Landelijke Sterrenkijdagen 2015

Het succes van de sterrenkijkdagen van 2014 kon niet worden geëvenaard. De weersomstandigheden waren in 2015 duidelijk minder goed; voor een deel van het land was er op geen enkele van de dagen een ster te zien. Voor de Zuid-Westeljke helft van Nederland was het vrijdagavond nog wel goed. Wellicht speelt ook een rol dat de zonsverduistering van een week eerder veel publiciteit heeft (weg)gevangen.

Locaties deelnemers LSKD 2015
Locaties deelnemers SKD
Zonsverduistering 20/3, stoorzender?
FotoHans Goertz

In totaal zijn er 27 t/m 29 maart circa 3500 bezoekers ontvangen verdeeld over 57 locaties. Het bijgevoegde kaartje laat zien waar de mensen terecht konden. Onder deze omstandigheden blijkt de waarde van een interessant binnenprogramma. Koploper wat bezoekersaantallen betreft was de Blaauw Sterrenwacht in Groningen met 280 bezoekers; toch niet de plaats met het beste weer! Voor enkele locaties was het aantal bezoekers op een paar handen te tellen; daar was de teleurstelling groot.

Mag de kwantiteit (aantal bezoekers) zijn tegengevallen; de kwaliteit (reacties van bezoekers op wat er te zien dan wel te doen was) deed dat niet. Alle deelnemende organisaties hebben laten weten volgend jaar, de sterrenkijkdagen zijn dan op 11, 12 en 13 maart, weer te willen doen. We hopen dan op beter weer.

Enkele reacties uit het veld: Eerst maar het weer dat niet meewerkte: Geslaagd? Niet door het beroerde weer (Thales Zwolle). Ja toch ondanks het slechte weer op zaterdag (Halley Heesch). Helaas niet vanwege het weer (Bellingwolde). Het weer verpeste het feest (Ulrum). Nee in het water gevallen (Hellendoorn). Ondanks de bewolking kwamen de Maan en Jupiter af en toe tussen de wolken door wat enthousiaste reacties opriep (Groningen).

Dan de andere kant: Geslaagd: Ja, gevarieerd, interessant, leerzaam en voor herhaling vatbaar (Groningen). Zeer geslaagd (Zenit Julianadorp). Meer bezoekers dan in 2014 (een uitzondering voor Wega, Tilburg). Veel positieve reacties, zat tijd voor vragen en uitleg (Midden Nederland, Amersfoort). Zeer tevreden ouders/grootouders met (klein)kinderen (Astra Alteria, Putten). Veel interesse (vooral van kinderen) voor projectie van Maan op scherm mbv. telescoop, webcam en beamer. (Astra Alteria, Ede). Bezoekers enthousiast (Copernicus, Overveen).

De ontvangen foto’s tonen weinig nachtelijke buitenactiviteiten, dit hangt zeker samen met het minder goede weer. Hieronder een kleine selectie.

Blaauw Stw Groningen Science Linx (foto Rien vd Weijgaert)

groningen_science_linx.jpg
Blaauw Stw Groningen, Mijn kleine Rosetta (foto Rien vd Weijgaert)
groningen_my_rosetta.jpg
Foucault, de Zilk (foto Henny van Straalen)

foucault_img_1472.jpeg
Galileo, Maastricht (foto Wim Engels)
Orion, Loon op Zand; we zijn er klaar voor (foto Berry Hamers)

Suggesties voor 2016: Meer landelijke publiciteit, folders eerder beschikbaar; om er reclame mee te kunnen maken.

© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki