Zelf sterren kijken

Ooit afgevraagd wat er allemaal aan de sterrenhemel te zien valt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Aan de sterrenhemel zijn er ontelbare objecten te vinden: planeten, meteoren, kometen, sterren, gaswolken, sterrenstelsels enz. Velen hiervan kunnen bekeken worden met het blote oog of met een verrekijker of kleine telescoop. Door bewolking en lichtvervuiling is een heldere sterrenhemel een zeldzaam verschijnsel in onze streken. De sterrenhemel bekijken is echter nog steeds de moeite waard, zowel met als zonder sterrenkijker.

Hieronder staan een aantal tips, die je op weg helpen wegwijs te vinden aan de sterrenhemel.

Draaibare sterrenkaart

Een draaibare sterrenkaart is een handig hulpmiddel om de sterrenbeelden en de helderste sterrenstelsels te vinden. Op een draaibare sterrenkaart staan alle sterrenbeelden getekend die door het jaar zichtbaar zijn. Nadat de juiste datum en tijd ingesteld zijn, kan afgelezen worden hoe de gehele sterrenhemel er op dat moment uitziet. Niet zichtbare sterrenbeelden worden afgedekt door een draaischijf. De hoeveelheid sterren op een draaibare sterrenkaart is niet zo groot: alleen de helderste sterren zijn ingetekend. Doordat de zichtbaarheid van alle sterrenbeelden ieder jaar herhaalt, kan een draaibare sterrenkaart altijd gebruikt worden. De enige beperking is dat hij alleen op een bepaalde plek op aarde bruikbaar is. Een in de Benelux gekochte draaibare sterrenkaart kan bijvoorbeeld niet op het zuidelijk halfrond gebruikt worden. Daar zijn namelijk andere sterrenbeelden te zien. Maar in Europa kun je er wel mee uit de voeten. Draaibare sterrenkaarten, voor verschillende locaties op de wereld, zijn te koop bij stichting Universum.

Jaarboek

Een sterrenkundig jaarboek is een aanvulling op de (draaibare) sterrenkaart. In een jaarboek staat alles dat beweegt aan de hemel en andere bijzonderheden omschreven, zoals:

  • stand van de planeten
  • zons- en maansverduisteringen
  • kometen
  • meteorenregens
  • veranderlijke sterren
  • samenstanden
  • tijden voor opkomst en ondergang van maan en zon

Via stichting Universum kun je bijvoorbeeld Sterren en Planeten kopen. Dit is een uitgave gericht op jongeren en is uitermate geschikt als je zonder of met kleine telescoop wilt sterrenkijken.

De Sterrengids is een uitgave voor de ervaren waarnemer met grote telesoop.

Telescopen

Een telescoop is een optisch instrument waarmee je de sterrenhemel beter kunt bestuderen. Met een telescoop kan je in het zonnestelsel goed naar planeten kijken, of buiten het zonnestelsel naar bijvoorbeeld sterren, gaswolken en andere sterrenstelsels. Maar een goede telescoop, zelfs een vrij kleine, is best prijzig en het is dus belangrijk om enige kennis van zaken te hebben als je er een wil aanschaffen. Met een slecht instrument zul je weinig waarneemplezier beleven en dan houd je deze leuke hobby snel voor gezien. Daarom willen we met deze website beginnende amateurastronomen op weg helpen bij het kiezen, kopen en gebruiken van hun telescoop, maar ook gevorderden zullen wellicht nog nuttige tips tegenkomen.

Waarneem mailinglijst

Er is een speciale mailinglijst waarop je op de hoogte gehouden wordt van waarneemacties. Op deze lijst staan zowel JWG leden als niet JWG leden. Meestal worden waarneemacties op het laatste moment opgezet, dus wees voorbereid.

Stuur een mailtje naar waarnemen-list@sterrenkunde.nl om opgenomen te worden op de mailinglijst.

Waarnemen op het web

Een handige tool om je voorbereiden op het waarnemen is Stellarium. Stellarium is een gratis programma waarmee je de sterrenhemel kunt simuleren op je computer. Het is makkelijk te gebruiken en je kunt de sterren, sterrenbeelden, planeten, de Zon, de Maan en vele andere objecten mee bekijken.

http://hemel.waarnemen.com/
Op deze website worden hemelverschijnselen gepresenteerd voor waarnemers in Nederland en Belgie, die met het blote oog of een kleine telescoop kunnen worden waargenomen. Deze gebeurtenissen worden in de maandelijkse astrokalender met een waarneemkaartje gepresenteerd. Ook wordt er aandacht besteedt aan de overgangen van de maantjes van Jupiter en de verschijning van planetoiden.

http://www.Sterrenkunde.nl/deepsky
Op deze website wordt duidelijk uitgelegd hoe je objecten buiten ons zonnestelsel kan waarnemen, zoals sterren, gaswolken en andere sterrenstelsels. Vele hiervan kan je al met het blote oog of met een kleine sterrenkijker zien!

http://www.astroforum.nl
Deze website is een groot Nederlandstalig forum over sterrenkunde, waar veel fanatieke waarnemers aanwezig zijn met een schat aan ervaring op het gebied van waarnemen, telescopen, astrofotografie, telescoop bouwen en

http://www.deepskylog.be
Op deze site kan je al je deepsky waarnemingen bijhouden. Je kan ook zien wat andere mensen hebben waargenomen en uit hun waarnemingen en commentaren waardevolle informatie halen hoe bijvoorbeeld een bepaald object er met die telescoop, vergroting en filter eruit ziet. Deze website kan ook zoekkaartjes maken voor het te waarnemen deepskyobject en de site geeft ook aan welke andere objecten zich in de buurt bevinden.

http://www.skymaps.com/
Deze website maakt iedere maand een handig a4-tje met een sterrenkaart voor de betreffende maand en een lijst met interessante gebeurtenissen aan de hemel.


Sterrenkaartjes
Wanneer je opzoek wil gaan naar allerlei dubbel sterren, varabele sterren of deepsky objecten zal je sterrenkaarten nodig hebben. Op het web zijn vele verschillende varianten te vinden. Hieronder staan een paar sites met zeer goede, gratis!, kaartjes vermeld.

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1052
Complete collectie sterrenkaartjes tot magnitude 7.

http://www.geocities.jp/toshimi_taki/
Complete collectie sterrenkaartjes tot magnitude 8.5

http://www.uv.es/jrtorres/triatlas.html
Gigantische grote collectie sterrenkaartjes tot magnitude 13!

http://www.faintfuzzies.com/DownloadableObservingGuides2.html
Collectie deep sky zoekkaartjes voor de grotere telescopen (groter dan 8”)

Met de kijker op jacht

In ons tijdschrift 'de Universum' staan vaak waarneemrubrieken. Hieronder zijn oude versies te vinden.

1981

1981-2.pdf

1981-3.pdf

1981-4.pdf

1982

1982-1.pdf

1982-2.pdf

1982-3.pdf

1982-4.pdf

1983

1983-1.pdf

1983-2.pdf

1983-3.pdf

1983-4.pdf

1984

1984-1.pdf

1984-2.pdf

1984-3.pdf

1984-4.pdf

1985

1985-1.pdf

1985-2.pdf

1985-3.pdf

1985-4.pdf

1985-5.pdf