Archief 2016

Zaterdag 23 januari 2016
Spreker: Paul Perdijk
Onderwerp: Kosmische straling waarnemen met droogijs

Zaterdag 20 februari 2016
Spreker: Rafael Mostert
Onderwerp: Hoezo Oerknal?
Hoe komen we erbij dat het heelal ooit uit het niets (of iets?) ontstond. Eerst heel klein en steeds groter werd tot op de dag van vandaag. Rafael geeft je de aankomende bijeenkomst een kijkje in het verre verleden van ons heelal.

Zaterdag 19 maart 2016
Spreker: Cyrano Chatziantoniou
On derwerp: Sterrenwacht Sonnenborgh
Wat is er allemaal te doen op een sterrenwacht? We gaan kijken wat sterrenwachten allemaal doen en in het verleden deden, met een rondleiding door de sterrenwacht Sonnenborgh. Bij helder weer kunnen we gaan waarnemen met de telescopen!

Zaterdag 23 april 2016
Spreker: Jeffrey Bout
Onderwerp: 'Leven in de Ruimte'
Bestaan aliens? Kunnen wij ze vinden? Kunnen wij op reis naar andere planeten en de sterren? We hebben heel veel vragen over leven in de ruimte. Het lijken vragen waarop we geen antwoord krijgen tot we ooit echt buitenaards leven vinden. Toch hebben we al best wat antwoorden. We begrijpen meer dan ooit. Nu moeten we ze allen nog vinden. Wat denk jij: bestaan aliens?

Zaterdag 21 mei 2016
Spreker: Han Crijns
Onderwerp: Zwaartekracht en zwaartekrachtgolven
Afgelopen september zijn voor het eerst zwaartekrachtsgolven ontdekt bij de LIGO detector in de VS. Dit is het bewijs voor Einstein's theorie over zwaartekracht die toen precies honderd jaar geleden bedacht werd. Han gaat iets vertellen over wat zwaartekrachtsgolven nou precies zijn en wat de theorie van Einstein inhoudt.

Zaterdag 18 juni 2016
Spreker: wij allemaal
Onderwerp: Laatste bijeenkomst
We gaan allemaal gezellige dingen doen omdat het de laatste bijeenkomst is voor de vakantie.

Zaterdag 24 september 2016
Spreker: Peter Perdijk
Onderwerp: Ontstaan en evolutie van sterrenstelsels.
Het heelal is immens groot en daarin zitten immens veel sterrenstelsels. Het ontstaan is in gang gezet door de eerste „super” sterren met kleine proto-sterrenstelsel. Deze mini sterrenstelsels smelten samen tot de sterrenstelsel die we kennen vandaag de dag. Hoe en waarom? Dat zul je horen tijdens onze eerste bijeenkomst na de zomervakantie. Vigro Cluster

Zaterdag 29 oktober 2016
Spreker: Ramon van der Hilst
Onderwerp: Ontdekkingen door New Horizons.
New Horizons heeft op 14 juli 2015 een scheervlucht gemaakt langs de dwergplaneet Pluto en zijn grootste maan Charon. Met een snelheid van maar 1 kbps druppelt de data binnen en langzaam maar zeker komen ook de eerste onderzoekresultaten binnen. Ramon van der Hilst gaan uitleggen welke bijzondere ontdekkingen New Horizons heeft gedaan. Pluto en Charon

Zaterdag 19 november 2016
Spreker: Victor Reijnders.
Onderwerp: Landers

Zaterdag 17 december 2016
Spreker: Sebastiaan de Vet
Onderwerp: Praktisch planeetonderzoek voor de zaterdagavond