Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) zet zich al sinds 1901 in voor het verbinden en enthousiasmeren van haar leden ten behoeve van het populariseren van de hobbymatige weer- en sterrenkunde in Nederland. Wij zijn een landelijke federatie van populairwetenschappelijke verenigingen en stichtingen in de weer- en/of sterrenkunde zoals regionale organisaties, organisaties met een speciaal thema, en publiekssterrenwachten. De KNVWS ondersteunt activiteiten van de aangesloten verenigingen, stichtingen en sterrenwachten en coördineert landelijke evenmenten zoals de Sterrenkijkdagen en de Zonnekijkdag.

Volg ons ook op sociale media via Facebook, Twitter (@KNVWeerSterren) en Instagram (@KNVWS), of voeg ons toe aan je netwerk op LinkedIn.

Direct naar:

Actueel

Exoplaneet zoekt naam

De Nederlandse zoektocht naar een naam voor exoplaneet HAT-P-6 b en de ster waar hij omheen draait (HAT-P-6) is afgesloten. Tot en met eind-september konden alle Nederlanders een naam voordragen. Naast lidorganisaties van de KNVWS, professionele astronomen en het algemene publiek, werden met name kinderen aangemoedigd via hun school een voorstel te doen: de beste suggestie wordt beloond met een telescoop voor op school. De Nederlandse competitie bestond uit twee ronden. Medio december worden de resultaten bekend gemaakt. Lees meer op deze pagina.

Mercuriusovergang 11 november

Maandagmiddag beweegt de planeet Mercurius voor de zon langs. Het stipje van de planeet schuift even over half twee de zon op, maar is te klein om met een eclipsbrilletje te bekijken. Dit is dus een uitgelezen reden om een sterrenwacht of vereniging bij jou in de buurt te bezoeken. Je kunt daar veilig door een telescoop de Mercuriusovergang waarnemen. Bekijk locaties en lees verder.

Astrofotografiewedstrijd

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) bestaat dit jaar 20 jaar en de Internationale Astronomische Unie (IAU) 100. Om dit te vieren en het publiek bewust te maken van de schoonheid van de sterrenhemel schrijven NOVA en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) in samenwerking met de populairwetenschappelijke tijdschriften New Scientist en Zenit een astrofotografiewedstrijd uit. Lees alle details, de catagoriën én het regelement op deze pagina.

Algemene Ledenvergadering KNVWS

Datum: 18 mei 2019 Leiden Sterrenwachtlaan 11

Fotoimpressie van de ALV

nr_8_alv_knvws_18_mei_2019.jpg Vergadering, groepsfoto en bezoek aan de IAU100 tentoonstelling 'Van aarde tot oerknal'.

Evenementen 2019

Voor details zie: =knvwsnieuwsbriefnajaar2018.pdf

Nacht van de Nacht

De 15e NachtvandeNacht zal plaatsvinden op 26 oktober. De Nachtvandenacht wordt georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. De KNVWS sluit zich daarbij graag aan. Zie voor meer informatie https://www.nachtvandenacht.nl/ en voor plaatsen waar sterrenkundige aktiviteiten plaatsvinden NachtvandeNacht.

Eeuwfeest IAU100 in 2019

Op de oproep om mee te doen aan de 100 uur Sterrenkijken in het kader van IAU 100 Nederland kijkt Sterren (100 hours of astronomy) op 10-13 januari 2019 is door een aantal leden positief gereageerd. Nederland heeft een behoorlijke fractie van de 100 uur 'gevuld'. Veel sterren waren er overigens niet te zien vanwege de bewolking. Op 11-12 april was de feestelijke aftrap in Brussel voor de vakwereld die werd gestreamd op YouTube. Op zaterdag 13 april was er een symposium voor amateurs en amateursterrenkunde in Brussel met een interessant programma.

Naamgeving Exoplaneet

Bij gelegenheid van het eeuwfeest van de Internationale Astronomische Unie (IAU) organiseert deze een mondiale competitie ‘IAU100 NameExoWorlds’. Elk land krijgt een exoplaneet, planeet bij een andere ster, toegewezen en mag die samen met het publiek een naam geven. Voor Nederland is het de ster HAT-P-6 en de exoplaneet HAT-P-6 b. Het stelsel ligt op ongeveer 650 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Andromeda. Een landelijk comité is verantwoordelijk voor publieksparticipatie en communicatie rond het project. De competitie vindt plaats in de periode juni-november 2019. De resultaten van de wereldwijde verkiezingen worden bekendgemaakt in december 2019. Voor meer informatie zie: http://www.astronomie.nl/#!/iau100/iau100/_detail/gli/exoplaneet-hat-p-6-b-zoekt-nieuwe-naam-iau100-name/

Nijmegen INScience 2019

Sprekers en onderwerpen
Minna Långström: The Other Side of Mars
Interstellar: Christopher Nolan
Chesley Bonestell: A Brush With the Future
Heino Falcke: Het mysterie van zwarte gaten
Lees meer

Nieuw: Landelijke Zonnekijkdag

 NSAS SDO Zon in wit lichtDe wens was er al langer, maar vanaf 2019 zal de KNVWS jaarlijks op de eerste zondag van juli een landelijke zonnekijkdag gaan organiseren. Dat gebeurt gelijktijdig en in samenwerking met de collega's van de VVS in Vlaanderen. Zie ook zonnekijkdag.nl

50 jaar maanlanding

In het weekend van 20-21 juli 2019 wordt er wereldwijd stilgestaan bij het 50-jarig jubileum van de maanlanding tijdens de Apollo 11 missie. Op landelijk niveau hebben Space Expo, de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR), het Nationaal Ruimtevaartmuseum (NRM) en de KNVWS de handen ineengeslagen om alle evenementen op één plek te bundelen. Kijk op 50jaarmaanlanding.nl, of meld gedurende het jaar (ook na 21 juli) evenementen aan via dit aanmeldformulier.

On the Moon Again

Recent is het mondiale evenement 'On the Moon again' gelanceerd, dat zich richt op het waarnemen van de maan op vrijdag 12 en zaterdag 13 juli. Het van origine Franse initiatief, met steun van tientallen wetenschappers, vindt plaats in het kader van het maanlandingsjubileum.

ESTEC open dag

De KNVWS zal op 6 oktober 2019 aan de open dag van ESTEC deelnemen. Het thema is dan 'ESA on the moon'. Tijdens de open dag van ESTEC op 7 oktober 2018 had de KNVWS eveneens een stand in de NL Space tent. De open dag trok zo’n 7.500 bezoekers: een mooi publiek om de KNVWS lidoganisaties te profilere voor het komende waarneemseizoen.

Gala van de Sterrenkunde (save-the-date)

Een feestelijke avond in de Stadsgehoorzaal in Leiden op 17 december 2019, om 20 jaar NOVA en 100 jaar Internationale Astronomische Unie (IAU) te vieren. In samenwerking met het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist wordt een wervelend programma ontwikkeld waarin de fine fleur van de sterrenkunde en het ruimteonderzoek haar opwachting maakt.

© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki