Landelijke Zonnekijkdag 2019

Op 7 juli was er voor het eerst een Landelijke Zonnekijkdag in Nederland

Ruim 30 deelnemers hadden zich aangemeld om dit aspect van de sterrenkunde in het licht te zetten. De Nederlandse Zonnekijkdag viel samen met de Zonnekijkdag in België.

Voor de KNVWS is deze eerste Zonnekijkdag zeer geslaagd en reden om die volgend jaar ook weer te organiseren.

Waarneemcondities

 Wolkenwaarnemer op TexelDe weersomstandigheden varieerden nogal. In het westen en zuiden kon de zon regelmatig door gaten in het wolkendek worden gezien, maar in het oosten en noordoosten was er een gesloten wolkendek. Bij 'De Jager' op Texel werden de wolken vanaf het dak in de gaten gehouden.

De zon zelf was niet actief. Toch was in wit licht er nog één kleine zonnevlek waar te nemen en enkele zonnevlammen in H-alpha. Te verwachten is dat de zon de komende jaren actiever zal worden; hopelijk al bij de volgende Landelijke Zonnekijkdag!

Reacties van deelnemers

 Broekhuizen; wij zijn er klaar voor Broekhuizen, Astronomie Club Aarde. Niet echt tevreden over het weer: „Zonnekijkdag 2019, alsof de duivel er mee speelde!” Buiten stonden 2 kijkers opgesteld, de witlichtkijker liet een (door god aangeboden) mini zonnevlekje zien en de H alfa kijker maakt het observeren van 2 aanzienlijke zonnevlammen mogelijk. Wij zijn niet werkelijk teleurgesteld, maar een veel actievere Zon en goed weer zou zeker meer plezier hebben opgeleverd. Wat ons betreft dus, op naar de volgende Zonnekijkdag 2020 met wel minstens beter weer en een actievere buurt Ster onze Zon.

De Zilk, Foucault: Het was fantastisch. In eerste instantie zag het er somber uit, veel bewolking maar daarna brak het open. We hebben zelfs tussendoor de maan nog zien staan. Zonnekijkdag in de Zilk.We hadden een radiotelescoop staan, met een diameter van 90 cm, die zonneruismetingen verrichte, wat was op een fraaie meter af te lezen was. Daarnaast hadden we nog een radiotelescoop staan op basis van een satellietontvanger. Daarmee was de Zon te ‘horen’. Verder keken we ook visueel met kijkers naar de Zon Een 80mm fluorietkijker met een filter waarmee zie de Zonnevlekken hebben geteld: totaal nul. Verder een 50mm Lunt en een 80 mm Lunt waarmee 3 zonnevlammen te zien waren. Ook hadden wij mooie presentaties over onze dichtstbijzijnde ster onze Zon. Het publiek was erg enthousiast en we hebben er zelfs weer een aantal cursisten aan over gehouden die 31 Augustus gaat starten. Rond 16.00 werd het weer bewolkt en werd het tijd voor een drankje.

 Haaksbergen; meer dan kijken alleenHaaksbergen: Zonnekijkdag gisteren zeer succesvol bij ons. Kleine 70 personen op bezoek gehad, vooral interesse in zonne-energie. Ik had daarvoor een origineel dakpaneel ( 250 w. piek) en een wasmachine-motor opgesteld en aangesloten aan een Volt -en Ampèremeter zodat kinderen zelf konden experimenteren voor het verkrijgen van inzicht vooral bij het wegvallen van direct zonlicht. Verder een aangepaste spectroscoop, zonneschijnmeter en 40 cm Fresnel „brandglas”. Op de computer de Soho en SDO site en een projectieopstelling op de 20 cm Maksutov telescoop

 Object van de dag Leiden vóór de Oude SterrewachtLeiden, WLS: De eerste zonnedag op de Leidse Sterrewacht was een succes. Ofschoon we weinig reclame hebben gemaakt waren er ongeveer 220 bezoekers. De sterrenwacht was open van 12 tot 17.00 uur. In totaal hadden we 3 uur zon. Voor de studenten, die het bezoekerscentrum bemannen aanleiding de zon vaker op het menu te zetten.

Heerenberg, Sidewalk Astronomy: Foto van ons evenement vandaag op de zomerbraderie te 's-Heerenberg. We hebben ca.350 mensen aan onze stand gehad en we hebben gelukkig de Zon nog regelmatig door de wolken heen zien komen. Helaas was er niet heel veel activiteit op de Zon, maar dat mocht de pret niet drukken, we hebben nog wat leuke zonnevlammetjes kunnen laten zien.

Tilburg Wega; De zonnekijkmiddag verliep bij ons rustig maar met enthousiaste bezoekers. In totaal zijn er ca. 30 personen geweest die zowel de zonnevlek in wit licht als protuberansen in H-alfa konden bewonderen.

Landelijke Zonnekijkdag 2020

Heb je dit jaar de zonnekijkdag gemist? We zijn we volgend jaar weer terug. De Landelijke Zonnekijkdag zal in 2020 plaatsvinden op zondag 5 juli. Blijf de site volgen voor updates, en doe mee met je eigen vereniging of locatie.

© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki