Onderscheidingen

De KNVWS reikt bijna ieder jaar twee onderscheidingen uit. Ze zijn bedoeld voor leden van onze lidorganisaties die uitblinken in hun weer- of sterrenkundige hobby. Dat belonen we jaarlijks met de prestigieuze ‘Dr. J. van der Biltprijs’ en voor jong talent met de ‘Hugo van Woerdenprijs’.

Jaarlijks worden in de eerste maanden van het jaar om voordrachten gevraagd. Als u als bestuurslid van een van onze lidorganisatie iemand wilt voordragen, dan hoeft u daar niet op te wachten. Nominaties kunnen het hele jaar worden toegestuurd aan de secretaris van de beoordelingscommissies via onderscheidingen@knvws.nl. Onderstaande links geven de voorwaarden voor de prijzen.

Dr. J. van der Biltprijs

De Dr. J. van der Biltprijs is voor het eerst uitgereikt in 1945 en wordt toegekend aan amateurs die een verdienstelijk weer- of sterrenkundig onderzoek hebben verricht, een wetenschappelijk bruikbare reeks waarnemingen heeft gedaan of een bijzondere bijdrage doet aan het tijdschrift van de KNVWS Zenit, vroeger Hemel en Dampkring. (Lijst ontvangers).

Hugo van Woerdenprijs

De Hugo van Woerdenprijs is in 2012 voor het eerst uitgereikt en is een aanmoedigingsprijs voor jongeren onder de vijfentwintig jaar, die laten zien inzicht te hebben in een weer- of sterrenkundig onderwerp. (Lijst ontvangers).

Uitreiking op de Astrodag

Traditioneel reikt de KNVWS haar onderscheidingen uit op een van de amateurdagen, tegenwoordig gebeurt dat tijdens de Astrodag. De Astrodag is een jaarlijks terugkerende dag waar amateurastronomen elkaar ontmoeten, lezingen bijwonen en ervaringen en resultaten van hun weer- of sterrenkundige hobby laten zien. Het evenement is daarmee al jaren dé dag voor de actieve weer- en sterrenkunde-amateur in Nederland.

© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki