Archief 2017

Zaterdag 21 januari 2017
De JWG wordt in 2017 50 jaar. Om dat te vieren gaan we overal in het land kijken hoe het met de sterrenkunde staat. De eerste bijeenkomst is bij ons in Utrecht. Deelnemers van alle afdelingen, jong en oud, zijn welkom.

We gaan eerst de sterrenwacht bezichtigen en eten daarna samen een eenvoudige maaltijd. Als het helder is gaan we waarnemen. We zijn rond 19.30-20.00 klaar.

Zaterdag 25 februari 2017
Spreker: Cyrano Chatziantoniou
Onderwerp: Sterrenkundig Programmeren.
Steeds meer Radio sterrenkunde (en andere wetenschap) wordt gedaan met de computer. We gaan kijken naar een aantal sterrenkundige simulaties en proberen om zelf een stukje code te schrijven!

De code is hier te vinden. Je kan hem laten lopen in bijna alle python omgevingen. Het eenvoudigste is het om bestuderen van het heelal in de webbrowser te doen bij: wwwhele lange golflengtes. skulptHet heeft alleen heel lang geduurd voordat we dit voor elkaar kregen. org.

Zaterdag 25 maart 2017
Spreker: Io van den Meiracker
Onderwerp: Kernenergie Pas in de sterren
We gaan kijken jaren 30 werd voor het eerst naar hoe de sterren de (nacht)hemel verlichten, hoe de sterren energie produceren en wat er gebeurt als de brandstof van de ster opraakt. Io neemt je de aankomende bijeenkomst mee tot sterrenhemel gekeken in het binnenste van een sterradiogebied.

Zaterdag 24 juni 2017
Spreker: Peter van Velzen
Onderwerp: What if

Zaterdag 30 september 2017
Spreker: Leon Oostrom
Onderwerp: Nevels
Nevels Hoe en welke ontdekkingen zijn er in vele soorten en maten. Je hebt Planetaire nevels, Emissienevels, Reflectienevels, Donkere nevels Wolf-Rayetnevels etc etc. Maar wat is nou het verschil tussen al die nevels? Wat voor een soort is de Orionnevel dan? En waar kun je ze dan vinden? Leon gedaan gaat het je allemaal uitleggen in onze eerste bijeenkomst zo na de vakantieRafael vertellen.

Zaterdag 21 oktober 2017
Spreker: Thijs Desain
Onderwerp: Thijs' top 10 van speciale objecten
Thijs Desain vertelt over de top 10 van speciale hemellichamen. Het heelal is bijzonder en Thijs natuurlijk ook… Als astronoom kan Thijs je zo een lijstje geven met de meest bijzondere objecten die er zijn. Welke dat dan zijn is natuurlijk geheim tot aan de bijeenkomst. Gelukkig wilde Thijs al een klein beetje de sluier oplichten; op plek 10 staan de Trojanen.

Zaterdag 18 november 2017
Spreker: Wouter Poos
Onderwerp: De zon en zonnevlammen
Hoewel de zonneactiviteit in 2018 op zijn minimum aankomt, blijft deze heldere vuurbal een bijzonder object. Nu is zij dus niet zo actief maar als die actief is kunnen er zonnevlammen ontstaan die vele malen groter zijn dan onze Aarde. Wouter gaat jullie vertellen hoe de zon is ontstaan, wat zonneactiviteit precies inhoudt en hoe zonnevlammen zo groot kunnen worden.

Zaterdag 16 december 2017
Spreker: Rianne Plantenga
Onderwerp: Venus
Venus…. Onze zuster planeet die is vernoemd naar de god van de liefde. Onze trouwe naast te buurt. Ongeveer even groot als de aarde. Een dikke atmosfeer met bewolking die we van de aarde met telescopen kunnen zien. Maar is het wel zo'n lieve planeet? Wat voor mysterie gaat er schuil onder die dikke pak bewolking?

Nog nooit heeft een mens een voet gezet op Venus. Wel zijn er verschillende ruimte vaartuigen naar deze bijzondere planeet gestuurd om onderzoek te doen naar de planeet. Ook zijn er Landers geweest die zijn afgedaald onder het wolkendek. Wat ze daar hebben gevonden….? Rianne van de JWG gaat jullie daar alles over vertellen en licht een de sluier van het gewaad achter de naamdrager van de god van de liefde.