Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) zet zich al sinds 1901 in voor het verbinden en enthousiasmeren van haar leden ten behoeve van het populariseren van de hobbymatige weer- en sterrenkunde in Nederland. Wij zijn een landelijke federatie van populairwetenschappelijke verenigingen en stichtingen in de weer- en/of sterrenkunde zoals regionale organisaties, organisaties met een speciaal thema, en publiekssterrenwachten. De KNVWS ondersteunt activiteiten van de aangesloten verenigingen, stichtingen en sterrenwachten en coördineert landelijke evenmenten zoals de Sterrenkijkdagen en de Zonnekijkdag.

Volg ons ook op sociale media via Facebook, Twitter (@KNVWeerSterren) en Instagram (@KNVWS), of voeg ons toe aan je netwerk op LinkedIn.

Direct naar:

Actueel

Landelijke Sterrenkijkdagen 2020

Op vrijdag 28, zaterdag 29 februari en zondag 1 maart vinden de Landelijke Sterrenkijkdagen plaats. Op deze dagen kan het publiek op tientallen locaties in Nederland door een telescoop de sterrenhemel bewonderen, ze zijn te vinden op www.sterrenkijkdagen.nl. Het langstlopende publieke sterrenkijkevenement van Nederland kent in 2020 zijn 44e editie en wordt georganiseerd onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Locaties kunnen zich vanaf nu ook weer aanmelden.

Maandblad Zenit

Zenit is het verenigingsorgaan van de KNVWS. In dit magazine valt alles te lezen over sterrenkunde, ruimteonderzoek, weer en klimaat. Met iedere maand actuele sterrenhemel informatie en ontwikkelingen uit de wetenschap beschreven door bekende onderzoekers. Maak nu gebruik van de speciale KNVWS actie! Jaarabonnement + gratis sterrenkundig jaarboek NU € 49,95. Krijg nu € 10,- korting op een Zenit jaarabonnement en ontvang gratis een sterrenkundig jaarboek. Bestel nu!

Nieuwe website

Achter de schermen werkt de KNVWS momenteel hard aan een volledige nieuwe website. Binnenkort zullen we daarom te vinden zijn via www.knvws.nl. Houd onze sociale media, én website natuurlijk goed in de gaten. Zowel voor de aangesloten verenigingen, maar ook het publiek wordt de website een nieuwe beleving.

Evenementen in 2020

Landelijke Sterrenkijkdagen

Op vrijdag 28, zaterdag 29 februari en zondag 1 maart vinden de Landelijke Sterrenkijkdagen plaats. Op deze dagen kan het publiek op tientallen locaties in Nederland door een telescoop de sterrenhemel bewonderen, ze zijn te vinden op www.sterrenkijkdagen.nl.

Landelijke Zonnekijkdag

Met ingang van 2019 is de KNVWS eens jaarlijks terugkenden 'Landelijke Zonnekijkdag' gestart op de eerste zondag van juli. Dat gebeurt gelijktijdig en in samenwerking met de collega's van de VVS in Vlaanderen. Zie ook zonnekijkdag.nl

Terugblik: onze evenementen in 2019

Voor details zie: =knvwsnieuwsbriefnajaar2018.pdf

Nacht van de Nacht

De 15e NachtvandeNacht zal plaatsvinden op 26 oktober. De Nachtvandenacht wordt georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. De KNVWS sluit zich daarbij graag aan. Zie voor meer informatie https://www.nachtvandenacht.nl/ en voor plaatsen waar sterrenkundige aktiviteiten plaatsvinden NachtvandeNacht.

Eeuwfeest IAU100 in 2019

Op de oproep om mee te doen aan de 100 uur Sterrenkijken in het kader van IAU 100 Nederland kijkt Sterren (100 hours of astronomy) op 10-13 januari 2019 is door een aantal leden positief gereageerd. Nederland heeft een behoorlijke fractie van de 100 uur 'gevuld'. Veel sterren waren er overigens niet te zien vanwege de bewolking. Op 11-12 april was de feestelijke aftrap in Brussel voor de vakwereld die werd gestreamd op YouTube. Op zaterdag 13 april was er een symposium voor amateurs en amateursterrenkunde in Brussel met een interessant programma.

Naamgeving Exoplaneet

Bij gelegenheid van het eeuwfeest van de Internationale Astronomische Unie (IAU) organiseert deze een mondiale competitie ‘IAU100 NameExoWorlds’. Elk land krijgt een exoplaneet, planeet bij een andere ster, toegewezen en mag die samen met het publiek een naam geven. Voor Nederland is het de ster HAT-P-6 en de exoplaneet HAT-P-6 b. Het stelsel ligt op ongeveer 650 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Andromeda. Een landelijk comité is verantwoordelijk voor publieksparticipatie en communicatie rond het project. De competitie vindt plaats in de periode juni-november 2019. De resultaten van de wereldwijde verkiezingen worden bekendgemaakt in december 2019. Voor meer informatie zie: http://www.astronomie.nl/#!/iau100/iau100/_detail/gli/exoplaneet-hat-p-6-b-zoekt-nieuwe-naam-iau100-name/

Nijmegen INScience 2019

Sprekers en onderwerpen
Minna Långström: The Other Side of Mars
Interstellar: Christopher Nolan
Chesley Bonestell: A Brush With the Future
Heino Falcke: Het mysterie van zwarte gaten
Lees meer

Nieuw: Landelijke Zonnekijkdag

 NSAS SDO Zon in wit lichtDe wens was er al langer, maar vanaf 2019 zal de KNVWS jaarlijks op de eerste zondag van juli een landelijke zonnekijkdag gaan organiseren. Dat gebeurt gelijktijdig en in samenwerking met de collega's van de VVS in Vlaanderen. Zie ook zonnekijkdag.nl

50 jaar maanlanding

In het weekend van 20-21 juli 2019 wordt er wereldwijd stilgestaan bij het 50-jarig jubileum van de maanlanding tijdens de Apollo 11 missie. Op landelijk niveau hebben Space Expo, de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR), het Nationaal Ruimtevaartmuseum (NRM) en de KNVWS de handen ineengeslagen om alle evenementen op één plek te bundelen. Kijk op 50jaarmaanlanding.nl, of meld gedurende het jaar (ook na 21 juli) evenementen aan via dit aanmeldformulier.

On the Moon Again

Recent is het mondiale evenement 'On the Moon again' gelanceerd, dat zich richt op het waarnemen van de maan op vrijdag 12 en zaterdag 13 juli. Het van origine Franse initiatief, met steun van tientallen wetenschappers, vindt plaats in het kader van het maanlandingsjubileum.

ESTEC open dag

De KNVWS zal op 6 oktober 2019 aan de open dag van ESTEC deelnemen. Het thema is dan 'ESA on the moon'. Tijdens de open dag van ESTEC op 7 oktober 2018 had de KNVWS eveneens een stand in de NL Space tent. De open dag trok zo’n 7.500 bezoekers: een mooi publiek om de KNVWS lidoganisaties te profilere voor het komende waarneemseizoen.

Uitslag Exoplaneet zoekt naam

Nachtwacht en Sterrennacht zijn de namen die exoplaneet HAT-P-6 b en de ster waar hij omheen draait (HAT-P-6) voortaan dragen. Dat is voor Nederland de uitkomst van de zoektocht naar nieuwe namen voor planeten rond andere sterren dan de zon, die in meer dan 100 landen in de afgelopen maanden is gehouden. De gekozen namen worden vanaf nu parallel aan de bestaande wetenschappelijke namen gebruikt. De ster Sterrennacht is een geelwitte dwergster en staat op 905 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Andromeda. De planeet Nachtwacht is een zogeheten 'hete Jupiter'. Bijzonder aan Nachtwacht is dat hij in een retrograde baan draait. Lees meer op deze pagina.

Gala van de Sterrenkunde

Een feestelijke avond in de Stadsgehoorzaal in Leiden op 17 december 2019, om 20 jaar NOVA en 100 jaar Internationale Astronomische Unie (IAU) te vieren. In samenwerking met het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist wordt een wervelend programma ontwikkeld waarin de fine fleur van de sterrenkunde en het ruimteonderzoek haar opwachting maakt.

Astrofotografiewedstrijd

Maurice Toet heeft met een opname van de Coconnevel (IC 5146) in het sterrenbeeld Zwaan de Astrofotografiewedstrijd gewonnen van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), in samenwerking met de populairwetenschappelijke tijdschriften New Scientist en Zenit. De winnaar werd door KNVWS-voorzitter, tevens juryvoorzitter, Sebastiaan de Vet bekendgemaakt op het Gala van de Sterrenkunde in Leiden. Deze avond was georganiseerd vanwege het 20-jarig jubileum van NOVA en het 100-jarig jubileum van de Internationale Astronomische Unie (IAU).

Astrofotografen konden inzenden voor vijf categorieën. De jury koos uit de inzendingen per categorie één winnaar. De inzending van Toet werd als winnende foto geselecteerd. De overige winnaars zijn: Wim Maats (zon), Ivan Huys (zonnestelsel), Jan Heuser (sterrenstelsels) en Jan Koeman (skyscapes). De winnende foto van Maurice Toet (hieronder) zal in NewScientist worden geplaatst, op de cover van Zenit en wordt als poster naar middelbare scholen gestuurd. De foto's van de andere categoriewinnaars worden tevens in Zenit geplaatst. Lees het nieuwsbericht over de astrofotowedstrijd

© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki