Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) zet zich al sinds 1901 in voor het verbinden en enthousiasmeren van haar leden ten behoeve van het populariseren van de hobbymatige weer- en sterrenkunde in Nederland. Wij zijn een landelijke federatie van populairwetenschappelijke verenigingen en stichtingen in de weer- en/of sterrenkunde zoals regionale organisaties, organisaties met een speciaal thema, en publiekssterrenwachten. De KNVWS ondersteunt activiteiten van de aangesloten verenigingen, stichtingen en sterrenwachten en coördineert landelijke evenmenten zoals de Sterrenkijkdagen en de Zonnekijkdag.

Volg ons ook op sociale media via Facebook, Twitter (@KNVWeerSterren) en Instagram (@KNVWS), of voeg ons toe aan je netwerk op LinkedIn.

Direct naar:

Actueel

Exoplaneet zoekt naam

De Nederlandse zoektocht naar een naam voor exoplaneet HAT-P-6 b en de ster waar hij omheen draait (HAT-P-6) is vandaag van start gegaan. Tot en met eind september krijgen alle Nederlanders de kans een naam voor te dragen. Naast lidorganisaties van de KNVWS, professionele astronomen en het algemene publiek, worden met name kinderen aangemoedigd via hun school een voorstel te doen: de beste suggestie wordt beloond met een telescoop voor op school.

De Nederlandse competitie bestaat uit twee ronden. In de eerste ronde kan iedereen een voordracht doen. Inmiddels heeft het nationaal comité een selectie gemaakt die maandag 14 oktober bekend worden gemakt. Daarmee start de tweede ronde, de landelijke stemronde. Lees meer op deze pagina.

Recordhitte juli 2019

De recordhitte die we in Nederland in juli 2019 beleefden, is er een die historisch genoemd mag worden. Voor het eerst bereikten of overschreden meerdere stations en op meerdere dagen de temperatuurgrens van 40 graden Celsius. Op 25 juli werd op de officiële KNMI waarnemingsstations Gilze Rijen de recordtemperatuur van 40,7 graden Celcius gemeten, maar ook in Eindhoven, Arcen, Hupsel, Twenthe, Woensdrecht, Westdorpe en Wilhelminadorp de kaap van 40 graden geslecht. Op 26 juli werd ook in Volkel de 40 graden grens overschreden.

De KNVWS zet zich ook in voor de 'W' in haar naam, de weerkunde. In een gezamenlijk project met KNVWS-lidorganisatie VWK (Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie) werden de afgelopen maanden meteorologische waarneemstations geplaatst bij Volkssterrenwacht Copernicus (Haarlem), Sterrenwacht Gooi- en Vechtstreek ('s Graveland), Volkssterrenwacht Bussloo, Sterrenwacht Tivoli (Oudenbosch) en Sterrenwacht Observeum (Burgum). Drie stations kwamen tijdens de heetste hittegolfdag op 25 juli nog net niet op 40 graden maar het scheelde soms slechts enkele tienden van graden. Bij Philippus Lansbergen (Middelburg) en Sterrenwacht Limburg (Heerlen) is men nog bezig met het inrichten van het waarnemingsstation. Lees meer over onze weerstations op de pagina van de VWK

KNVWS bestuurslid Jacob Kuiper trok er op 25 juli zelf op uit om bij zijn woonplaats Steenwijk met een handthermometer/anemometer op 25 meter hoogte boven de grond de temperatuur op het heetst van de middag te meten. Langere tijd in de schaduw en in de wind kon een laagste temperatuur van 40,0 graden Celsius worden vastgesteld. Het dichtst bijgelegen KNMI waarnemingstation Hoogeveen kwam die middag officieel op 39,0 graden uit. De Steenwijker Courant deed er verslag van.

Algemene Ledenvergadering KNVWS

Datum: 18 mei 2019 Leiden Sterrenwachtlaan 11

Fotoimpressie van de ALV

nr_8_alv_knvws_18_mei_2019.jpg Vergadering, groepsfoto en bezoek aan de IAU100 tentoonstelling 'Van aarde tot oerknal'.

Evenementen 2019

Voor details zie: =knvwsnieuwsbriefnajaar2018.pdf

Nacht van de Nacht

De 15e NachtvandeNacht zal plaatsvinden op 26 oktober. De Nachtvandenacht wordt georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. De KNVWS sluit zich daarbij graag aan. Zie voor meer informatie https://www.nachtvandenacht.nl/ en voor plaatsen waar sterrenkundige aktiviteiten plaatsvinden NachtvandeNacht.

Eeuwfeest IAU100 in 2019

Op de oproep om mee te doen aan de 100 uur Sterrenkijken in het kader van IAU 100 Nederland kijkt Sterren (100 hours of astronomy) op 10-13 januari 2019 is door een aantal leden positief gereageerd. Nederland heeft een behoorlijke fractie van de 100 uur 'gevuld'. Veel sterren waren er overigens niet te zien vanwege de bewolking. Op 11-12 april was de feestelijke aftrap in Brussel voor de vakwereld die werd gestreamd op YouTube. Op zaterdag 13 april was er een symposium voor amateurs en amateursterrenkunde in Brussel met een interessant programma.

Naamgeving Exoplaneet

Bij gelegenheid van het eeuwfeest van de Internationale Astronomische Unie (IAU) organiseert deze een mondiale competitie ‘IAU100 NameExoWorlds’. Elk land krijgt een exoplaneet, planeet bij een andere ster, toegewezen en mag die samen met het publiek een naam geven. Voor Nederland is het de ster HAT-P-6 en de exoplaneet HAT-P-6 b. Het stelsel ligt op ongeveer 650 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Andromeda. Een landelijk comité is verantwoordelijk voor publieksparticipatie en communicatie rond het project. De competitie vindt plaats in de periode juni-november 2019. De resultaten van de wereldwijde verkiezingen worden bekendgemaakt in december 2019. Voor meer informatie zie: http://www.astronomie.nl/#!/iau100/iau100/_detail/gli/exoplaneet-hat-p-6-b-zoekt-nieuwe-naam-iau100-name/

Landelijke Sterrenkijkdagen

 bezoekers in de ZilkDe Landelijke Sterrenkijkdagen 2019 zijn weer voorbij. De 62 organisaties die meegedaan hebben zijn benaderd om te horen hoe het was. Een aantal reacties zijn te vinden op sterrenkijkdagen.nl

Nieuw: Landelijke Zonnekijkdag

 NSAS SDO Zon in wit lichtDe wens was er al langer, maar vanaf 2019 zal de KNVWS jaarlijks op de eerste zondag van juli een landelijke zonnekijkdag gaan organiseren. Dat gebeurt gelijktijdig en in samenwerking met de collega's van de VVS in Vlaanderen. Zie ook zonnekijkdag.nl

50 jaar maanlanding

In het weekend van 20-21 juli 2019 wordt er wereldwijd stilgestaan bij het 50-jarig jubileum van de maanlanding tijdens de Apollo 11 missie. Op landelijk niveau hebben Space Expo, de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR), het Nationaal Ruimtevaartmuseum (NRM) en de KNVWS de handen ineengeslagen om alle evenementen op één plek te bundelen. Kijk op 50jaarmaanlanding.nl, of meld gedurende het jaar (ook na 21 juli) evenementen aan via dit aanmeldformulier.

On the Moon Again

Recent is het mondiale evenement 'On the Moon again' gelanceerd, dat zich richt op het waarnemen van de maan op vrijdag 12 en zaterdag 13 juli. Het van origine Franse initiatief, met steun van tientallen wetenschappers, vindt plaats in het kader van het maanlandingsjubileum.

ESTEC open dag

De KNVWS zal op 6 oktober 2019 aan de open dag van ESTEC deelnemen. Het thema is dan 'ESA on the moon'. Tijdens de open dag van ESTEC op 7 oktober 2018 had de KNVWS eveneens een stand in de NL Space tent. De open dag trok zo’n 7.500 bezoekers: een mooi publiek om de KNVWS lidoganisaties te profilere voor het komende waarneemseizoen.

Gala van de Sterrenkunde (save-the-date)

Een feestelijke avond in de Stadsgehoorzaal in Leiden op 17 december 2019, om 20 jaar NOVA en 100 jaar Internationale Astronomische Unie (IAU) te vieren. In samenwerking met het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist wordt een wervelend programma ontwikkeld waarin de fine fleur van de sterrenkunde en het ruimteonderzoek haar opwachting maakt.

© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki