Landelijke Zonnekijkdag 2019

Op 7 juli organiseert de KNVWS voor het eerst een Landelijke Zonnekijkdag. Op deze dag kun je veilig door een telescoop de zon bewonderen. Dat kan door heel Nederland bij verenigingen en publiekssterrenwachten, maar óók bij particulieren.

De Landelijke Zonnekijkdag valt samen met de zonnekijkdag in België waar de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) deze dag al vaker met veel succes organiseert. Op deze manier zullen we voor het eerst gelijktijdig in het hele Nederlandse taalgebied, in Nederland én Vlaanderen, (veilig) naar de zon kijken.

De aanmeldfase voor deelnemende locaties is recent gestart. Kijk dus regelmatig in het overzicht met Adressen per provincie of er nieuwe locaties bij jou in de buurt zijn bijgekomen.

Waarom kijken naar de zon?

Reusachtige zonnevlek waargenomen door een zonnetelescoop. Foto: S. de Vet De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en blijkt fascinerend om te bekijken. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag. Op 7 juli kun je daarom op een leuke en veilig manier naar de zon kijken en het verhaal van 'onze' ster ontdekken. Momenteel bevinden we ons nabij een zonneminimum, een periode waarin de zon minder activiteit vertoont dan in andere jaren. Met een ritme van 11 jaar varieert deze activiteit en zal de zon zichtbaar veranderen. Zodoende is het interessant om de komende jaren tijdens de jaarlijks zonnekijkdag op de eerste zondag van juli die veranderingen in de zonneactiviteit te volgen.

Veiligheid voorop!


De zon kun je alleen veilig bekijken met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters kan de schadelijke intensiteit van de zon schade aan je ogen veroorzaken.


De zon gefilterd in H-alpha (links) en wit licht (rechts) Foto: Alan Friedman/avertedimagination.comAmateurastronomen en sterrenwachten hebben de juiste middelen tot hun beschikking om jou veilig naar de zon te laten kijken. Zo zijn er in wit-gefilterd licht donkere vlekken zichtbaar, de zonnevlekken die een maat zijn voor de activiteit van de zon. En wanneer alle kleuren uit het zonlicht worden weggefilterd met uitzondering van een roodtint, dan wordt juist een kolkend en wervelend zonsbeeld zichtbaar met lussen van gas die groter kunnen zijn dan de aarde. De foto hiernaast geeft een idee van deze filtertechnieken. Zodoende zijn de deelnemende locaties bij uitstek de plekken waar je op 7 juli veilig naar de zon kunt kijken.

De zon zendt naast zichtbaar licht ook radiogolven uit. Je kunt deze radiostraling al met een eenvoudige schotelantenne opvangen. Dit werkt ook als het bewolkt is.

Kijkadressen

In de figuur kunt U zien of er een deelnemende organisatie is bij U in de buurt. Bent U ook iets van plan laat het ons weten waar en wanneer. U kunt daarvoor het aanmeldformulier (zie link op deze pagina) gebruiken.

Aanmelden van locaties

Er hebben zich tot nu toe 33 organisaties aangemeld aan dit nieuwe landelijke initiatief. Staat uw locatie er nog niet bij? Stuur dan alsnog een aanmelding via het aanmeldformulier naar zonnekijkdag@knvws.nl. Voor de publiciteit voor dit zonnekijkevenement is er een poster beschikbaar die door u aangepast kan worden met informatie over het aanbod op uw locatie. Deze poster is als PDF beschikbaar op A3 formaat, klik hier om te downloaden. Voor deelnemende locaties zijn er gratis folders beschikbaar voor de PR met o.a. informatie over de Landelijke Zonnekijkdag, de KNVWS, en een kortingactie voor haar verenigingsblad Zenit en de Sterrengids. Bij het waarnemen van de zon is het uitsluiten van risico's noodzakelijk, iets dat te waarborgen is met het gebruik van de juiste filters en telescopen. Het kan ook geen kwaad om kennis te nemen van de mogelijkheden om uw publieksactiviteit te verzekeren Informatiedocument verzekeren evenementen.

Waarneemtips en technieken

Ben je als locatie nog op zoek naar geschikte waarneemtechnieken? Bij de professionele telescoopwinkels kunt u terecht voor speciale filters en telescopen waarmee u veilig de zon kunt waarnemen. Witlichtfilters zijn het meest gangbaar en komen in verschillende soorten en maten, variërend van glas- en foliefilters tot Herschel prisma’s.

Het filteren van het zonlicht kan ook met speciale nauwbandige filters die slechts één bepaalde kleur van het spectrum doorlaten. Neutraal waterstof (H-alpha) heeft een kenmerkende rode kleur en geeft een spectaculair beeld van structuren op zon. Calcium-K filters zijn het beste te gebruiken in combinatie met een camera en een beeldscherm, aangezien ons oog minder gevoelig is voor deze spectraalband. Ook het gehele spectrum van de zon is waar te nemen met speciale spectroscopen voor het zonlicht.

De zon zendt naast zichtbaar licht ook radiogolven uit. De radiostraling van de zon is op te vangen met een normale satellietschotel (60-80 cm in diameter), waarbij de LNB (de ontvangstkop) aangesloten is op een signaalzoeker (‘satfinder’) die uitslaat of een audiosignaal geeft als de zon ‘in beeld’ is. Een satellietschotel op statief kan eenvoudig met de hand gericht worden, waardoor bezoekers hier eigenhandig mee aan de slag kunnen. Een bijkomend voordeel is dat deze waarneemtechniek ook werkt als het bewolkt is.Download de handleiding voor een zonneruisschotel

Waarneemtips: voorbeelden van verschillende soorten instrumenten en technieken waarmee het mogelijk is om veilig naar de zon te kijken.

Individuele amateurs kunnen in Nederland ook terecht bij de Werkgroep Zon, een vereniging van actieve zonwaarnemers. Meer informatie is te vinden op werkgroepzon.nl.

Adressen per provincie

Groningen

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_______________________
Organisatie Wim Zijlema
Plaats Hoofdweg 65, 9615 AB, Kolham
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden Kijken naar de zon met verschillende telescopen. Film over de zon.
Tijden 14.00-17.00
Contact Wim Zijlema
Informatie Info@universalinformation.nl

Drenthe

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_______________________
Organisatie VWS Noord Drenthe
Plaats Assen bij Duurzaamheidscentrum in Assen aan de Bosrand
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden Gewone kijkers met zonnefilter en H-alpha kijkers+ uitleg
Tijden 11.00 -16.00 uur
Contact Ria Danes
Informatie Jaapvanderwal@home.nl;www.sterrenwacht.eu
Organisatie De Bosrand Norg
Plaats Noordsche Veld aan de Donderseweg (tegenover De Bosrand), Donderseweg 7, 9331 TB Norg
Toegangsprijs Geen
Wat wordt geboden Kom de zon van dichtbij zien en krijg uitleg van kenner! We staan met verschillende kijkers op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer. Een 60 mm H-alpha telescoop voor het zien van protuberansen, een 100 mm telescoop met een neutraal zonnefilter, en een 30 mm verrekijkertje met een zonneprojectiescherm.
Tijden 12.00-16.30 uur
Contact 0592-612098, info@theehuisdebosrand.nl
Informatie info@theehuisdebosrand.nl; http://www.theehuisdebosrand.nl

Overijssel

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_______________________
Organisatie AstronA
Plaats Almelo, Deldensestraat 205
Toegangsprijs € 3,00
Wat wordt geboden Presentatie/lezing. Observeren van de zon door o.a. een Ha kijker
Tijden 14:00 tot 16:00 uur
Contact info@astrona.nl
Informatie www.astrona.nl
Organisatie DE Museumfabriek Coenraad ter Kuile Sterrenwacht
Plaats Enschede
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Buiten naast het museum wordt naar de zon gekeken met een protuberansenkijker, waarmee vlammen aan de rand van de zon te zien zijn.
Tijden 12.00-16.00 uur
Contact Erik van der Velde
Informatie e.vandervelde@demuseumfabriek.nl
Organisatie Sterrenwacht Hellendoorn
Plaats Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal
Toegangsprijs € 5,– volwassen € 3 voor kinderen van 6 t/m 13 jaar
Wat wordt geboden Zoek de Zon op !
Beleef in het planetarium de speciale Zonnetour; Bezoek aan de Sky-Walk met Zonprojectie; Zie en hoor de Zon via de Radiotelescoop; Kijk in de koepel naar de zon door twee Zonnetelescopen met spectroscoop; Maak een onder begeleiding van een sterrengids, een excursie naar de Analemmatische zonnewijzer op het buitenterrein
Tijden Eerste sessie start 12.00 hr. daarna 13.00 – 14.00 en 15.00 hr
Contact Cor Kolthof; info@sterrenwachthellendoorn.nl
Informatie https://sterrenwachthellendoorn.nl
Organisatie Cosmos Sterrenwacht
Plaats Lattrop
Toegangsprijs 5 euro kinderen t/m 17 jaar 8 euro volwassenen
Wat wordt geboden Lezingen, proefjes, planetarium voorstelling en kijken naar de zon met de telescopen.
Tijden 13.00 – 17.00 uur
Contact Arnold Tukkers
Informatie www.cosmossterrenwacht.nl
Organisatie Sterrenwacht Buurse
Plaats Buurse Haaksbergen
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Zonwaarneming via oculairprojectie , bandfilter en lasglas evt. presentatie “zon”
Tijden Als de zon zichtbaar is
Contact J.Eindhoven 0620506727
Informatie
Organisatie VWS – Thales Zwolle
Plaats Zwolle, op het pleintje voor de Sassenpoort
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Verschillende kijkers staan opgesteld voor het publiek
Tijden Zondag 7 juli vanaf 13:30 tot 16:00
Contact Peter Simmering 0654-238 000
InformatieBij een bewolkte hemel gaat het zonnekijken niet door.

Gelderland

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_______________________
Organisatie Sterrenwacht Presikheaven
Plaats Ruimtekoers Festival, Paardebloemstraat, Arnhem
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden erschillende telescopen projecteren de Zon en tonen uitbarstingen door een waterstoffilter. Met een spectroscoop kun je absorptielijnen in het zonnespectrum vergelijken met emissielijnen in een gasontladingslamp.
Tijden 14.00 – 17.00 uur
Contact Presikheaven@gmail.com
Informatie http://presikheaven.nl
Organisatie Sterrenwacht Kreeft
Plaats Knoopkruid 12 - Bennekom
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden Bekijken van de zon met lasglas + H-alpha-kijker. Proefjes met licht. Licht bekijken met handspectrosoopje.
Tijden 13 – 17 uur.
Contact Tel.: 0318-418246
Informatie www.sterrenwachtkreeft.nl
Organisatie Volkssterrenwacht Bussloo
Plaats Bussloo (gem. Voorst)
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden presentatie over de zon; waarnemen met telescopen (inclusief een speciale H-alpha-zonnetelescoop)
Tijden 14 – 17 uur
Contact info@volkssterrenwachtbussloo.nl / 0571-262006
Informatie https://volkssterrenwachtbussloo.nl/
Organisatie Publiekssterrenwacht Phoenix
Plaats Lochem
Toegangsprijs € 4; tot 16 € 3
Wat wordt geboden Zonwaarnemen op locatie en op de markt in Lochem; als alternatief bij bewolkt weer planetariumpresentatie waarin de zon centraal staat.
Tijden 13.00 – 15.00 u
Contact 0625109573
Informatie www.sterrenwachtphoenix.nl
Organisatie Sidewalk Astronomy Montferland
Plaats NL-7041 ‘s-Heerenberg
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Bij helder weer zullen we de Zon waarnemen met H-alfa telescopen en met wit-licht filters. Tevens zal er een begeleidende presentatie over de Zon gegeven worden.Er is geen alternatief voor slecht weer.
Tijden 13:00 – 17:00
Contact info@sidewalkastronomymontferland.com
Informatie www.sidewalkastronomymontferland.com/evenementen/321748_zonnekijkdag-7-juli-2019

Flevoland

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_______________________
Organisatie Stichting Sterrenwacht Almere
Plaats Bezoekerscentrum De Oostvaarders, Oostvaardersbosplaats 1, 1336 RZ Almere
Toegangsprijs Gratis, maar een donatie is altijd welkom.
Wat wordt geboden - 13.00-16.00 uur twee zonnetelescopen buiten op het grasveld
- 14.00-14.30 uur presentatie over de Zon
- 14.30-15.30 uur Quiz over de Zon en spel afstand Maan-Aarde
Tijden 13.00-16.00 uur
Contact Hugo Batema
Informatie www.sterrenwachtalmere.nl, www.facebook.com/sterrenwachtalmere

Utrecht

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_______________________
Organisatie Sonnenborgh – museum & sterrewacht
Plaats Zonnenburg 2 Utrecht
Toegangsprijs Reguliere entreeprijzen (zie https://www.sonnenborgh.nl/bezoekersinformatie/prijzen)
Wat wordt geboden Kijken naar de met verschillende vaste telescopen van de sterrenwacht. Daarnaast kijken met kleine kijkertjes in de tuin van Sonnenborgh. Demonstratie en uitleg van de historische zonnespectrograaf. Super Sunday Solar Science Show (14.00 en 15.30 uur). Radiogolven van de zon ‘waarnemen’.
Tijden Tussen 13.00 en 17.00 uur
Contact Bureau Sonnenborgh, info@sonnenborgh.nl
Informatie www.sonnenborgh.nl/
Organisatie Mark Leeman
Plaats Castellum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, De Meern
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Kijken naar de zon met speciale zonnetelescopen (bij zonnig weer)
Tijden 14u-17u
Contact mark@markleeman.nl
Informatie https://www.facebook.com/StoepsterrenkundeLeidscheRijn

Noord-Holland

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_____________________
Organisatie AWSV Metius
Plaats Alkmaar Paardenmarkt
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Waanemen met 10 cm kijker en Herschelprisma (om de zon veilig te kunnen bekijken)
Tijden 13-17 uur
Contact Secretaris@metius.nl
Informatie www.metius.nl
Organisatie Particulier observatorium InFINNity Deck
Plaats Castricum
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden Waarnemen van de zon door een Lunt 80mm H-alpha refractor. en een SkyWatcher 150mm refractor met baader filter. Verder heeft ons huis twee nauwkeurige gevelzonnewijzers.
Tijden 11-16 uuur
Contact zonnekijkdag@dehilster.info
Informatie http://www.dehilster.info/astronomy.php. NB: Ons observatorium heeft ruimte voor een beperkt aantal personen, daarom graag even vooraf aanmelden via e-mail
Organisatie Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek
Plaats Noordereinde 54 E, 1243JJ ‘s-Graveland
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden Bekijken van de zon in H-alpha en wit-licht. Demonstratie zonnewijzer. Presentaties over de zon
Tijden 12:00 – 15:00 uur
Contact info@sterrenwacht-gv.nl
Organisatie Volkssterrenwacht Copernicus
Plaats Ter hoogte van Zeeweg 15, 2051 EB Overveen
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Waarnemen via zonnetelescopen; alternatief programma: korte lezingen en presentaties.
Tijden Zondag 7 juli: 13.00 - 16.00 uur
Contact René Bok
Informatie 023-5258555; info@sterrenwachtcopernicus.nl; Volkssterrenwacht Copernicus
Organisatie Volkssterrenwacht “De Jager” Texel
Plaats De Koog – Texel (bij Ecomare)
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden H-alpha telescoop en wit licht telescoop met filter
Tijden 13:30 – 16:30 uur
Contact W. Klein Breteler
Informatie www.oriontexel.nl

Zuid-Holland

Naar Overzicht
_______________________Deelnemers_______________________
Organisatie Sterrenwacht Foucault
Plaats De Zilk
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Verschillende kijkers op de zon waarbij 2 Lund s H Alfa kijkers Radio Telescoop hoor het geluid van onze Zon. Ook een presentatie over de Zon onze dichtstbijzijnde Ster
Tijden 12.00 tot 16.00 uur
Contact Mob:06-17250446 of 0252-516633
Informatie www.Sterrenwachtfoucault.nl
Organisatie Sterrenwacht Mercurius
Plaats Dordrecht
Toegangsprijs € 3,50
Wat wordt geboden Kijken door verschillende telescopen naar de zon
Tijden 13.00 – 18.00 uur
Contact info@sterrenwacht-mercurius.nl
Informatie www.sterrenwacht-mercurius.nl
Organisatie Werkgroep Leidse Sterrewacht
Plaats Leiden
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Zonnekijkers, lund, sterrekijker met zonnefilter
Tijden 12.00 tot 17.00 uur
Contact Theo Klaver, 06-16963969
Informatie https://werkgroepleidsesterrewacht.nl
Organisatie Sterrenwacht Rijswijk
Plaats Rijswijk
Toegangsprijs € 4,- p.p.
Wat wordt geboden Presentatie over de zon en zonnewaarnemingen, beeld door telescopen in wit licht en H-alfa, projectie zonnebeeld en zonnespectrum, live beeld van de zon uit één van de opgestelde telescopen via beamer in presentatieruimte weergegeven
Tijden Zondag 7 juli 2019 / 12.00 – 17.00 uur
Contact Ted Pennings
Informatie www.sterrenwachtrijswijk.nl
Organisatie Euroster
Plaats Rotterdam, aan de Kralingse plas nabij de kruising Kralingse Plaslaan / Plaszoom
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Kom kijken naar zonnevlekken op onze zon. Er staan enkele kijkers opgesteld.
Tijden 13.00 tot 16.00 uur
Contact Jostieleman@kpnmail.nl
Informatie www.euroster-rotterdam.nl

Noord-Brabant

Naar Overzicht


_______________________Deelnemers______________________
Organisatie KNVWS, afd. West Brabant
Plaats Kinderboerderij Parkhoeve, Tussen de Dijken 101 in Breda
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden Met diverse kijkers, voorzien van speciale filters, kan naar de zon worden gekeken. Deskundige vrijwilligers geven een toelichting.
Tijden Van 14 – 17.00 uur
Contact Jan Pieter Wieldraaijer
Informatie www.knvws-west-brabant.nl; info@knvws-west-brabant.nl
Organisatie Sterrenwacht Tivoli
Plaats Oudenbosch
Toegangsprijs 5 Euro
Wat wordt geboden Zonnekijkers in de tuin en in de koepel
Tijden 14:00 – 17:00
Contact Secretariaat
Informatie https://www.sterrenwachttivoli.nl/event-created/month/2019-07
Organisatie Astronomische vereniging Wega
Plaats Observatorium De Tiendesprong
Toegangsprijs gratis
Wat wordt geboden Blik door diverse telescopen: wit licht en H-alfa en uitleg over astronomische onderwerpen Diverse leden van de astronomische vereniging Wega staan bezoekers te woord en laten hen de zon door telescopen waarnemen.
Tijden 14 tot 16 uur
Contact Ton Spaninks; tspaninks@gmail.com; 0627033112
Informatie http://www.wegaastro.nl/

Limburg

Naar Overzicht


_______________________Deelnemers______________________
Organisatie Astronomie club Aarde.
Plaats Broekhuizen
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Bij helder/droog weer buiten observeren in witlicht en Half via Lunt. Verder bij betrokken of regenachtig weer zijn e binnen 120 minuten durende colleges te volgen over de Zon.
Tijden vanaf 12:00 uur binnenactiviteit vanaf 14:00 uur buitenactiviteit; vanaf 16:00uur start alles van opnieuw.
Contact joshoebers, 0651431818
Informatie joshoebers@gmail.com / astronomieclub Aarde facebook
Organisatie KNVWS Galileo afdeling Zuid-Limburg
Plaats Park Walramstraat Sittard
Toegangsprijs Gratis
Wat wordt geboden Zonnewaarneming met zonnetelescopen in H-alfa en wit-licht
Tijden 14:00 uur – 16:00 uur
Contact Eric Gruisen
Informatie http://www.galileo-limburg.nl
© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki