Dit is een oude revisie van het document!


Mercurius overgang maandag 9 mei

Maandagmiddag en -avond schuift de planeet Mercurius voor de zonneschijf langs. Het zal haast overal in Nederland onbewolkt zijn. Waar de zon staat zie je zo. Dus makkelijk te zien?

Niet zo maar. Zonder eclipsbrilletje moet je niet naar de zon kijken. Met eclipsbrilletje zie je de zon, maar het stipje van Mercurius is te klein om zo te zien.

Een vergroting van 50x of meer wordt aanbevolen. Met een telescoop (ook de zoekkijker) die zonder licht lekken vóór het objectief is afgeschermd met astro folie (mylar). Prismakijkers vergroten onvoldoende.

Heb je dat niet? Ga dan naar een sterrenwacht in je buurt. Er zijn veel in Nederland. Met de links naar hun websites zie je welke speciaal voor Mercurius open zijn maandagmiddag. Op internet kun je zien waar het wolkenloos is (dat is wat anders dan „geen bui”).

Klik op bijgaand plaatje voor vergroting. Het komt van hemel.waarnemen.com. Daar is veel uitgelegd, bijv. met een video waarom de overgang schijnbaar een krom spoor volgt.

Zeldzaam? Mercurius gaat toch elke 116 dagen tussen de zon en de (bewegende) aarde door? Ja, maar dat gebeurt meestal boven of onder de zon langs omdat planeetbanen onderling iets gekanteld zijn. De donkere kant van Mercurius is dan niet in de blauwe lucht te zien.
Als zon – Mercurius – aarde op één lijn staan wordt het een overgang. De vorige keer was dat op 8 november 2006 en na maandag weer op 11 november 2019. Na 2019 gaat dat door, maar voor sommige data is het dan bij ons nacht.

© KNVWS | KvK Utrecht 40477437
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki