
Toegangsprijs € 4; tot 16 € 3
Wat wordt geboden Zonwaarnemen op locatie en op de markt in Lochem; als alternatief bij bewolkt weer planetariumpresentatie waarin de zon centraal staat.
Tijden 13.00 – 15.00 u
Contact 0625109573
Informatie www.sterrenwachtphoenix.nl
Organisatie Sidewalk Astronomy Montferland
Plaats NL-7041 ‘s-Heerenberg
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Bij helder weer zullen we de Zon waarnemen met H-alfa telescopen en met wit-licht filters. Tevens zal er een begeleidende presentatie over de Zon gegeven worden.Er is geen alternatief voor slecht weer.
Tijden 13:00 – 17:00
Contact info@sidewalkastronomymontferland.com
Informatie www.sidewalkastronomymontferland.com/evenementen/321748_zonnekijkdag-7-juli-2019

Utrecht

Noord-Holland

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_____________________
Organisatie Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek
Plaats Noordereinde 54 E, 1243JJ ‘s-Graveland
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden Bekijken van de zon in H-alpha en wit-licht. Demonstratie zonnewijzer. Presentaties over de zon
Tijden 12:00 – 15:00 uur
Contact info@sterrenwacht-gv.nl
Organisatie Volkssterrenwacht “De Jager” Texel
Plaats De Koog – Texel (bij Ecomare)
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden H-alpha telescoop en wit licht telescoop met filter
Tijden 13:30 – 16:30 uur
Contact W. Klein Breteler
Informatie www.oriontexel.nl

Zuid-Holland

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_______________________
Organisatie Sterrenwacht Foucault
Plaats De Zilk
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Verschillende kijkers op de zon waarbij 2 Lund s H Alfa kijkers Radio Telescoop hoor het geluid van onze Zon. Ook een presentatie over de Zon onze dichtstbijzijnde Ster
Tijden 12.00 tot 16.00 uur
Contact Mob:06-17250446 of 0252-516633
Informatie www.Sterrenwachtfoucault.nl
Organisatie Sterrenwacht Mercurius
Plaats Dordrecht
Toegangsprijs € 3,50
Wat wordt geboden Kijken door verschillende telescopen naar de zon
Tijden 13.00 – 18.00 uur
Contact info@sterrenwacht-mercurius.nl
Informatie www.sterrenwacht-mercurius.nl
Organisatie Sterrenwacht Rijswijk
Plaats Rijswijk
Toegangsprijs € 4,- p.p.
Wat wordt geboden Presentatie over de zon en zonnewaarnemingen, beeld door telescopen in wit licht en H-alfa, projectie zonnebeeld en zonnespectrum, live beeld van de zon uit één van de opgestelde telescopen via beamer in presentatieruimte weergegeven
Tijden Zondag 7 juli 2019 / 12.00 – 17.00 uur
Contact Ted Pennings
Informatie www.sterrenwachtrijswijk.nl

Noord-Brabant

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers______________________
Organisatie Sterrenwacht Tivoli
Plaats Oudenbosch
Toegangsprijs 5 Euro
Wat wordt geboden Zonnekijkers in de tuin en in de koepel
Tijden 14:00 – 17:00
Contact Secretariaat
Informatie https://www.sterrenwachttivoli.nl/event-created/month/2019-07
Organisatie Astronomische vereniging Wega
Plaats Observatorium De Tiendesprong
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden
Tijden 14 tot 16 uur
Contact Ton Spaninks; tspaninks@gmail.com; 0627033112
Informatie http://www.wegaastro.nl/
© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki