Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

zon_en_maan [2014/01/15 16:42]
jan Teletekst zon en maan toegevoegd
zon_en_maan [2018/09/05 00:31] (huidige)
jan
Regel 1: Regel 1:
 ====== Zon en Maan ====== ====== Zon en Maan ======
 +
 +De tijden van opkomst en ondergang van Zon en Maan (en van andere hemellichamen) zijn door variaties van de breking van licht in de atmosfeer niet exact te voorspellen. Op deze pagina staan links naar berekeningen voor de gemiddelde toestand van de atmosfeer. //De werkelijke tijden kunnen een tot enkele minuten afwijken.// \\
 +Lees [[https://aty.sdsu.edu/explain/sunset_time.html|Why We Can't Predict Sunset Times Exactly]] van Andrew T. Young.
  
 [[http://nos.nl/teletekst/#718_01|NOS Teletekst pag. 718]] [[http://nos.nl/teletekst/#718_01|NOS Teletekst pag. 718]]
Regel 5: Regel 8:
 Er zijn veel webpagina's waarin tijden van opkomst en ondergang en de schemeringtijden worden berekend voor uw woonplaats. Naar het oosten zijn die tijden vroeger, naar het westen later. Voor de "tijden voor Nederland" wordt gewoonlijk Utrecht gekozen, 52,1 graad Noorderbreedte, 5,1 graad Oosterlengte. Er zijn veel webpagina's waarin tijden van opkomst en ondergang en de schemeringtijden worden berekend voor uw woonplaats. Naar het oosten zijn die tijden vroeger, naar het westen later. Voor de "tijden voor Nederland" wordt gewoonlijk Utrecht gekozen, 52,1 graad Noorderbreedte, 5,1 graad Oosterlengte.
  
-Op [[http://www.hetweer.nu/sunrise_moonrise.html|www.hetweer.nu/sunrise_moonrise.html]] krijgt u de tijden voor Zon, Maan en schemering voor iedere geografische positie. Voor onze tijdzone - Middel-Europese Tijd - vult u tijdzone 1 in en zomer-/wintertijd. Een tabel voor meerdere dagen is in een keer te maken.+Op [[http://www.hetweer.nu/sunrise_moonrise.html|www.hetweer.nu/sunrise_moonrise.html]] krijgt u de tijden voor Zon, Maan en schemering voor iedere geografische positie. Voor onze tijdzone - Midden-Europese Tijd - vult u tijdzone 1 in en zomer-/wintertijd. Een tabel voor meerdere dagen is in één keer te maken.
  
-Op [[http://www.suncalc.net/|www.suncalc.net]] worden alleen de tijden voor Zon en schemering gegeven voor een te kiezen dag. Als bij Google Maps kunt u daar naar een plaatsnaam zoeken of een plek op de kaart aanklikken.+Op [[http://www.suncalc.net/|www.suncalc.net]] worden alleen de tijden voor Zon en schemering (twilight) gegeven voor een te kiezen dag. Als bij Google Maps kunt u daar naar een plaatsnaam zoeken of een plek op de kaart aanklikken. Dawn = ochtendschemering, dusk = avondschemering.
  
 In [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Schemering|Wikipedia]] leest u de de definities voor schemering: In [[http://nl.wikipedia.org/wiki/Schemering|Wikipedia]] leest u de de definities voor schemering:
  
-  * de burgerlijke schemering als het middelpunt van de zon minder dan 6° onder de horizon staat. +  * burgerlijke schemering als het middelpunt van de zon minder dan 6° onder de horizon staat. 
-  * de zeevaartkundige/nautische schemering als het middelpunt van de zon 6° tot 12° onder de horizon staat. +  * zeevaartkundige/nautische schemering als het middelpunt van de zon 6° tot 12° onder de horizon staat. 
-  * de astronomische schemering als het middelpunt van de zon 12° tot 18° onder de horizon staat.+  * astronomische schemering als het middelpunt van de zon 12° tot 18° onder de horizon staat.
  
-Na de astronomische schemering is het echt nacht.+Na de astronomische avondschemering is het echt nacht.
© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki