Zon en Maan

De tijden van opkomst en ondergang van Zon en Maan (en van andere hemellichamen) zijn door variaties van de breking van licht in de atmosfeer niet exact te voorspellen. Op deze pagina staan links naar berekeningen voor de gemiddelde toestand van de atmosfeer. De werkelijke tijden kunnen een tot enkele minuten afwijken.
Lees Why We Can't Predict Sunset Times Exactly van Andrew T. Young.

NOS Teletekst pag. 718

Er zijn veel webpagina's waarin tijden van opkomst en ondergang en de schemeringtijden worden berekend voor uw woonplaats. Naar het oosten zijn die tijden vroeger, naar het westen later. Voor de „tijden voor Nederland” wordt gewoonlijk Utrecht gekozen, 52,1 graad Noorderbreedte, 5,1 graad Oosterlengte.

Op www.hetweer.nu/sunrise_moonrise.html krijgt u de tijden voor Zon, Maan en schemering voor iedere geografische positie. Voor onze tijdzone - Midden-Europese Tijd - vult u tijdzone 1 in en zomer-/wintertijd. Een tabel voor meerdere dagen is in één keer te maken.

Op www.suncalc.net worden alleen de tijden voor Zon en schemering (twilight) gegeven voor een te kiezen dag. Als bij Google Maps kunt u daar naar een plaatsnaam zoeken of een plek op de kaart aanklikken. Dawn = ochtendschemering, dusk = avondschemering.

In Wikipedia leest u de de definities voor schemering:

  • burgerlijke schemering als het middelpunt van de zon minder dan 6° onder de horizon staat.
  • zeevaartkundige/nautische schemering als het middelpunt van de zon 6° tot 12° onder de horizon staat.
  • astronomische schemering als het middelpunt van de zon 12° tot 18° onder de horizon staat.

Na de astronomische avondschemering is het echt nacht.

© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki