Publiekssterrenwachten

Vijftien publiekssterrenwachten zijn lid van de KNVWS. Ook zeven andere KNVWS-organisaties zijn actief in een sterrenwacht. De universiteiten Amsterdam, Groningen, Nijmegen en Leiden (samen met KNVWS Werkgroep Leidse Sterrewacht) organiseren kijkavonden in hun sterrenwachten.
facebook Sterrenwachten

Onderstaande kaart: Met ikonen +/- of muiswiel in/uit zoomen. Met muis kaart verschuiven. Klik op een ballon voor meer informatie, zie daar voor openingstijden de website en klik op het witte vierkantje met pijl โ€“> voor route aanwijzingen.

Er zijn ook publiekssterrenwachten buiten de KNVWS; in elke provincie zijn er een of meer gevestigd. Zie het overzicht van Astronomie.nl.

Bij de Radiotelescoop Dwingeloo ligt ook het onderzoekinstituut ASTRON. Dat is niet voor publiek toegankelijk, behalve soms op open dagen.

Bezoek aan sterrenwachten

Op de websites van deze sterrenwachten vindt u informatie over onder meer de openingstijden, locatie, activiteiten en instrumentarium.

Hebben u of uw kinderen belangstelling voor sterren en planeten? Dan is een bezoek aan een publiekssterrenwacht zeker aan te bevelen!

Bij de sterrenwachten zijn jong en oud welkom voor een rondleiding en natuurlijk โ€“ als het niet (te) bewolkt is โ€“ het kijken door een telescoop naar de maan, planeten, sterren en andere interessante kosmische objecten. Veel sterrenwachten verzorgen ook lezingen en cursussen, en doen mee aan landelijke evenementen, zoals de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen en de Nacht van de Nacht.

Sommige beschikken over een mechanisch of digitaal planetarium, waarmee de vele hemellichamen en de sterrenbeelden op een koepelvormig plafond worden geprojecteerd. De projectoren laten alles bewegen, en daardoor zijn planetariumvoorstellingen altijd boeiend en spectaculair!

Vrijwilligers

Bij veel publiekssterrenwachten is werk voor vrijwilligers bijv. om publiek te ontvangen, instrumenten te onderhouden en/of te bedienen. Vraag maar eens.

Aangesloten zijn bij de KNVWS

De Publiekssterrenwachten en de andere organisaties die lid zijn van de KNVWS bevorderen ieder op eigen manier de betrokkenheid van amateurs of niet-professionals bij sterrenkunde, weerkunde en ruimteonderzoek. De KNVWS biedt daarbij ondersteuning. De lid-organisaties en hun aangesloten personen genieten allerlei voordelen van het lidmaatschap van de KNVWS.

© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki